Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2021 » Жовтень » 10 » Стартував Місяць, присвячений Всесвітньому дню психічного здоров’я, за участю Товариства Червоного Хреста України
20:48
Стартував Місяць, присвячений Всесвітньому дню психічного здоров’я, за участю Товариства Червоного Хреста України

 

СВЯТО, ЯКЕ ПЕРЕРОСТАЄ У МІСЯЧНИК

 

 

 

 

 

 

 

Сьогодні, 10 жовтня, стартував Місяць -  до Всесвітнього дня

психічного здоров’я: Історія, статистика, проблематика.

 

 

 

 

 

 

 

Що це за день?

 

День психічного здоров’я у світі та в Україні відзначається щороку 10 жовтня. Свято покликане звернути увагу на проблеми, пов’язані з психічним станом людини, та для підтримки людей з подібними захворюваннями. Основна мета цього святкування – скоротити поширеність захворювань, пов’язаних з психічними розладами: депресивні стани, фобії, розлади особистості, алкогольна та наркотична залежності, шизофренія, недоумкуватість, порушення свідомості тощо.

Окрім того, День психічного здоров’я спрямований на підтримку людей, які не страждають на серйозні відхилення з боку психіки, проте переживають скрутні часи та потребують сили волі й характеру, які б допомогли їм впоратися з будь-якими життєвими труднощами.

 

Як виникла ідея відзначати Всесвітній день психічного здоров’я?

 

День психічного здоров’я вперше з’явився в 1992 році і став щорічним заходом за підтримки ВООЗ та Всесвітньої Федерації психічного здоров’я.

Спочатку у цього дня не було конкретної тематики. Він був спрямований на масове просвітництво людей з актуальних питань, пов’язаних із психологічним станом людини.

Перші 3 роки єдиним заходом в цей день була телепередача, що тривала 2 години та транслювалася в усьому світі з телефонними дзвінками в прямому ефірі.

У 1994 році від Генерального секретаря ВООЗ надійшла пропозиція розробляти щорічну тему дня, яка буде детально розбиратися та обговорюватися в цей день. Таким чином за минулі роки було висвітлено безліч тем, що стосуються психічного здоров’я жінок, дітей, боротьби з самогубствами, важких залежностей, жорстокості і насильства тощо. Захід отримав велику підтримку з боку багатьох країн та за кілька років переріс в подію світового масштабу, яким зацікавились більшість держав та громадські організації, що спеціалізуються на аспектах психіатричної допомоги.

В 2013 році у ВООЗ було затверджено Програму, що передбачає багатосторонній план дій, спрямований на зміцнення психічного здоров’я та на боротьбу з поширеними розладами психіки. Програму було розроблено на період з 2013 по 2020 рік. Її метою стало покращення керівництва в галузі, своєчасна медична та соціальна допомога хворим, поширення інформації про психічне здоров’я серед звичайних людей.

 

Всесвітній день психічного здоров’я в історії

  • 1992

Перше відзначання дня психічного здоров’я за підтримки ВООЗ.

  • 1994

З цього часу щорічно розробляється окрема тема дня.

  • 2013

ВООЗ було затверджено Програму, що передбачає багатосторонній план дій, спрямований на зміцнення психічного здоров’я та на боротьбу з поширеними розладами психіки.

 

Статистика

 

Найпоширеніша проблема, пов’язана з розладами психіки – це депресія. Наприклад, негативний вплив на психічний стан мешканців Землі завдала пандемія COVID-19, яка порушила звичний ритм життя мільярдів мешканців планети.

 

 

 

 

 

У західних країнах кожна сьома людина страждає на шизофренію або є схильною до алкоголізму та затяжних депресій, що призводить до злочинів та самогубств. У той самий час, більшість людей, що страждають від психічних розладів, не отримують  належної медичної допомоги.

 

Стан психічного здоров’я у світі

 

  1. 450 мільйонів мешканців Землі страждають на психічні розлади та інші психічні захворювання, список яких збільшується з кожним роком.
  2. Щорічно понад 800 тисяч людей по всьому світу здійснюють самогубства. Великий відсоток людей страждають на алкоголізм, наркоманію, мають психічні захворювання, з якими необхідна госпіталізація. Всі вони також потребують допомоги психіатра.
  3. Щорічно 3 мільйони людей помирають в результаті зловживання алкоголем.

 

 

 

 

 

За даними ВООЗ, в світі депресією страждають понад 264 млн. людей, біполярним розладом – 45 млн., деменцією – 50 млн., і це тільки офіційно зареєстровані випадки. Депресія стала однією з найпоширеніших у світі причин втрати працездатності.

 

Стан психічного здоров’я в Україні

 

Статистика в Україні показує жахливі числа. Понад 1,5 млн. мешканців нашої країни страждає від психічних захворювань. Понад 2 мільйонів щороку звертаються за допомогою до фахівців психіатрії та більшість з них госпіталізуються. Нервові розлади різного характеру та різного ступеня важкості є проблемою кожного третього українця. До того ж, наша країна посідає 1-ше місце за кількістю психічних розладів в Європі.

 

Як зберегти психічне здоров’я?

 

Для того, щоб ніколи не довелося мати справу з психічними захворюваннями, важливо не лікувати наслідки, а попереджати та запобігати можливій появі недуги. Фізичний і психічний стан людини тісно взаємопов’язані. Існує кілька правил для підтримки здорового тіла і духу:

  1. Спорт і правильне харчування.
  2. Глибокий сон не менше 7-8 годин.
  3. Хобі та захоплення.
  4. Спілкування з цікавими і позитивними людьми.
  5. Уміння і можливість виговоритися.

 

 

Як відзначати Всесвітній день психічного здоров’я?

 

 

 

 

 

 

В цьому році Всесвітній день психічного здоров’я пройде під девізом: «Психічне здоров’я доступне всім». Ніхто не повинен залишитися без доступу до інформації, можливості попросити про допомогу і бути почутим. Незалежно від статусу та рівня життя людини, нікому не може бути відмовлено в психіатричній допомозі і підтримці.

 

В цьому році ВООЗ проводить глобальну акцію, присвячену проблемі року. В режимі онлайн-трансляції працівники ВООЗ будуть звітувати про роботу медичних працівників з різними психічними захворюваннями в усьому світі. Слово буде надано найкращим експертам з питань психічного здоров’я. Відомі люди будуть ділитися своїм досвідом про те, як вони подолали депресію.

 

Також під егідою ВООЗ буде проведено перший в історії кінофестиваль під назвою «Здоров’я для всіх». Одна з номінацій цього заходу – найкращий фільм про психічне здоров’я. 

 

 

Український Червоний Хрест – учасник Місяця психічного здоров՚я

 

 

 

 

 

 

Мета свята – привернути увагу кожної людини на важливість психічного здоров’я. Воно в першу чергу залежить від кожного з нас та наших рідних. Ми повинні навчитися зберігати стійкість та душевну рівновагу в найскладніших ситуаціях, а при необхідності – звертатися за допомогою до відповідних фахівців.

 

Товариство Червоного Хреста України також буде активно долучатись до поширення знань про психічне здоров՚я серед населення і саме з цією метою жовтень – оголошується Місяцем інформування про психічне здоров՚я.

 

Таким чином, впродовж місяця в регіонах України, в тому числі в Львівській, Вінницькій, Луганській, Донецькій областях будуть проведені заходи з метою інформування про потребу турботи про власне психічне здоров՚я.

 

Окрім того, планується серія статей про те, що таке взагалі психічне здоров‘я і чому ми про нього говоримо, як потурбуватись про себе, як підтримати своїх рідних в умовах пандемії, що таке психоедукація, і чому Товариство Червоного Хреста України здійснює таку діяльність, яка дозволяє говорити про психічне здоров’я зі своїми дітьми та як підтримати волонтерів та співробітників Товариства.

 

Закликаємо всі регіони підтримати ініціативу і долучитись до активного розповсюдження інформації про потребу в турботі про власне психічне здоров՚я в Україні.

 

 

Фото – ТЧХУ/ Фейсбук та з відкритих джерел

За джерелами:

https://redcross.org.ua/2021/10/%d0%b6%d0%be%d0%b2%d1%82%d0%b5%d0%bd%d1%8c-%d0%bc%d1%96%d1%81%d1%8f%d1%86%d1%8c-%d0%bf%d1%81%d0%b8%d1%85%d1%96%d1%87%d0%bd%d0%be%d0%b3%d0%be-%d0%b7%d0%b4%d0%be%d1%80%d0%be%d0%b2%d1%8f/

https://daytoday.com.ua/podiya/vsesvitniy-den-psykhichnoho-zdorov-ia/

 

 

 

Переглядів: 347 | Додав: Admin
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 14:25
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024