Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2021 » Жовтень » 11 » Міжнародний день дівчаток
21:54
Міжнародний день дівчаток

 

СВЯТО МАЙБУТНІХ БЕРЕГИНЬ

 

 

 

 

 

 

 

11 жовтня весь світ відзначає Міжнародний день дівчаток.

 

 

Що це за день?

 

 

Головна мета свята – поширити у суспільстві інформацію про ті болючі проблеми, з якими мають справу неповнолітні діти жіночої статі у всьому світі – нерівність, незахищеність та соціальна несправедливість.

 

Для чого окремо виокремлюють день для дівчаток і чому немає міжнародного дня хлопчиків? Справа в тому, що неповнолітні дівчатка стикаються з більшою дискримінацією і насильством, а також з такими проблемами, як примусове заміжжя та рання вагітність. Це особливі проблеми, що пов’язані з гендерною нерівністю та дитячим віком.

 

Водночас дівчатка-підлітки мають всі права на безпечне життя, здобуття освіти, здоров’я в період розвитку, під час дорослішання та перетворення в жінок. За ефективної підтримки дівчата мають змогу цілковито реалізувати свій потенціал та стати повноцінною частиною цього світу: любими матерями, хорошими працівниками, успішними підприємцями, досвідченими наставниками, головами домогосподарств і політичними лідерами.

 

Як виникла ідея відзначати Міжнародний день дівчаток?

 

Ідея запровадити День дівчат виникла в міжнародній некомерційній організації «План» (Plan International), що діє в усьому світу. Ініціатива проведення такого дня з’явилася в рамках просвітницької кампанії «Тому що я дівчинка», метою якої було поширити розуміння про особливе значення виховання дівчаток на всіх етапах їх розвитку: від перших років життя до досягнення ними 18-річчя. 

Учасники «Плану» в Канаді звернулися до уряду країни з проханням про підвищення обізнаності щодо цієї події на міжнародному рівні. У зв’язку з цим в 2011 році на Генеральній Асамблеї ООН від міністра Канади у справах жінок Рони Амброуз пролунала пропозиція щорічного святкування дня дівчаток та проголошення його міжнародним святом. Саму ж резолюцію було затверджено в грудні 2011 року, а вже наступного року, 11 жотвня міжнародна спільнота вперше святкувала цей день.

 

«Ранні шлюби» – одна з найважливіших тем дня

 

Щороку святкування Міжнародного дня дівчаток присвячується висвітленню окремої проблеми. В перший рік відзначення цього дня світова спільнота розглядала питання раннього заміжжя. Примус дівчаток-підлітків до шлюбу є порушенням права людини та руйнують життя дівчат не тільки на етапі їхнього розвитку, а впродовж усього наступного життя. ООН повідомляє, що зі всіх молодих жінок у віці до 24 років, 30% одружилися до досягнення ними 18 років. Найбільше від цієї проблеми потерпають дівчатка країн Африки, Азії, Латинської Америки. В країнах Західної та Східної Європи цей показник становить 11%.

 

Інші теми, присвячені різним рокам святкування

 

11 жовтня 2013 року день був присвячений темі «Інновації в освіті для дівчаток». Наступні роки обговорювались такі проблеми:

  1. «Розширення прав дівчат-підлітків: припинення циклу насильства».
  2. «Сила дівчини-підлітка: бачення на 20-30 рік».
  3. «Досягнення дівчат: що важливо для дівчаток».
  4. «Сила дівчат: спонтанна та нестримна».

 

У центрі святкування 2020 р. знаходилась тема «Мій голос, наше рівне майбутнє». Її суть в тому, що кожна дівчинка в підлітковому віці є повноцінним членом суспільства, вона приймає активну участь у різних сферах життя.

 

Статистичні дані

 

В 2017 році Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) оприлюднив невтішні дані великого опитування, в якому взяли участь мешканці з 38 країн світу. Про спонукання до сексуальних стосунків повідомили 17 мільйонів жінок. З них 2,5 мільйона дівчаток, яким ще не виповнилося 15 років. Водночас 9 з 10 жертв піддавалися сексуальному насильству з боку близьких і знайомих людей. Для приблизно 35 з 1 000 дівчат у віці до 15 років сексуальний досвід закінчується вагітністю. Близько 62% дівчаток роблять аборт, 38% вирішують народити дитину.

 

Невтішні дані і для України, де 70% жінок та дівчаток випробували на собі прояви насильства. Шокуючою є статистика підліткової вагітності. МОЗ опублікував дані, що мають змусити задуматися кожного: у 2019 році – понад 100 дівчаток у віці 12-14 років народили дітей, а у віці до 17 років – близько 6 000 дівчат.

 

Як відзначати Міжнародний день дівчаток?

 

На честь Міжнародного дня дівчаток у всьому світі проводиться безліч акцій та заходів за підтримки впливових організацій. В цей день відбуваються святкові концерти, просвітницькі збори, мітинги та інші заходи. Їх організацією здебільшого займаються благодійні фонді та волонтери. Мета кожної такої події звернути увагу на найболючіші проблеми та запропонувати шлях їх розв’язання:

  1. Дискримінація за статевою ознакою та неприйнятні традиції і дії щодо майбутніх жінок в окремих культурах.
  2. Порушення прав неповнолітніх жінок.
  3. Донести до широкого загалу потреби дівчаток та можливості розкриття їхнього потенціалу.
  4. Дискримінація за статевою ознакою в галузях освіти та охорони здоров’я, під час здобуття ними практичних навичок, а також у сфері харчування.
  5. Фізичне та моральне насильство, що застосовується до дітей жіночої статі.
  6. Невтішне становище дітей в неповноцінних сім’ях.
  7. Можливості повноцінної участі в різних аспектах суспільного життя: соціальному, економічному та політичному.

 

Чому важливий цей день?

 

День дівчаток допомагає підвищити обізнаність не тільки про проблеми, з якими стикаються діти жіночої статі, а й про те, що може статися, коли ці проблеми будуть вирішені. Наприклад, навчання дівчаток допомагає знизити кількість дитячих шлюбів і рівень захворюваності та зміцнити економіку – освічені дівчата отримують доступ до високооплачуваної роботи, можуть брати участь в глобальних бізнесових і технологічних процесах. Інвестиції в здоров’я, безпека, освіта та права дівчаток – можливість для них досягти своєї мрії і побудувати краще життя для себе і своєї спільноти.

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелом:

https://daytoday.com.ua/podiya/mizhnarodnyy-den-divchatok/

 

Переглядів: 286 | Додав: Admin
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 00:34
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024