Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2021 » Жовтень » 14 » 14 жовтня — Покрова Пресвятої Богородиці
09:26
14 жовтня — Покрова Пресвятої Богородиці

 

…І  ВОРОГИ ЗНЯЛИ ОБЛОГУ МІСТА

 

 

 

 

 

 

 

Сьогодні, 14 жовтня,  — Покрова Пресвятої Богородиці, велике Церковне свято, одне з дванадцяти свят.
 

 

 

Історія свята Покрови Пресвятої Богородиці
 

   

Точної дати та історії появи свята Покрова Пресвятої Богородиці не існує. Але більшість дослідників дотримуються думки про те, що початок події, які відбулися 1 жовтня (14 жовтня за новим стилем) 910 року, і є тим днем, коли було встановлено свято Покрови.

   

Столиця Візантії, Константинополь, в той час перебувала в оточенні ворога. На околиці міста стояв Влахернский храм, в якому знаходилися великі святині - риза (тобто покров) і пояс Божої Матері. Сюди їх привезли паломники з Єрусалиму.

 

Люди всю ніч перебували в храмі і молилися про своє спасіння від ворога. Під час всеношної вони несподівано побачили явище Пресвятої Богородиці, яка в оточенні ангелів та святих парила у повітрі. Поруч з Нею були пророк Іоанн Предтеча і апостол Іоанн Богослов.

 

В одних джерелах розповідається про те, що Богородицю побачили всі, хто моляться, а в інших - що Її бачили тільки святий Андрій зі своїм учнем Єпіфаній, які тоді перебували в храмі.

Богородиця почала молитися на колінах, після цього підійшла до храмового престолу, зняла з себе покрову (покривало) і розкрила його над людьми в храмі. Цей Її покров і став знаменням про захист християн від ворогів.

 

Богородиця стояла «На воздусе молебно простірающу всечесні Свої руци, просяще уміреніе світу і спасіння душ наших».

 

Люди дивилися, як покривало, накинуте Богородицею висіло над ними у вигляді покриву. Через деякий час бачення зникло - Цариця Небесна разом і її покрив зникли, але всі відчули благодать, яка опустилася на них.

   

За молитвами Божої Матері Константинополь був врятований від захоплення і розорення, ця подія назавжди залишилося в людській пам'яті, а Церковний календар додався цим Великим Святом Покрови.

   

Існує одна з думок що, вороги, які нападали на місто і не змогли виграти в цій битві завдяки Покрову Богородиці, були якраз наші предки - руси. Документально відомо, що в 911 році від київського князя Олега («Віщого») до Візантії прибули посли з Русі. Вони підписали мирний договір, який нарешті припинив війни і набіги на християнську візантійську імперію.
   

Можливо, це явище Богородиці в Константинополі дуже вразило нападників. Адже дуже скоро, менш ніж через сто років, Русь стала теж православною державою. А чудо явлення Божої Матері і Її Покрова сприймається, як заступництво всім, хто молиться і просить заступництва Цариці Небесної.

 

Згодом на Русі, на відміну від грецької Церкви, Покрову Пресвятої Богородиці стали приділяти важливе значення, він перетворився в один з улюблених свят.

   

Свято Покрова Пресвятої Богородиці у нас стали відзначати ще в 12 столітті.

У кожному місті є храм, іменований на честь Покрова Матері Богородиці, тільки в Києві й області їх більше ста. На честь цієї події названі вулиці, міста, села.

   

У свято Покрови Пресвятої Богородиці ми молимо Божу Матір про допомогу і про захист: «Пом'яни нас у Твоїх молитвах, Пані Діво Богородице, та не загинемо за примноження гріхів наших, покрий нас від усякого зла і лютих напастей; на Тебе бо сподіваємося і, Твого Покрова свято вшановуємо, Тебе величаємо ».

 

Народні традиції на Покрову

 

В Україні це свято було перехідним і завжди вважався кордоном між літом і прийдешньою зимою. До цього часу вже прибрані врожаї з полів, зроблені всі запаси на зиму. А на Покрову і весілля  зіграємо. Вважалося, що шлюби, укладені в цей день свята — міцні і щасливі. Тому це свято стало дуже «популярним» для весіль.

 

Люди, пов'язані з військовою службою, вважають заступництво ікони Покрова Божої Матері дуже важливим перед військовими битвами. У Запорізькій Січі головним храмом був Покровський, в якому козаки перед походом молилися про допомогу Пресвятої Богородиці, а після нього - в ньому ж дякували Діві Марії.

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелом:

https://palomnik.com.ua/pokrova-bogorodici

 

    

 

Переглядів: 222 | Додав: Admin
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 18:30
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024