Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2021 » Жовтень » 15 » Всесвітній день боротьби з раком молочної залози
22:56
Всесвітній день боротьби з раком молочної залози

ДЕНЬ - ДЛЯ ПРОСВІТНИЦТВА ЖІНОЦТВА

 

 

 

 

 

 

Всесвітній день боротьби з раком молочної залози

відзначається 15 жовтня в Україні та в усьому світі.

 

Що це за день?

Важливість цієї дати важко переоцінити. В останні роки величезна кількість жінок стикається з цією недугою. Здебільшого жінки не знають, які симптоми вказують на можливий перебіг захворювання та зволікають зі зверненням до медиків. Цей день покликаний звернути увагу спільноти на існуючу проблему та підвищити обізнаність жінок про важливість ранньої діагностики. 

Як виникла ідея відзначати Всесвітній день боротьби з раком молочної залози?

Ідея святкування Дня боротьби з раком грудей на всесвітньому рівні належить ВООЗ. Ініціатива затвердження відповідного дня виникла в 1993 році. З тих пір він широко відзначається в 44 країнах світу, оскільки ця проблема вийшла далеко за межі якоїсь однієї країни.

Цілий місяць просвітницької роботи

Окрім цього, у жовтні починається Всесвітній місяць боротьби з раком грудей, який був оголошений Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) у тому ж році. Цілий місяць, щодня люди отримують великий обсяг цінної інформації щодо цієї небезпечної недуги. Таким чином привертається увага жінок до надзвичайної важливості виявлення цієї хвороби на ранніх стадіях, що збільшує шанси повного одужання.

 

Символіка

 

 

 

 

 

Спочатку символіку боротьби проти раку молочної залози у вигляді стрічки персикового кольору намагалася поширити в маси 68-річна Шарлотта Хайль, яка пережила це онкологічне захворювання.

 

Символ дня боротьби з раком молочної залози

У 1992 році редакторка жіночого журналу Олександра Пенні та віце-президент корпорації Estee Lauder зацікавилися ідеєю Шарлотти. Вони запропонували їй колаборацію, проте не зумівши домовитися зі швейною фвбрикою, випустили свою стрічку рожевого кольору, яку роздавали всім відвідувачкам бутиків Estee Lauder. Метою даної акції було привернення уваги великої кількості людей до цієї проблеми і збір коштів на дослідження.

Якщо, завдяки цій акції, про рожеву стрічку знають багато людей, то мало хто обізнаний, що існує також сіра стрічка – символ боротьби з раком мозку, зелена – з раком нирок, золота стрічка асоціюється з боротьбою з онкозахворюваннями в дитячому віці. У будь-якому випадку, кожен з цих символів нагадує про важливість турботи про своє здоров’я та наголошує на своєчасному обстеженні.

Статистичні дані

Рак молочної залози – найпоширеніший різновид онкологічних захворювань серед представниць прекрасної статі. Щороку кількість хворих збільшується, а сама хвороба молодшає. За статистикою, захворюваність населення України на злоякісні новоутворення молочної залози за останні 15 років збільшилася більше ніж в 2 рази. Відомо, що рівень захворюваності жінок, які проживають у великих містах та індустріальних районах є вищою, ніж мешканок сільської місцевості.

Підсумки є досить сумними:

•        в 2019 році рак грудей було діагностовано у понад 13 000 українок, з них 40% померло, кожна десята жінка після встановлення діагнозу не прожила і року.

•        Зазвичай жінки досить пізно звертаються до медичних установ, у зв’язку з чим в 25% випадків хвороба діагностується на останніх стадіях, коли лікування дає найменший ефект. Проте успішна терапія можлива у разі ранньої діагностики. Дані свідчать: якщо за допомогою профілактичного огляду виявити хворобу на ранніх стадіях розвитку, то вірогідність повного одужання суттєво підвищується.

•        Понад 90% жінок, яким діагностовано першу стадію раку грудей, повністю перемагають хворобу.

•        При лікуванні другої стадії надію на позитивний результат від терапії можуть мати 80% жінок та у разі 3-ї стадії – для 50% жінок лікування є ефективним.

•        Понад 15 мільйонів жінок у всьому світі хворіють на рак молочної залози.

•        Від раку грудей щорічно помирає понад 6 мільйонів жінок.

Як відзначати Всесвітній день боротьби з раком молочної залози?

У день боротьби з раком молочної залози організовуються масові заходи з пропаганди здорового способу життя, тематичні конференції, що дозволяють підвищити обізнаність населення про лікування і виявлення ракових пухлин, профілактиці та попередження їх появи. Проводяться благодійні концерти, спортивні змагання, метою яких є збір коштів для допомоги онкохворим. В онкодиспансерах проходить день відкритих дверей з семінарами, консультаціями лікарів. Можна пройти скрінінгове та профілактичне обстеження. У громадських місцях проводяться масові акції з роздачею листівок, буклетів, пам’яток з важливою інформацією про профілактику і лікування раку грудей.

Чому важлива ця подія?

Рак займає друге місце в світі за смертністю. Це одне з найбільш небезпечних захворювань людства, від якого щорічно вмирає безліч людей. Хвороба підступна і мінлива, вона має здатність еволюціонувати і з роками все частіше зачіпає молодь і дітей. За роки досліджень вчені сильно просунулися в пошуку ефективного лікування, але робота ще триває.

Ракова пухлина може довго не давати про себе знати, розвиватися в організмі безсимптомно. Тому дуже часто виявляють її надто пізно, коли боротися вже неможливо.

Незважаючи на всю серйозність і страшні наслідки, рак не завжди є вироком. З даним захворюванням можливо прожити багато років, якщо отримувати своєчасне лікування, а в деяких випадках його лікують навіть на пізніх стадіях. Однак багато хто вважає, що виявлення в організмі новоутворень завжди призводить до летального результату і лікування в такій ситуації є безглуздим. Для викорінення подібних думок і поширення серед населення правильної і життєво важливої інформації треба прислухатися до порад медиків, які з особливою силою лунають у Всесвітній день боротьби з раком молочної залози.

 

Фото – ілюстративні

За джерелом:

https://daytoday.com.ua/podiya/vsesvitniy-den-borotby-z-rakom-molochnoi-zalozy/

 

 

Переглядів: 324 | Додав: Admin
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 28.03.2024, 19:03
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024