Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2021 » Жовтень » 16 » Всесвітній день хліба
21:52
Всесвітній день хліба

ОКРАЄЦЬ ХЛІБА – ЦІННІШИЙ ІНОДІ ЗА ШМАТОК ЗОЛОТА

 

 

 

 

 

 

З ініціативи Міжнародного об’єднання пекарів і кондитерів у 2006 році календарі

багатьох країн світу збагатились ще на одну визначну подію – Всесвітній день хліба.

 

 

 

 

 

 

 

 

День хліба відзначають щорічно 16 жовтня, адже ця дата присвячена ще двом важливим заходам: у 1945 р. ООН створила Продовольчу і сільськогосподарську організацію (ФАО), а з 1979 р. відзначається Всесвітній день продовольства. ФАО займається вирішенням проблем голоду та розвитком світового сільського господарства.

 

Борошняний виріб, який багато народів світу вважають головною їжею, має довгу історію. Понад 5 тис. р. тому перша хлібина не була схожа на сучасну, стародавні єгиптяни готували її у вигляді каші із зерен злаків. Пізніше почали випікати на гарячому камінні хлібні паляниці із грубо змеленого зерна. Вже в III тисячолітті до н. е. випікали 3 десятки сортів хліба. До європейських народів рецепт приготування борошняного продукту потрапив із Греції та Римської імперії.

 

 

Свято хліба у Львові

 

 

 

 

 

 

У Львові «Свято хліба» проводиться, починаючи з 2005 року. У Шевченківський гай приїздить по 30-35 тисяч відвідувачів із Львівщини та інших областей України. На свято приїздять навіть постійні гості з Польщі. Дійство започаткувала громадська організація «Гільдія приватних пекарів та кондитерів Львівської області».

 

 

 

 

 

 

Активним учасником "Свята Хліба" завжди є і викладачі та студенти Львівського автомобільно - дорожнього коледжу НУ «Львівська політехніка», де ось уже понад три десятиліття функціонує Музей хліба. Засновано його у 1987 р. в студентському гуртожитку. В 1990 році Міністерством культури УРСР музею було надано звання Народного. 

 

 

 

 

 

 

Очолює Музей - Руслана Богданівна Сидорак, викладач  біології та екології, завідувач Народним музеєм Хліба Покрови  Пресвятої Богородиці.

 

 

 

 

 

 

Посада ця для п. Руслани є фамільною гордістю. Адже засновником музею на зорі незалежності України був батько нинішньої завідувачки  – Богдан Непорадний. Відкриває експозицію стенд його імені. 

 

 

 

 

 

 

До колишніх експонатів у 2013 р. долучилася карта України, виготовлена із зерен злакових культур працівниками Львівської пекарні хлібо - булочних виробів «Галицька здоба».

 

 

 

 

 

 

Музей має 16 кімнат,  у кожній з яких цінні експонати,  які свідчать - Україна споконвіку була багата хлібом. Він займає площу 300 кв.метрів і в експозиції розміщено понад 1500 експонатів.

 

 

 

 

 

 

Пріоритетним напрямком в реалізації виховної роботи навчального закладу є формування не лише професіонала-автомобіліста, але й особистості, котра усвідомлює свою приналежність до українського народу, спрямовану на втілення в життя української національної ідеї, виховання людини демократичного світогляду, яка поважає громадянські права і свободи, традиції різних народів і культур світу, національний, релігійний, мовний вибір кожної людини,  вибирає у житті дорогу  милосердя і співчуття до знедолених, для котрих окраєць хліба іноді цінніший за  шматок золота.

 

 

 

 

 

 

Цікаві факти

 

  • До появи дерев’яних тарілок їжу викладали на шматки хліба. Багатії «хлібними тарілками» годували худобу або віддавали жебракам.
  • У давнину біла випічка була доступна вищим прошаркам суспільства, у раціоні бідних зустрічався тільки сірий та чорний хліб.
  • У січні 1996 р. мексиканські пекарі спекли борошняного рекордсмена, довжина якого була 9,2 км.
  • Найшвидше випекли булочку в США. Її спекли за 8 хв 13 сек.
  • До Книги рекордів Гіннеса потрапив український коровай діаметром у 1,6 м, вагою 1,5 ц та висотою 65 см.

 

Фото – Ірини Апостолюк та із сайту автомобільно - дорожного коледжу

Прес-служба Львівської ОО ТЧХУ

 

 

Переглядів: 339 | Додав: Admin
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 09:16
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024