Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2021 » Жовтень » 16 » Всесвітній день анестезіолога
21:54
Всесвітній день анестезіолога

 

ОБЕЗБОЛЮВАННЯ - ВЕЛИКИЙ ЗДОБУТОК МЕДИКІВ

 

 

 

 

Сьогодні, 16 жовтня, відзначаємо Всесвітній день анестезіолога

 

Перше успішне застосування анестезії під час операції відбулося у Бостоні, що в США, 16 жовтня 1846 р. Хірург та дантист Томас Мортон використав інгаляцію діетилового ефіру для створення загального наркозу при видаленні підщелепної пухлини.

 

Саме цю дату згодом було обрано для щорічного відзначення Всесвітнього дня анестезіолога. В історії медицини це відкриття вважається однією із найважливіших подій, яка дозволяє проводити безболісне хірургічне втручання. Святкування підкреслює важливу роль спеціалістів у цій сфері медицини для безпечних та ефективних реанімаційних заходів.

 

У понад 150 країнах функціонують 134 спілки, які об’єднані у Всесвітню федерацію та представляють інтереси анестезіологів.

 

Сьогодні професія затребувана – у 70 країнах на 100 тис. осіб припадає тільки 5 лікарів-анестезіологів. Загалом у світі не вистачає понад 136 тис. спеціалістів.

Ще у I ст. до н.е. питанням знеболювання цікавився давньогрецький лікар Діоскорид. У роки правління римського імператора Нерона Діоскорид виявив, що виготовлені ліки з отруйної рослини мандрагори, які мають заспокійливі та снодійні властивості, зменшують чутливість до болю та допомагають успішно проводити операції пораненим воїнам, збільшуючи шанси на їх одужання. Саме йому належить перше застосування терміну «анестезія».

 

Фото – ілюстративне

За джерелом:

https://daytoday.com.ua/podiya/vsesvitniy-den-khliba/

 

Переглядів: 326 | Додав: Admin
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 01:37
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024