Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2021 » Жовтень » 17 » Міжнародний день боротьби з бідністю
21:57
Міжнародний день боротьби з бідністю

 

ТРЯСОВИННЯ БІДНОСТІ – НЕ ЗНИКАЄ

 

 

 

 

 

 

Ця знакова подія почала відзначатися в 1992 році та святкується щорічно 17 жовтня.

 

Що це за день?

Ця знакова подія почала відзначатися в 1992 році та святкується щорічно 17 жовтня. Мета її створення – привернути увагу міжнародної спільноти на соціально-незахищені верстви населення нашої планети та нагадати про те, що злидні – це порушення права людини на гідне життя і що з бідністю потрібно боротися.

Як виникла ідея відзначати Міжнародний день боротьби з бідністю?

Передумови

Все почалося задовго до офіційного встановлення дати дня, присвяченого боротьбі з бідністю. В 1948 році на Генеральній Асамблеї Організації Об’єднаних Націй було підписано Загальну декларацію прав людини. Фахівці з різних сфер діяльності з усіх куточків світу взяли участь у створенні декларації. В документі зазначено, що сам факт бідності вже порушує право людини на повноцінне життя. Документ закликає докладати максимум зусиль на дотримання цього права.

 

Камінь на Трокадеро

17 жовтня 1987 року сто тисяч правозахисників з різних куточків земної кулі з’їхались до Парижу (пл. Трокадеро), щоб висловити своє ставлення до злиденності та ставити вимоги щодо дотримання прав людини. Тоді ж, на тій самій площі, був закладений камінь в пам’ять про цю знаменну подію. Таким чином була вшанована пам’ять жертв злиденності та голоду. З тих пір, охочі збираються на площі та в інших місцях по всьому світу, щоб показати свою підтримку бідним людям. Один з таких каменів розміщено в саду центральних установ ООН.

 

Мета свята

Сучасний світ знаходиться на етапі економічного зростання. Розвиваються технології, щодня з’являються нові матеріальні ресурси, у зв’язку з чим недопустимим є те, що велика частка людей живе за межею бідності. Злидні чи бідність – поняття багатогранне, яке торкається не тільки економічних проблем, але й можливостей для створення гідних умов життя. Боротьба із бідністю – це не просто боротьба з безгрошів’ям, але намагання побороти таке явище, як нерівність у суспільстві та захистити права кожної людини, незалежно від її соціального стану та місця проживання. В рамках відзначення дня на Саміті ООН була затверджена програма на 2015-2030 рр. під назвою «Цілі сталого розвитку».

 

Статистичні дані

Бідність – це не тільки відсутність матеріальних ресурсів для забезпечення нормального життя. Це недоїдання, відсутність або обмежений доступ до освіти чи інших важливих для повноцінної життєдіяльності послуг. Це соціальна дискримінація та ізоляція, а також неможливість приймати рішення. У 2015 році понад 736 мільйонів людей жили за межею бідності. Близько 10% населення світу знаходяться у злиднях і фактично не мають доступу до медичних послуг, освіти, санітарії. На кожні 100 чоловіків у віці від 25 до 34 років, що живуть в бідності, припадає 122 жінки цієї ж вікової категорії. Існує велика ймовірність того, що до 2030 року близько 160 мільйонів дітей будуть жити поза межею бідності.

 

Оцінка бідності в Україні

За даними Інституту демографії у 2019 році було 14,5 мільйонів бідних, а за підсумками 1-го кварталу 2020 року – цей показник підвищився на 2 мільйони та становить 16,5 мільйонів осіб.  За даними інституту частка бідних в 2019 році збільшилась у порівнянні з 2018 роком на 0,3 п.п. і склала 24,4%. За 2019 рік межа бідності зросла на 15% і склала 3 017 грн./міс. на одну особу.

 

День боротьби з бідністю в історії

  • 1948 передумови

В 1948 році на Генеральній Асамблеї Організації Об’єднаних Націй було підписано Загальну декларацію прав людини.

  • 1987

17 жовтня 1987 року сто тисяч правозахисників з різних куточків земної кулі з’їхались до Парижу (пл. Трокадеро), щоб висловити своє ставлення до злиденності та ставити вимоги щодо дотримання прав людини.

  • 1992 в грудні

В грудні 1992 року спеціальною резолюцією Генасамблеї ООН було запроваджено Міжнародний день боротьби з бідністю.

 

Як відзначати Міжнародний день боротьби з бідністю?

В цей день у різних країнах світу проводяться заходи, спрямовані на те, щоб підвищити обізнаність населення щодо проблеми бідності. Кожен має знати, що бідність – це порушення його громадянських прав. Щороку ця дата присвячена особливій темі, за часи святкування було розглянуто безліч питань стосовно гідності людей, що знаходяться в злиденних умовах, бідності дітей, можливості гідної роботи, про те, як змінити ситуацію із бідністю на краще.
В багатьох країнах проводяться пікети, щоб спонукати владу на активні дії, пов’язані з подоланням бідності.

 

Чому важливий цей день? 

Боротьба із бідністю – це питання суспільної моралі. Оскільки одна людина не може подолати це ганебне явище, люди мають згуртуватися навколо вирішення цієї проблеми. Кожна людина – це особистість, яка має право на гідне життя, на гідну заробітну плату та на послуги, від яких залежить здоров’я та життя.

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелом:

https://daytoday.com.ua/podiya/mizhnarodnyy-den-borotby-z-bidnistiu/

 

Переглядів: 237 | Додав: Admin
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 27.04.2024, 04:33
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 3
Гостей: 3
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024