Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2021 » Жовтень » 29 » Міжнародний день псоріазу
21:56
Міжнародний день псоріазу

КЛІНІЧНЕ БЛАГОПОЛУЧЧЯ – МОЖЛИВЕ

 

 

 

 

 

 

Сьогодні, 29 жовтня, світ відзначає Міжнародний день боротьби із псоріазом.

Тема Дня псоріазу 2021 року - «Об’єднані». Метою цього Дня є підвищення обізнаності

про це захворювання та поширення інформації серед населення.

 

 

 

Всесвітній день псоріазу відзначають з 2004 року за ініціативи Міжнародної федерації асоціацій псоріазу (IFPA). Україна приєдналась до цієї ініціативи у 2009 році і стала першою з країн колишнього Радянського Союзу.

 

У цей день у 47 країнах світу проводять різноманітні благодійні акції й соціальні заходи для привернення уваги громадськості до проблеми захворювання. Для лікарів проводять освітні заходи, які дають змогу фахівцям отримувати найсучасніші дані щодо діагностики, контролю та лікування псоріазу.

 

За даними Міжнародної Федерації Псоріатичних Асоціацій в світі налічується 125 млн. людей хворих на псоріаз. В Україні за даними Української Асоціації Псоріазу – є приблизно 1,5 млн. хворих.

 

Псоріаз (псоріатична хвороба) – це хронічне рецидивуюче захворювання шкіри, що виникає внаслідок спадкової схильності під дією різноманітних пускових чинників. Хвороба характеризується появою на шкірі характерного висипу у вигляді ділянок потовщення шкіри (інфільтрації) з почервонінням (еритемою) та лущенням на поверхні елементів висипу. В залежності від форми захворювання та перебігу локалізація, розміри та інші характеристики елементів висипу можуть змінюватись в достатньо широких межах. Перебіг захворювання може ускладнюватись характерними ураженнями суглобів, а також приєднанням вторинних інфекцій.

 

Питома вага псоріазу в загальній структурі захворювань шкіри становить від 7 до 10%, а серед госпітальних хворих зі шкірними хворобами – до 20-25%.

 

Псоріаз набув поширення у всіх широтах земної кулі. Найчастіше цей дерматоз розвивається у віці 10-25 років, але за останні роки почастішали випадки, коли захворювання з’являється й у дітей 4-7 місяців. На нього хворіють і жінки, і чоловіки, однак у чоловіків це захворювання спостерігається на 60-65% частіше.

 

 

 

 

 

 

Серед дітей псоріаз спостерігається здебільшого у дівчаток. Етиологія псоріазу до цього часу до кінця не з’ясована.

 

Вирішальну роль у розвитку захворювання відіграють генетичні чинники (60-70%). Доведені випадки успадкування псоріазу в 3-х та більше поколіннях. Виявлені імунні, обмінні, нейроендокринні порушення в організмі хворих на псоріаз, однак їх патогенетичне значення остаточно не встановлено.

 

Фактори, що сприяють розвитку захворювання та його рецидивів: стресові ситуації, кліматичні зміни, переохолодження, травми, алкоголь, лихоманки, наявність вогнищ хронічної інфекції.

 

На даний час в науковому суспільстві досягнута згода, що псоріаз є імунним захворюванням, що зумовлене функціональними та комунікативними аномаліями Т-лімфоцитів.

 

В останні роки спостерігається відносне зростання кількості хворих на псоріаз. Також, почастішали ускладнені випадки перебігу псоріазу, що призводять до інвалідизації, особливо при неадекватному та не ефективному лікуванні.

Прояви псоріазу суттєво впливають на якість життя пацієнтів та їх родин, причому не лише у фізичному, але й у психологічному та соціальному аспектах. Зовнішній вигляд шкіри, великі площі ураження, постійний дискомфорт нерідко стають причиною розвитку невротичних станів пацієнтів, обумовлює їх соціальну дезадаптацію, ускладнює процеси навчання, праці та відпочинку.

 

Без лікування або при неналежному лікуванні псоріаз стає причиною ураження суглобів, інших органів та систем організму, нерідко супроводжується вторинними мікробними ураженнями шкіри та розвитком суперінфекції. Це, в свою чергу, обумовлює значні економічні витрати, пов’язані з доглядом, лікуванням та реабілітацією пацієнтів.

 

"Симптоми псоріазу залежать від його типу, проте є деякі загальні симптоми, такі як: червоні плями на шкірі, часто вкриті лусочками сріблястого кольору, пошкодження нігтьових пластин, включаючи зміну кольору і лущення нігтів, а також лусочки або скоринки на шкірі голови", - зазначила Орися Сизон, експерт з дерматовенерології департаменту охорони здоров'я Львівської ОДА.

 

На жаль, багато мешканців України не обізнані про можливість отримання професійних консультацій та високоякісної медичної допомоги із застосуванням апаратних та медикаментозних методів лікування, бальнеотерапії, психотерапії та ін.

 

Псоріаз – це пожиттєвий стан, але його прояви можливо повністю контролювати! При застосуванні сучасних медичних технологій у соціально адаптованих пацієнтів вдається досягнути клінічного благополуччя, стійкої ремісії та відповідно відновлення якості життя.

 

Фото – ілюстративне

За джерелами:

https://loda.gov.ua/news?id=63137

https://www.adm-km.gov.ua/?p=46886

 

 

Переглядів: 225 | Додав: Admin
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 15:09
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024