Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2021 » Жовтень » 31 » Хелловін 2021: як з'явилося свято, що означає, чому потрібно вирізати гарбуз (ВІДЕО)
14:13
Хелловін 2021: як з'явилося свято, що означає, чому потрібно вирізати гарбуз (ВІДЕО)

 

ГАРБУЗОВЕ СВЯТО

 

 

 

 

 

 

Щорічно День Усіх Святих відзначається в ніч з 31 жовтня на 1 листопада.

 

Страшне свято нечисті відзначається щороку в багатьох країнах світу. Люди вибирають собі образ на Хелловін, роблять яскравий макіяж і вирушають святкувати торжество. Цього року Хелловін припадає на неділю, а це - ще один вдалий привід як слід повеселитися у вихідний.

 

…Страхітлива музика, що лоскоче нерви, костюмовані вечірки, нечисть, що розгулює вулицями міста… День, коли є змога всьому потаємному вийти назовні.

 

Дівчата приміряють образи відьом та ворожок, а хлопці – скелетів та чудовиськ потойбіччя. Будинки перетворюються на загадкові склепи з наймістичніших казок. Гарбузи стають зловіщими підсвічниками та неодмінними елементами декору.

 

Так, це всім нам відомий – Хелловін! Святкувати його прийнято в ніч з 31 жовтня на 1 листопада.

 

Як виникла ідея святкування Хелловіну?

 

Своїм корінням Хелловін сягає аж до давніх кельтів. Початком сучасного свята заведено вважати стародавній Самайн. Відповідно до язичницьких вірувань кельтів Самайн відносився до чотирьох основних календарних свят.

У багатьох кельтських народів першого листопада починався новий рік і саме тому межа між світами живих та мертвих вважалася стертою. Одна з ірландських саг розказує нам про те, що в цей день збиралися королі та вожді і влаштовували всенародні гуляння.

 

Під час таких гулянь було прийнято приносити дари господарям (найчастіше це були тушки свиней або іншої худоби). Одним з ритуалів було запалення вогню – напередодні свята довкола гасили всі вогні й запалювали один новий. На стінах будинків і довкола вивішували черепи людських голів для відлякування нечисті.

 

Вважалося, що до Самайна потрібно закінчити всі розпочаті справи та ступити в новий рік очищеними. В цю ніч сили хаосу могли пробратися до світу живих.

Без уваги також не можна залишити жертвоприношення, присвячені цьому святу. Зазвичай в жертву приносили м’ясо та кістки свійських тварин. Таким чином вони отримували допомогу від богів та виказували свою прихильність до них.

 

Пізніше, з приходом християнства свято Самайн змінило назву на День усіх Святих. Зі зміною назви змінилися й традиції святкування, але на фундаменті стародавніх святкувань. Вже у XVI столітті у вечір 31 жовтня почали вдягати маски з тканини та випрошувати солодощі, ходячи від дому до дому.

Натомість повноцінні тематичні костюми та вирізання лякливих гарбузів з’явилося лише на межі XIX-XX століть. На цей час найбільшими шанувальниками цього свята є США, Велика Британія, Канада та Ірландія.

 

 

 

 

В Україні День усіх Святих або Хелловін почали святкувати лише з 1990-х років. Щороку традиції святкування поповнюються новими та захопливими ідеями.

 

Хелловін в історії

 

Існує повір'я, що ніч з 31 жовтня на 1 листопада знайшла містичне значення ще 2000 років тому. Тоді племена кельтів, які жили на території Англії, Шотландії, Північної Франції, Ірландії та Уельсу, вшановували Бога Смерті. Робили вони це, тому що вважали, що саме в цю ніч він збирає всі душі, померлі в минулому році, і поміщає їх в тварин - така плата за гріхи, вчинені за життя.

 

А ось 1 листопада кельти віддавали почесті Богу Сонця для того, щоб він не позбавив їх життя і подарував хороший врожай. Люди розпалювали високі багаття і робили жертвопринесення, намагаючись задобрити могутнього Бога. Дата була обрана невипадково - 1 листопада кельти святкували Новий Рік.

Приблизно в цей же час святкували і римляни, але вихваляли вони Помону - богиню родючості. Коли римляни завоювали кельтів на території Північної Франції, змінилися і традиції, але велике осіннє свято продовжували відзначати 1 листопада.

 

У середні століття 1 листопада був призначений Днем Всіх Святих. Вважалося, що в цю дату шануються померлі, для яких не знайшлося місця в році. Таким чином церква намагалася знищити язичницькі ритуали. Свято 1 листопада називалося "All Saints’ Day" або "All Hallows’ Day".

 

Незважаючи на зусилля церкви, обряди нікуди не зникли, а назва свята з часом змінилася на "All Hallows Even", а потім - "Halloween". До сих пір вважається, що 1 листопада - світле церковне свято, а вечір і ніч 31 жовтня - день для магії і забобонів.

 

Скільки днів триває свято Хелловін і що потрібно робити

 

День Всіх Святих триває одну ніч. У стародавні століття люди вірили в те, що 31 жовтня прокидається вся нечиста сила і, перетворюючись на тварин, блукає серед нас. Більш того, існує версія, що духи часто приходять в свої колишні житла, щоб перевірити, як поводяться нові господарі.

 

 

 

 

 

 

На Хелловін прийнято робити страшну пику з гарбуза і залишати її на порозі або підвіконні будинку. Діти вночі 31 жовтня переодягаються в страшні костюми і стукають в сусідські квартири, вимовляючи: "Гаманець або життя!" або "Цукерки або смерть!". Це означає, що, якщо їм не дадуть солодощів або грошей, ту людину, що відмовила, чекають неприємності.

 

Хелловін  2021 - навіщо потрібен гарбуз

 

Виріб з овоча, який роблять багато людей, що відзначають Хелловін, називається "світильник Джека". І у найголовнішого атрибута свята є своя історія.

 

Згідно з легендою, жив на світі хлопець на ім'я Джек. Душа була його чорною, вчинки жахливими, так що, коли до нього прийшов Диявол, Джек не здивувався. По дорозі в пекло Джек побачив яблуню і умовив Диявола залізти на дерево і зірвати кілька плодів. Коли Диявол піднявся на дерево, Джек дістав з кишені ніж і вирізав на стовбурі хрест.

 

Як відомо, цей символ викликає у диявола не найприємніші емоції, тому злізти нечистий не зміг. Джек уклав угоду з ним - сказав, що допоможе Дияволу спуститися вниз, якщо той обіцяє, що ніколи не забере його душу. Антихрист погодився.

 

Минув час, Джек помер, а душа його залишилася неприкаяною. За гріхи за життя в Рай його брати не хотіли, тоді він сам прийшов до Диявола і попросив забрати його. Диявол розлютився і сказав: "Ти обдурив мене, змусив не забирати свою душу, а я обіцянку свою тримаю". Джек не знав, куди ж йому йти тепер, і диявол порадив повертатися туди, звідки він прийшов.

Сказавши це, нечистий взяв жменю розжареного вугілля і кинув у Джека. Той зловив їх і поклав у ріпу, яку тримав у руках - це було єдине, чим він тамував голод. Ріпа всередині засяяла полум'ям вугілля, а Джек пішов поневірятися по світу в пошуках притулку для своєї чорної душі.

Саме так і з'явився світильник Джека, тільки замість ріпи тепер використовують гарбуз.

 

Хроніка празника

 

  • давні кельти

Своїм корінням Хелловін сягає аж до давніх кельтів. Початком сучасного свята заведено вважати стародавній Самайн.

  • прихід християнства

З приходом християнства свято Самайн змінило назву на День усіх Святих.

  • XVI столітті

Вже у XVI столітті у вечір 31 жовтня почали вдягати маски з тканини та випрошувати солодощі, ходячи від дому до дому. 

  • XIX-XX на межі

Повноцінні тематичні костюми та вирізання лякливих гарбузів з’явилося лише на межі XIX-XX століть.

  • 1990 ?

В Україні День усіх Святих або Хелловін почали святкувати лише з 1990-х років.

 

Статистика

 

Згідно онлайн - опитуванню мешканців великих міст України, 49% впевнені, що це свято не християнське і тому не святкують його, а 19% віддають перевагу веселощам та галасливому святкуванню цього свята. Пустою витратою грошей Хелловін вважають 10% і 9% проти жодного шуму після 23:00. Цікавим є той факт, що 7% опитуваних не проти заробити на продажу гарбузів. Та лише 6% людей не мають чіткої позиції з приводу свята.

 

 

Типові питання та відповіді про Хелловін

 

- Які кольори вважаються традиційними на Хелловін?

- Основними кольорами цього свята є чорний та помаранчевий, що символізують смерть та вогонь.

- Що потрібно зробити аби зустріти відьму?

- Треба опівночі вийти на вулицю в одязі навиворіт та ходити задом наперед.

- Як святкувати Хелловін?

- Для тих, хто шаленіє від різноманітних вечірок, яскравих та незвичайних костюмів свято Хелловін – просто знахідка! Свою віддушину також в цей день знаходять люди, що вірять в існування всього потойбічного та нечистого.

 

 

 

 

 

  1. Приготування починаються ще до приходу свята. Будинки прикрашають штучним павутинням, страхітливими декораціями у вигляді відьом, скелетів та павуків.
  2. На подвір’ї виставляють гарбузи у вигляді вирізаних облич із свічками або ліхтариками в середині для відлякування злих духів. Такий декор можна виготовляти самотужки з підручних матеріалів або купити готові тематичні вироби. В будь-якому випадку частина декорування додає ще більше веселощів та задає святковий настрій.
  3. Хелловін дає можливість приміряти найсміливіші образи. А скільки позитиву дарує продумування свого костюму та майбутнього гриму! Цього дня зазвичай більшість закладів мають відповідний декор та влаштовують розважальні заходи з обов’язковим дрес-кодом. Тому абсолютно кожен зможе знайти собі вечірку по смаку.
  4. Для молодшого покоління в Україні все більшої популярності набуває так звана гра «Життя або цукерки». Діти перевдягаються в чудернацькі костюми та навідуються до будинків незнайомців і жартома вимагають цукерки. В свою чергу доброзичливі господарі пригощають їх солодощами, тим самим якби захищають свій будинок від бешкетників.
  5. Не слід забувати, що можна здивувати своїх близьких тематичною вечерею. Перед святом вибір гарбузів стає просто величезний, тому з легкістю можна випікати пироги , кекси та різні чудернацькі солодощі. Їх аромат та яскравий помаранчевий колір, без сумнівів, не залишить

 

 

 

Чому ми любимо цей день?

 

Незважаючи на відносну молодість святкування Хелловіну в Україні, свято має досить велику кількість прихильників. Хтось відчуває в цей день близькість з своїми пращурами, для когось це ще один привід зібратися разом з родиною або друзями. Неможливо заперечити, що кількість позитивних емоцій, яку дарує нам Хелловін, – просто неймовірна! І це дає надію сподіватися, що свято набуде у скорому часі ще більшого поширення, ніж на даний час.

 

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелами:

https://daytoday.com.ua/podiya/khellovin/

https://www.unian.ua/lite/holidays/helloujin-2021-koli-vidznachayetsya-naystrashnishe-svyato-v-roci-11564278.html

 

 

 

Переглядів: 303 | Додав: Admin
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 16:47
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024