Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2021 » Листопад » 11 » Всесвітній день оригамі (ВІДЕО)
22:57
Всесвітній день оригамі (ВІДЕО)

 

 

СВЯТО З НАГОДИ ЗАКІНЧЕННЯ ПЕРШОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кожного року 11 листопада відбувається святкування Дня оригамі.

 

 

Цей день не є офіційним та відомим святом, але безперечно заслуговує на увагу. Оригамі – це різновид декоративно-прикладного мистецтва; японське мистецтво складання фігурок із паперу без допомоги ножиць та клею. Різновиди та техніки оригамі: просте оригамі, модульне оригамі, складання за паттерном, мокре складання.

 

Як виникла ідея відзначати Всесвітній день оригамі?

 

Техніка оригамі походить зі Стародавнього Китаю, де, власне, й було винайдено папір. Проте, в Японії навчилися робити більш якісний та міцний папір, який витримував декілька тисяч згинів.

Спочатку папір використовували для релігійних обрядів, виготовлення повсякденних аксесуарів для знатних людей (зонтики, віяла тощо) та для створення розкішного інтер’єру (ліхтарі, сувої, ширми, розсувні міжкімнатні двері, живопис та інше). Самураї обмінювалися подарунками, прикрашеними символами удачі, які були складені з паперових стрічок. Під час святкування весілля синто на наречених чіпляли паперових метеликів.

Однак, традиції складання існували також у Китаї, Німеччині, Кореї та Іспанії. В Європі існував звичай складати свідоцтва про хрещення певним чином, були такі моделі: Іспанська Пахарита, хатинки, капелюшки та човники.

 

11 листопада

 

Всесвітній день оригамі запровадила Японська Асоціація оригамі у 1980 році. Свято пов’язане з важливою історичною датою – днем закінчення Першої світової війни, котра офіційно припинилась об 11 годині 11 листопада 1918 року. Саме 11 листопада – перший день без війни, котра продовжувалась протягом чотирьох років. Цікаво, що чотири одиниці, які склали цю дату, символізують чотири сторони квадрату, з яких складаються фігурки. До речі, цифра 11 в Японії та в нумерології вважається щасливою.

 

Ліліан Опергеймер

 

Весь світ називав фігурки просто «складанням паперу», а оригінальну назву запровадила американка Ліліан Опергеймер. Саме Ліліан поширила цей вид мистецтва на Заході у 60-х роках 20 століття, створивши організацію OrigamiUSA. В якості подяки японці вирішили розпочинати Національні тижні оригамі в день народження Ліліан, 24 жовтня, останнім днем яких є День оригамі.

 

Цікаві факти

 

  • У стародавні часи фігурки з паперу складали з нагоди урочистих заходів, якими вважалися весілля та релігійні свята. Секрет виготовлення передавався по материнській лінії в усній формі. Перша книга Акісато Ріто «Сембазуку оріката» була опублікована у 1797 році.
  • У «Книзі рекордів Гіннеса» відмітили найбільш великого, малого та складного журавлика. Найменшим паперовим журавликом став птах, складений з аркуша 0.1Х0.1 мм. Його зробив майстер з Японії Акіра Найто, користуючись при цьому мікроскопом. А у 1999 році було складено найбільшого журавлика, вага якого становила 794 кг при висоті у 6,5 м. 
  • Велика колекція паперових фігурок була описана у японській енциклопедії «Кайарагуза», яка побачила світ у 1845 році.
  • У середині 1950-х років маленька дівчинка Садако, яка була невиліковна хвора на променеву хворобу, повірила у легенду про паперових журавликів. Складена з паперу тисяча пташок здатна виконати будь-яке бажання, говорилося у легенді. Дитина сподівалась на одужання, але встигла зробити лише 644 фігурки. Після її смерті друзі закінчили роботу. 
  • Вважається, що папір можна скласти навпіл не більш 8 разів. Але у Японії зафіксовано рекорд – 12 разів.

 

Всесвітній день оригамі в історії

 

  • 710

Японці виробляють міцний папір для складання.

  • 1960

Акіра Йосідзава ввів у побут систему умовних позначень, що дозволяє записувати процедуру складання будь-якої моделі у вигляді креслень.

  • 1980

Запровадження Всесвітнього дня оригамі.

 

 

 

 

 

 

Типові питання та відповіді про Всесвітній день ори гамі

 

- Що таке День оригамі?

- Всесвітній день на честь різновиду декоративно-прикладного мистецтва складання фігурок із паперу.

- Що означає слово “оригамі”?

- Термін “Оригамі” поєднує в собі два японські слова, які перекладаються як – ламання паперу.

- Хто вигадав інструкцію для оригамі?

- Щоб інструкції з оригамі були зрозумілими, японець Йосізава Акіра та американець Семюель Рендлетт в середині XX століття вигадали, як саме малювати ці схеми, щоб вони були зрозумілими.

- Який папір використовують майстри для створення фігурок?

- Васі – це особливий папір виготовлений вручну. Проте для повсякденних занять з оригамі згодиться і звичайний квадратний аркуш паперу.

- Що таке Цуру?

- Найвідомішою фігуркою оригамі є Журавель (Цуру). В Японії прийнято вважати, що цей птах приносить щастя. Одним з найцінніших подарунків є Сенбадзуру – тисяча різнокольорових журавликів, нанизані на ниточки. Їх можна подарувати на весіллі молодятам – для щасливого подружнього життя, або товаришу, який захворів з побажанням швидкого одужання.

 

Як святкувати Всесвітній день оригамі?

 

  1. Щорічно прихильники цього мистецтва збираються разом для обміну досвідом, ідеями та креативом: вони презентують один одному власні вироби, діляться новими досягненнями у сфері оригамі.
  2. Крім того, нерідко організовуються вуличні соціально-культурні заходи, щоб світ побачив витвори та їх авторів, познайомився з історією оригамі та поринув у світ мистецтва з головою.
  3. Професіонали влаштовують майстер-класи для всіх охочих, – тож, якщо ви давно хочете навчитися японському мистецтву, маєте можливість повторювати за майстрами.
  4. Часто любителі оригамі роблять аукціони на власні витвори, різноманітні акції, підтримуючи які, можна зануритися у творчу атмосферу та ще й придбати виріб.
  5. День оригамі – прекрасний шанс почати виробляти паперові фігурки та подарувати їх рідним та друзям. Або ж провести час разом з близькими людьми, здобувши нове цікаве хобі. Спільне заняття будь-яким різновидом мистецтва зближує людей та дарує теплі спогади.

 

Чому ми любимо цей день?

 

Всесвітній день оригамі в Японії має символічний сенс, бо ця дата пов’язана із днем закінчення війни. Символом миру став японський паперовий журавлик, виготовлений в техніці оригамі, який вважається атрибутом душевного спокою та миру. Як ми вже знаємо, японці шанують символіку і магію подвійних чисел, тому 11 листопада – важливий день в країні.

День оригамі – чудова можливість культурної взаємодії поціновувачів й професіоналів зі звичайними людьми, які люблять мистецтво. Суспільство має змогу вшанувати історію, поспілкуватися та згадати, як же добре жити у мирі.

Кожне соціально-культурне свято об’єднує людей, занурює у творчість та всесвітню історію, тому пам’ятаймо про День оригамі.

 

 

 

 

 

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелом:

https://www.youtube.com/watch?v=bc0HXtS9as0

 

 

Переглядів: 589 | Додав: Admin
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вівторок, 16.04.2024, 14:22
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024