Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2021 » Листопад » 16 » День працівників радіо, телебачення та зв’язку України
16:27
День працівників радіо, телебачення та зв’язку України

 

ПРОФЕСІЙНЕ СВЯТО ПРАЦІВНИКІВ РАДІО І ТЕЛЕБАЧЕННЯ

 

 

 

 

 

 

 

 

День працівників радіо, телебачення і зв’язку встановлений Указом Президента 11.11.1994 № 667/94

на підтримку ініціативи працівників радіо, телебачення і телекомунікаційної галузі України.

 

 

 

Девіз працівників зв’язку та сфери інформатизації: «Ми працюємо, щоб Україна стала розвиненою інформаційною державою».

 

Справді, в сучасному світі важко уявити буття без телебачення, радіо, телефонного та інтернет зв’язку. Насправді, дійсно важко оцінити той обсяг роботи, яку щоденно виконують працівники цих галузей. Для сучасного світу ця сфера послуг створює неабиякий комфорт та значно полегшує життя. Працівники цих напрямків, зазвичай, не відпочивають в офіційні вихідні та свята, як більшість громадян, вони не знають поганої погоди або пори року, для них найважливіше завдання – забезпечити суспільство свіжою та об’єктивною інформацією. Для того, щоб підтримати ініціативу працівників радіо, телебачення та зв’язку в Україні було запроваджено їх професійне свято, яке відзначають щорічно 16 листопада.

 

Як виникла ідея відзначати День працівників радіо, телебачення та зв’язку України?

 

Приблизно у 1860-х роках було вперше заявлено про винайдення бездротового зв’язку. Після цього, було проведено ще багато досліджень, але всі вони лише підтверджували існування такого роду зв’язку.

З часом почали з’являтися перші радіовежі й почалися перші радіо та телеефіри.

 

В Україні перший телеефір тривав сорок хвилин і відбувся 1 лютого 1939 року. У післявоєнні часи на українське телебачення чекала хвиля розквіту. Уряд звернув увагу на важливість таких ефірів і запровадив загальнодержавні заходи для покращення галузі.

Вже з 1989-го року в Україні почало зароджуватися комерційне телебачення. Результати багаторічного розвитку ми можемо спостерігати зараз, і, як бачимо, вони просто неймовірні.

 

Перший дзвінок з мобільного телефону в Україні було зроблено Президентом України в 1993 році. Тогочасний телефон був значно більший в розмірах і важив у десятки разів більше сучасного.

 

Ідея про впровадження професійного свята з’явилася в 1994 році. Саме тоді працівники Укртелерадіокомпанії запропонували урядові знайти день для святкування і отримали підтримку цієї ініціативи. День святкування було обрано на честь дня першого радіоефіру в Україні – 16 листопада 1924 року.

 

Цікаві факти

 

  • Перший прямий ефір в Україні відбувся у 1939 році. У київській телестудії було проведено сорокахвилинну трансляцію, під час якої радянські глядачі мали змогу спостерігати портрет Серго Орджонікідзе.
  • Незважаючи на те, що головним каналом країни був Центральний ТБ СРСР, перші детальні новини про аварію на Чорнобильській АЕС були повідомлені 12 травня 1986 року у новинній телепрограмі «Актуальна камера». 
  • Найстарішою телепрограмою, яка з 1954 року і досі продовжує виходити на екрани, є американське ток-шоу The Tonight Show.
  • Цікавою видалася статистика опитування людей щодо місця, де вони найчастіше слухають радіо. 70% респондентів надають переваги автомобілю, інші 30% обирають для цього ванну кімнату або кухню.
  • Розповсюдження інтернету ніяк не вплинуло на популярність радіо. Навіть навпаки, люди стали ще активніше слухати радіостанції, адже тепер мають більший вибір.

 

Статистичні дані

 

  • 86% українців отримують інформацію про події у світі та країні через телебачення.
  • Доросла особа в середньому переглядає на постійній основі 3 телеканали.
  • 4 години 20 хвилин – саме стільки часу в середньому українець слухає радіо щодня.

 

Кількість мобільних користувачів в Україні на початок 2020 року:

 

  1. Київстар – 26,2 млн;
  2. Vodafone Україна – 19,8 млн;
  3. Lifecell – 6,9 млн;
  4. Intertelecom – 1 млн.

 

День працівників радіо, телебачення та зв’язку України в історії

 

  • 1860 21 липня

Малон Луміс зі штату Вашингтон США відкрив спосіб бездротового зв’язку. Через 12 років він отримав патент США 129971 “Поліпшення у телеграфії” на бездротовий зв’язок.

  • 1887

Німецький фізик Г.Р. Герц доводить справедливість гіпотези Дж.К. Максвелла про існування електромагнітних хвиль, що поширюються зі швидкістю світла.

  • 1895

Гульєльмо Марконі та Олександр Попов одночасно проводять перші досліди з бездротовим зв’язком.

  • 1912 14 квітня

Відбулася трагедія з теплоходом “Титанік”. Сигнал про нещастя першою прийняла станція «Товариства Марконі» у Нью-Йорку. 705 людей було врятовано кораблями, які одержавши радіограми по системі Марконі, прибули на місце катастрофи.

  • 1924 16 листопада

День першого радіоефіру в Україні (м. Харків).

  • 1939 1 лютого

В Україні відбувся перший телеефір, який тривав сорок хвилин.

  • 1989 ?

В Україні почало зароджуватися комерційне телебачення.

  • 1993

Перший дзвінок з мобільного телефону в Україні було зроблено Президентом України.

  • 1994 11 листопада

Початок святкування Дня працівників радіо, телебачення та зв’язку України.

 

Типові питання про День працівників радіо, телебачення та зв’язку України

 

  • Коли з’явилася перша реклама на телебаченні?
  • Перша реклама тривала двадцять секунд і була трансльована вперше на телебаченні США у 1941 році.
  • Хто розробив web-камеру?
  • Цей винахід належить вченим з Кембриджського університету. Вони розробили web-камеру, щоб не перевіряти зайвий раз готовність кави.
  • Яка телепередача є найстарішою у світі? 
  • Телепередача, що почала транслюватися у 1954 році і залишається в ефірі донині – The Tonight Show.
  • Що означає слово «телебачення»?
  • В прямому перекладі з грецької це означає «далекобачення».
  • Чи траплялися комічні ситуації на радіо?
  • Звичайно, таких ситуацій дуже багато. Однак, історія, яка сталася в 1976 році, була найкомічнішою. Під час прямого ефіру один з дикторів проголосив, що розташування деяких планет в той день є таким, що якщо підстрибнути у відповідний час, то можна відчути те саме, що й космонавти в космосі. Такий жарт не пройшов без наслідків й через деякий час на радіо почали телефонувати громадяни та розповідати про те, як вони ширяли в повітрі.

 

Ще одна цікава подія – день коли усі радіо- й телепередачі про дітей і для дітей. А також саме в цей день дітям надають можливість спробувати себе у ролі працівника ТБ чи радіоведучого. 7 березня Всесвітній день дитячого телебачення і радіомовлення

 

Чому важливий цей день?

 

Радіо, телебачення та Інтернет, безумовно, мають величезний вплив на суспільну думку. Не варто забувати і про фінансову сторону цієї сфери діяльності, адже вона забезпечує робочими місцями сотні тисяч українців.

Оператори, ведучі, журналісти та ще багато закадрових працівників забезпечують нам важливі та цікаві новини, розважають нас у довгих корках до дому та надають оперативну інформацію про події в країні.

 

Інколи працівники цієї галузі можуть почати втрачати натхнення. Наприклад, коли кількість глядачів зменшується або вони отримують скарги. Саме для того, щоб люди мали уявлення про щоденну працю співробітників радіо, телебачення та зв’язку важливо приділяти увагу цьому святу.

 

Адже це можливість відкрити завісу для глядачів, слухачів та користувачів у світ створення контенту. Безперечно, коли люди побачать хоча б малу частину справжньої праці професіоналів галузі, то вони матимуть розуміння, що це не «просто картинка, що там такого» або «я теж можу вмикати пісні на радіо, хіба це важко», а це дійсно важка та клопітка праця.

 

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелом:

https://daytoday.com.ua/podiya/den-pratsivnykiv-radio-telebachennia-ta-zv-iazku-ukrainy/

 

 

Переглядів: 286 | Додав: Admin
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Середа, 24.04.2024, 18:49
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024