Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2021 » Листопад » 17 » Міжнародний день студента та День студента в Україні
11:13
Міжнародний день студента та День студента в Україні

 

СВЯТО ОСВІЧЕНОЇ МОЛОДІ

 

 

 

 

 

 

 

Міжнародний день студентів було впроваджено на Всесвітньому

конгресі студентів. Свято відзначається щорічно 17 листопада.

 

 

Роки студентства незрівнянні. Під час навчання в вищих навчальних закладах на студентів чекає стільки всього цікавого та непередбаченого. Потрібно все встигнути та знайти час не тільки на навчання, життя приватне, а й на веселощі та вечірки. Тільки за одну ніч студентові під силу і вивчити матеріал за весь семестр, і конспекти всі переписати, і диплом написати. В студентські роки здається, що немає нічого неможливого й весь світ грає найяскравішими барвами.

 

ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ ВІДЗНАЧАТИ ЦЕ СВЯТО

 

На жаль, фундаментом дати святкування стали трагічні події 1939 року. В Чехії під час мирної демонстрації один зі студентів був важко поранений поліцією. Отримані ушкодження були несумісні з життям і студент помер. 

 

Його смерть викликала ряд протестів невдоволених студентів, що привернули увагу окупаційної влади, яка своєю чергою розв’язала питання у свій спосіб. Під час наради з Адольфем Гітлером було прийнято закрити всі вищі навчальні заклади Чехії на три роки.

Під час протестів багато студентів було арештовано, більшість з них було відправлено до концтаборів, деякі з них були розстріляні. Гуртожитки були окуповані, солдати виганяли студентів на вулиці в одних піжамах під час досить холодної погоди.

 

День, коли були вчинені найстрашніші злочини проти студентів, назавжди залишився в історії. Це сталося 17 листопада.

В 1941 році Міжнародна Рада Студентів вирішила встановити день пам’яті трагічних подій і вирішили зробити 17 листопада міжнародним днем всіх студентів. Пам’ятний день відзначали на рівні ООН.

В наші дні цей день вже не трактується як трагедія, навпаки, цього дня відзначають свято молодості, веселого життя та відсутності дорослих проблем.

В України свято офіційно було впроваджено Леонідом Кучмою в 1999 році. З того часу українське студентство має свій «професійний» день.

 

ЦІКАВІ ФАКТИ

 

•        У деяких країнах світу місцеві виші дотримуються дивної традиції «первісного крику». Студентам не забороняється виходити на вулицю та просто неба голосно дико репетувати впродовж 5-10 хвилин. Вважається, що так можна позбутися психологічного та емоційного напруження під час екзаменаційної сесії.

•        В університеті французького міста Нант дуже уважно поставилися до проблеми засинання студентів на лекціях. Тут створили спеціальну кімнату, де відвідувачі занять можуть відпочивати, розмовляти, слухати музику та навіть палити й обніматися. Французи вирішили, що «недосип» вимотує підлітковий організм.

•        Незвичайна традиція існує в університеті Джорджтауну. Місцеві студенти крадуть стрілки годинника з вежі Healy Hall, а потім відправляють Папі Римському. Зупинити крадіжки не можуть ані поліція, ані служби охорони. Тож 5-6 разів на рік вежа лишається без стрілок на годиннику.

•        Кубик Рубіка був створений угорським професором архітектури Ерне Рубіком. Спочатку він був задуманий як навчальний посібник для слухачів лекцій з архітектури, аби студенти краще зрозуміли принципи просторової уяви.

•        В університеті Прінстону в США викладачам не потрібно контролювати студентів під час здачі письмових робіт, бо ніхто не списує. У перший день навчання кожний студент дає клятву дотримуватися «Кодексу чесності» та бути високоморальним громадянином. Тому викладачам необов’язково бути в аудиторіях при здачі письмових робіт.

ДЕНЬ СТУДЕНТА В ІСТОРІЇ

•        193917 листопада

Після мирних протестів у Чехії в цей день було арештовано і заслано в концтабори близько 1200 студентів, а дев’ятьох з них розстріляли.

•        1941

Міжнародна рада студентів вирішила встановити день пам’яті трагічних подій – зробити 17 листопада Міжнародним днем всіх студентів.

•        1999

В України свято офіційно було впроваджено Леонідом Кучмою.

 

ТИПОВІ ПИТАННЯ ПРО ДЕНЬ СТУДЕНТА

 

- Звідки походить саме слово «студент»?

- Слово походить з латинської мови й дослівно означає людину, яка старанно працює й займається. Вперше це слово в сучасному значенні вжив римський поет Овідій.

- До чого призводить студентська неуважність?

- Одним з найбільш знаних у світі випадків студентської неуважності є приклад студента на відділі математики. Коли він запізнився на лекцію, то подумав, що записане на дошці рівняння і є домашнім завданням. За декілька днів він приніс вирішення рівняння, чим неабияк здивував викладача, адже це завдання, яке не мало вирішення і навіть вчені впродовж довгих років не могли його вирішити.

- Які дивні традиції мають студенти?

- Студенти вірять, що для відмінної здачі екзамену потрібно помалювати мізинець ноги лаком темного кольору. Також існує повір’я, що якщо під час іспиту закрити вікно, то удача втекла. Наприклад, у Єльському університеті, якщо першокурсник взяв конспект у старших курсів, то він має обвести зеленкою навколо очей.

 

ЯК ВІДЗНАЧАТИ ДЕНЬ СТУДЕНТА?

 

У світі з нагоди цього свята студенти вигадують традиції, що зберігаються та доповнюються з року в рік. Так, у більшості університетів проходять посвяти в студенти.

1.      В Португалії першокурсники в цей день мають покласти собі на голову палітурку, сісти на коліна та заспівати гімн конкретного університету. Гарвард організовує величезне театральне комедійне шоу, в якому всі жіночі та чоловічі ролі дістаються чоловікам.

2.      В Греції студенти виходять на мирні демонстрації на честь своїх прав і свобод та покладають вінки та квіти до меморіальних місць.

3.      На статую Хавіс Аманди вдягають студентського кашкета в Франції.

4.      В Україні студенти в цей день закликають удачу – серед ночі вони виходять на балкон, відкривають залікову книжку та кричать три рази «Удача, приходь».

 

ЧОМУ МИ ЛЮБИМО ЦЕЙ ДЕНЬ? 

 

Звичайно, не варто забувати про трагічний підґрунтя цієї події. Справді важливо пам’ятати про громадянські права та свободи.

Від студентів залежить наше майбутнє, адже хто, як не вони будуть розвивати державу. Тому важливо, щоб вони відчували не тільки важкість граніту науки, а й могли відпочивати та набиратися сил на нові досягнення.

Відчуваючи підтримку своїх професорів та наукових керівників студенти готові на найбільші відкриття у різних галузях науки.

 

Фото – ілюстративне

За джерелом:

https://daytoday.com.ua/podiya/mizhnarodnyy-den-studenta-ta-den-studenta-v-ukraini/

 

Переглядів: 277 | Додав: Admin
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 23:11
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024