Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2021 » Листопад » 19 » Всесвітній день туалету
15:09
Всесвітній день туалету

САНІТАРІЯ  І  ГІГІЄНА – ВАЖЛИВІ ФАКТОРИ ЗДОРОВ՚Я

 

 

 

 

 

 

19 листопада відзначається дуже незвичайна та неординарна подія – Всесвітній день туалету.

 

 

 

Все почалося з міжнародної конференції у Сінгапурі у 2001 році, де зібралося понад 200 делегатів з різних країн задля обговорення проблем туалетної справи. В результаті було вирішено створити Всесвітню туалетну організацію, котра й проявила ініціативу щодо впровадження свята.

 

До речі, Сінгапур обрали місцем проведення конференції не без причини: країна вкрай ретельно слідкує за чистотою власних туалетів. Тож, перше святкування Всесвітнього дня туалету відбулося 19 листопада 2002 року. Починаючи з 2013 року День туалету є міжнародним та офіційним днем ООН.

 

 

Яка ж мета цього дня?

 

 

 

 

 

 

 

Головна місія – це подолання глобальної санітарної кризи. Всесвітній день туалету повинен стимулювати людство до створення санітарних умов для всіх, інформувати, залучати до певних дій заради усунення цієї проблеми.

 

Цікаві факти

 

 

 

 

 

 

 

  • Вчені підрахували, що у середньому людина витрачає на відвідування туалету близько трьох років свого життя. Це складає приблизно 2500 разів на рік у середньому по 6-8 разів на день. 
  • Понад половина людства не має доступу до якісних та безпечних санітарних вузлів. Наприклад, в Афганістані лише у 9% населення є туалет.
  • Туалетний папір вперше виготовила англійська компанія у 1880 році. Виріб тоді не мав форму рулонів, а був представлений у вигляді боксу з окремими аркушами. Через 10 років бренд Scott Paper розробив папір у класичних рулонах. 
  • У Пентагоні використовують близько 636 рулонів туалетного паперу на день.
  • У Європі Середньовіччя туалети в замках представляли собою окремі відсіки, що виступали з вежі. Нечистоти падали просто на землю. Потім стоки відводилися по рівчаках до річки чи рову, викопаного довкола замку. Таке відхоже місце характеризувалося неприємним запахом та антисанітарією.
  • Перший унітаз був розроблений у 1837 році слюсарем з Великобританії Томасом Крєппером. А вже свою назву «унітаз» пристрій отримав у 1909 році після того, як продукцію почала виготовляти в промислових масштабах компанія Unitas (Іспанія). У 1915 році унітази оснастили зливним баком сифонного типу.
  • Щороку у світі купують туалетного паперу на 2,4 мільярди доларів. Проте користуються ним лише 30% населення планети. Традиційно користується попитом білий папір, але у Франції віддають перевагу рулонам гламурного рожевого кольору.
  • Тампони та прокладки з’являться в туалетах ЄС для потреб службовців, які поміняли стать.
     


Довідково:

 

У чоловічих туалетах будівлі уряду Шотландії з'являться тампони та гігієнічні прокладки на випадок, якщо вони знадобляться державним службовцям -трансгендерам. Про це йдеться у 209-сторінковій заяві для ЛГБТ- благодійної організації Stonewall, пише Daily Telegraph.
 

 

 

 

 


Предмети жіночої гігієни розставлять у чоловічих туалетах неподалік конференц-залів та головних входів у приміщення.

 

 

 

 

 

«Буде надано санітарні скриньки та різноманітний вибір предметів гігієни у тих приміщеннях, де немає гендерно-нейтральних зручностей», – йдеться у документі чиновників.

 

 

 

 

 

 

 

Чиновникам також дозволили використовувати позначення Mx в урядових комп'ютерних системах та довіднику персоналу замість Mr, Mrs чи Ms.

У листопаді 2020 року Шотландія стала першим у світі регіоном, який зобов'язався безкоштовно давати прокладки та тампони всім, кому це необхідно. Депутати ухвалили «Білль про товари для місячних». Згідно з текстом, будь-яка мешканка Шотландії у разі потреби повинна мати можливість без труднощів і не втрачаючи почуття власної гідності отримати безоплатні прокладки, тампони або інші наявні засоби жіночої гігієни.

 

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелом:

https://glavcom.ua/world/observe/u-cholovichih-tualetah-uryadu-shotlandiji-rozmishchuvatimut-zasobi-gigijeni-dlya-zhinok-798655.html

https://daytoday.com.ua/podiya/vsesvitniy-den-tualetu/

 

Переглядів: 368 | Додав: Admin
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 10:01
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024