Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2021 » Листопад » 21 » День святого Михайла: Історія, легенди та прикмети цього дня
15:40
День святого Михайла: Історія, легенди та прикмети цього дня

 

ПОВАГА ДО СВІТЛОЇ ПОСТАТІ СВЯТОГО

 

 

 

 

 

 

 

На Михайла віряни накривають багаті столи і запрошують

гостей, щоб наступний рік був багатим. Дівчата намагаються

прихилити щасливу долю. Зі святом пов’язано багато легенд і прикмет.

 

 

Православні віряни щороку 21 листопада відзначають День Святого Михайла. Це свято має ще одну назву – Собор святого Архистратига Михаїла та всіх Небесних Сил.

 

Розповідаємо детальніше, до якої події приурочене свято, про легенди та традиції цього дня.

 

Історія свята

 

День називається собором тому, що церква вшановує собор усіх вищих сил із архангелом Михаїлом, а також собор людей на землі, які ці сили прославляють.

Ще за часів Київської Русі в Україні шанували Святого Михайла. Його вважали покровителем князів, котрі зображали архангела на гербах Києва. Традицію вшанування згодом перейняли і козаки в часи гетьманщини. Вони вважали Святого Михайла уособленням справедливості, перемоги добра над злом, боротьби за правду.

 

 

Легенди Дня святого Михайла

 

 

 

 

 

 

Михайла вважають покровителем душ померлих, що переносить їх зі світу живих на небо. Люди вірять, що він, озброєний мечем, охороняє ворота раю. Саме Михайло на Страшному суді покличе трубним голосом мертвих із могил, буде зважувати душі грішників, оцінювати їх добрі та злі вчинки і молитися Господу про їх прощення.

 

Існує безліч легенд про те, як архангел боровся із злими силами, допомагав у боротьбі іншим та встановлював справедливість.

 

Існує давній переказ про чорта, який намагався сховатися від архистратига Михаїла. Щоб урятуватися, чорт почав називати предмети, за якими Михайло не дістав би його. Серед можливих варіантів він називав навіть людину, але архистратиг Михайло сказав, що в цьому разі людину він уб'є та дасть їй царство небесне, а чортові все одно — непереливки.

 

Так чорт перелічив геть усі предмети, під якими міг би сховатися, аби Бог його не дістав, а про кущ ліщини забув. Тож мисливці радять під час бурі в лісі ховатися під ліщиною, оскільки там грім не вб'є.

 

За іншою легендою – одного разу звичайний мисливець випадково вбив у лісі чорта. Йому з'явився святий Михайло та запропонував виконати будь-яке бажання мисливця. Той забажав обмінятися зі святим Михайлом рушницями. Трохи повагавшись, Михайло погодився на такий обмін. Проте святий поставив одну умову: якщо мисливець передумає та схоче обмінятися рушницями назад, то мусить прийти на те саме місце.

 

І почало цьому мисливцеві дуже щастити на полюванні. Тільки кожного разу, як він із цієї рушниці стріляв, такий грім над землею лунав, що люди лякалися. От і власник рушниці нарешті вирішив позбутися магічного подарунку, щоб лихо не накликати на свою голову. Пішов на зазначене місце та й обмінявся рушницями із святим Михайлом назад. Але й колишня його старенька рушниця тепер теж набула чарівних властивостей. І мисливська удача не покидала вже його довіку.

 

Дозвіл та заборона на роботи

 

У цей день не варто рyбати сoкирою, рiзати ножем або ткати, щоб Михайло не образився. Не можна у цей день братися за важку роботу. Правда, є й винятки. Наприклад, якщо людина працює не по своїй волі або важка робота потрібна, щоб зробити добру справу.

 

Категорично забороняється прибирати в будинку - це велике свято, а значить проводити його у буденних справах гріх. Однак, ця заборона не стосується приготування їжі до святкового столу.

 

Ще в цей день не слід обманювати і робити комусь шкоду. Адже архангел Михаїл – це борець за правду і добро, а значить це неповага до нього.

Також у цей день не варто відмовляти в допомозі нужденним. На Михайлів день потрібно сходити до церкви, поставити свічку. Якщо немає на це часу, варто прочитати невелику молитву Архангелу Михаїлу, щиро подякувати і, якщо потрібно, звернутися за допомогою.

 

 

Традиції святкування Дня святого Михайла

 

 

 

 

 

 

Цей день відзначається за тиждень до початку Пилипового або Різдвяного посту. Тож наші предки вірили, що чим більше гостей буде в домі у цей день, тим заможніше буде жити сім’я в наступному році.

 

Обов'язкове блюдо цього дня – холодець із яловичини або свинини. Чоловіки перші сідали за стіл і знімали пробу, перший шматок давали дорогому гостеві, який сидів на покуті біля ікони Михайла.

 

Готували чай із семи трав, до якого приносили пироги, в одному з яких запікали монетку. Якщо вона попадеться дівчині, яка ще не одружена, то найближчим часом вона знайде другу половинку, жінці це передвіщало вагітність, хлопцю холостому – удачу, а чоловікові – багатство.

 

У цей день накривали стіл домовому з кашею з гречки з маслом, і шматок пирога. Ставили його на ніч біля ікони архангела Михаїла.

 

Діткам давали мед цього дня, який намазували на хліб, або пироги з фруктами, щоб привернути щастя та здоров’я. Пригощали спочатку хлопчиків, а потім дівчаток.

 

Дівчата, які довго не могли вийти заміж, обов'язково в цей день просили допомоги у архангела Михаїла, несучи до його іконі підношення. Підношенням був пиріг, спечений своїми руками, з борошна, купленого в жіночий день - середу, п'ятницю або суботу. Незабаром у її житті з'являвся молодий чоловік.

 

Прикмети свята

 

У цей день за прикметами наші пращури передвіщали погоду. Існує повір’я , якщо на Михайла випадає перший густий сніг, тому що Михайло приїхав на своєму білому коні.

Вважається, сніг буде мокрим, то майбутній урожай буде хорошим.

Поява густих туманів, то така погода буде до 19 грудня (Святого Миколая).

Ясна ніч передвіщає сніжну і красиву зиму.

Дощ на Михайла – добра і суха весна.

На Михайла вітер з полудня – буде тепло до середини грудня.

Якщо на Михайла небо похмуре, а на гілках іній – буде хороший врожай.

Похмурий день на Михайла і іній на деревах віщує хороший врожай.

Як на Михайла вітер з полудня, то буде тепло і до півгрудня.

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелом:

https://zikua.tv/news/2019/11/21/den_sviatoho_mykhaila_istoriia_lehendy_ta_prykmety_tsoho_dnia_945262

 

Новини за темою: Новий казковий персонаж та ялинка в бісері: Як святкуватимуть Новий 2022 рік в Києві

 

 

Переглядів: 342 | Додав: Admin
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 06:58
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024