Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2021 » Грудень » 12 » Всесвітній день загального медичного забезпечення
22:00
Всесвітній день загального медичного забезпечення

 

МЕДИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ – ВАЖЛИВИЙ АСПЕКТ НАШОГО ЖИТТЯ

 

 

 

 

 

 

 

 Міжнародна спільнота завжди намагається створити

умови, щоб кожен мав доступ до своєчасної допомоги.

 

 

Медики довго і важко навчаються, щоб бути в змозі допомагати людям. На жаль, не всі країни забезпечують своїх громадян відповідними ліками, інструментами та обладнанням для збереження життя та здоров’я населення. З метою поширення цього питання був створений Всесвітній день загального медичного забезпечення. Щорічно його відзначають 12 грудня.

 

Як виникла ідея відзначати Всесвітній день загального медичного забезпечення?

 

В сучасному світі медики вже навчилися боротися з різноманітними хворобами, які ще кілька століть тому вбивали незліченну кількість людей. Сьогодні людство знає, як вилікувати більшість хвороб та що потрібно зробити аби вберегти себе від захворювань.

На жаль, рівень життя, обізнаності та прогресу в різних країнах суттєво різний. Так, новонароджені діти на різних континентах або навіть у сусідніх державах мають різні шанси на виживання та довголіття.

Всесвітня організація здоров’я щороку стає все більш занепокоюється станом медичного забезпечення у світі. В більшості міжнародних декларацій щодо прав людини згадується про право на здоров’я. Тобто, всі служби, які є відповідальними за базові потреби медичної допомоги, мають бути готові надавати таку допомогу.

Беручи до уваги декларацію прав людини Організація Об’єднаних Націй затвердила, що всі країни мають забезпечувати суспільство якісним медичним обслуговуванням. Тому з 2016 року під егідою Всесвітньої організації здоров’я відзначається Всесвітній день загального медичного забезпечення.

 

Статистика

  • Швидкий епідеміологічний перехід та демографічні зміни сприяли тому, що у 2016 році неінфекційні хвороби становили 71% всіх смертей у світі, а 85% з 15 мільйонів передчасних смертей (смерті у віці від 30 до 70 років) сталися в країнах з низьким та середнім рівнем доходу.
  • Обнадійлива новина полягає в тому, що між 2000 і 2016 роками середня тривалість життя збільшилася у світі на 8% з 59 років до 63.
  • З 2000 року в африканському регіоні ризик смерті дитини померти до її п’ятого дня народження зменшився вдвічі. Частково це пов’язано зі збільшенням в охопленні щепленнями від конкретних захворювань.
  • З 2000 по 2018 рік загальне охоплення зроблених щеплень проти дифтерії, правця та кашлюку зросло з 72% до 86%. У ці ж два десятиліття охоплення щепленнями проти кору зросло з 18% до 69%. 

 

Всесвітній день загального медичного забезпечення в історії

  • 2016

Прийнято резолюцію про загальне медичне забезпечення. Датою для події було обрано 12 грудня.

 

 

Типові питання та відповіді про Всесвітній день загального медичного забезпечення

 

- Як довго я заразний, коли хворий на грип чи застуду?

- Поки у вас є симптоми. І ви заразні за 24 години до того, як вперше з’явилися симптоми.

- Чи існує надійний спосіб не захворіти онкологічною хворобою?

- Немає жодного. Сумна правда полягає в тому, що деякі люди, які роблять все правильно, з певною імовірністю все одно можуть захворіти на рак. Проте, шкідливі звички погіршують шанси. Вживання тютюну в цілому спричиняє приблизно кожен третій випадок раку, а малорухомий спосіб життя та ожиріння сприяють ще одній третині випадків.

- Чи можуть допомогти фізичні вправи для поліпшення імунітету ? 

- Однозначної відповіді на це питання немає. Деякі вчені дійсно рекомендують займатися фізичними вправами й згідно з їхніми дослідженнями це позитивно впливає на покращення імунітету. Та не варто забувати – якщо ви вже захворіли і з’явились симптоми хвороби, то з тренуванням краще почекати.

- Пневмонія заразна?

- Пневмонія – це набряк (запалення) тканини в одному або обох легенях. Зазвичай це викликано інфекцією – найчастіше бактеріями та вірусами, які є заразними.

- Чи великий ризик передачі інфекційної хвороби через кров?

- Деякі інфекції можуть передаватися в крові або в рідинах (наприклад, слині), які можуть змішуватися з кров’ю. Вони відомі як віруси, що передаються через кров. Ризик передачі інфекції таким чином значною мірою залежить від типу інфекції та способу контакту із зараженою кров’ю. Але, безумовно, ризик існує великий.

 

Чому важлива ця подія?

 

Проблеми зі здоров’ям, навіть незначні, можуть перешкоджати або навіть затьмарювати інші аспекти нашого життя. Навіть відносно незначні проблеми зі здоров’ям, такі як біль, млявість та розлад шлунку, впливають на рівень щастя та стресу.

Одним зі способів покращити свою здатність впоратися зі стресом і почувати себе краще – це дотримуватися здорових звичок. Погані звички можуть додати стресу до життя, а також впливати на те, наскільки добре ви впораєтеся зі стресом.

Стрес від погіршення самопочуття є значним. Та це лише мала частина того, чому здоров’я важливе для кожної людини. Важливим фактором також є своєчасне звернення до необхідних лікарів та їх професійна допомога.

Всесвітній день загального медичного забезпечення створений з метою якомога більше освітлювати реальну ситуацію зі здоров’ям населення у цілому світі. Також безпосередньою місією цього дня є контролювати дії держав щодо покращення медичної допомоги.

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелом:

https://daytoday.com.ua/podiya/vsesvitniy-den-zahalnoho-medychnoho-zabezpechennia/

 

 

Переглядів: 244 | Додав: Admin
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 13:41
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024