Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2021 » Грудень » 21 » День зимового сонцестояння
12:08
День зимового сонцестояння

 

НАЙДОВША У РОЦІ НІЧ

 

 

 

 

 

 

 

Зимове сонцестояння для жителів Північної півкулі щороку настає 21 грудня.

 

 

 

Цієї доби маємо найменше світлих годин, а ніч є найдовшою за весь рік. В астрономічному сенсі це означає, що планетарна вісь досягла найбільшого кута нахилу від Сонця.  Для всіх живих істот на Землі тривалість світлового дня дуже важлива, а єдиним джерелом світла й тепла на нашій планеті є Сонце. З наближенням зими ми кожного дня помічаємо, що воно чимдалі пізніше сходить і раніше сідає. Навіть опівдні світило стоїть низько над горизонтом. Якщо подивитися на свою полуденну тінь, то саме в час грудневого сонцестояння вона буде найдовшою.

 

Як виникла ідея відзначати День зимового сонцестояння?

 

Спостерігаючи за рухом Сонця в небі протягом дня та в  різні пори року, люди віддавна вели облік часу та прогнозували погоду й врожай.

По суті, наш світловий день — період часу між сходом та заходом сонця — стає трохи коротшим щоденно з моменту літнього сонцестояння у червні, що є найдовшим світловим днем у році.

Під час зимового сонцестояння, або сонцевороту, Сонце досягає на небі  найнижчого положення в році. Кут між сонячними променями та земним екватором є незмінним протягом кількох діб до та після цього дня.

Але найкоротший зимовий день є початком поступового підйому  світила все вище. Тобто після 21 грудня світла частина доби починає збільшуватися і продовжує зростати аж до моменту літнього сонцестояння, коли цикл розпочнеться знову. Поки ми відзначаємо зимове сонцестояння, жителі Південної півкулі святкують літнє, і в них цей день — найдовший.

В залежності від того, як далеко від Північного полюсу ми живемо, світловий день 21 грудня може тривати від 9,5 години до повної відсутності сходу сонця.  Незалежно від того, якою є погода за вікном, день грудневого сонцевороту означає астрономічний початок зими.

Ще Гаєм Юлієм Цезарем було офіційно встановлено дату святкування найкоротшого дня — 25 грудня.  Але астрономічний рік за тривалістю не збігається з календарним, тобто до 365 днів додається ще по кілька годин. Тому з часом дата змістилася на 4 дні та відзначається 21 грудня.

 

Звичаї давніх народів світу

 

Період зимового сонцестояння був дуже важливим в культурі давніх народів всього світу. Фактично, багато звичаїв, символів та ритуалів, пов’язаних з Різдвом, насправді походять від святкування грудневого сонцевороту в язичницькі часи.

 

Рим

 

У Давньому Римі свято продовжувалося  сім днів, починаючи з 17 грудня. Називалися ці дні сатурналіями на честь Сатурна — римського бога землеробства та врожаю.  В цей період пробачалися образи, призупинялися війни, влаштовувалися бенкети та народні гуляння. Навіть раби в ці дні мали право на відпочинок.

 

Слов’яни

 

У наших слов’янських  пращурів був звичай з приходом найдовшої ночі  в році колядувати, бо цей день вважався днем бога Коляди. Люди намагалися позбутися всього старого й зайвого, а також загадували бажання та співали пісень на честь Коляди, дякуючи йому за відродження Сонця.

Після прийняття християнської релігії церковні служителі постаралися підлаштувати ці традиції під православні вірування. В період зимового сонцевороту стали святкувати Різдво.

 

Ірландія

 

Для друїдів цей день був часом смерті й відродження, коли сили природи та людські душі оновлювалися. Вони вважали, що темрява помирає, а світло народжується, при цьому даруючи нове життя душам померлих.

В Ірландії є доісторична кам’яна споруда Ньюгрейндж. Вона збудована таким чином, що в день зимового сонцевороту сонячні промені проникають всередину споруди та яскраво освічують її протягом кількох хвилин. Деякі дослідники вважають, що й Стоунхендж в Англії  має схоже призначення — щоб відстежувати рух планети відносно Сонця.

 

Країни Скандинавії

 

У скандинавських країнах святкували Йоль — так називали період зимового сонцестояння. Люди запалювали вогнища на честь бога Тора — вважалося, що він повертає землі сонячне світло. Традиційно спалювали ритуальне поліно, а попіл збирали. Це був оберіг від нещастя, його зберігали цілий рік.

 

Китай

 

Давні китайці теж відзначали зимовий сонцеворот. Традиції виходили зі східної філософії балансу й гармонії енергій «інь» та «янь». Це був час відродження позитивної енергії, коли готували пригощання та збирали родину за одним столом.

 

Типові питання та відповіді про День зимового сонцестояння

 

  • Чи завжди сонцестояння в грудні відбувається 21 числа?
  • Ні, не завжди. У роки, які передують високосним, зимовий сонцеворот припадає на 22 грудня.
  • Чи вважається найкоротший світловий день найхолоднішим?
  • Це не так. Зазвичай найхолодніші дні приходять пізніше. Це відбувається через те, що попри збільшення світлового дня, поверхня Землі продовжує втрачати більше теплової енергії, ніж отримувати її.
  • У день сонцестояння наша планета знаходиться найдалі від Сонця?
  • Ні, навпаки, Земля в цей період знаходиться дуже близько до Сонця, а найближче положення займає через кілька тижнів. Суть явища полягає у відхиленні осі планети від світила.
  • Який точний час моменту зимового сонцестояння в Україні у 2021 році?
  • Цього року це явище відбудеться 21 грудня в 15 годин 59 хвилини за Київським часом.
  • Чи справді Сонце в період сонцестояння не рухається?
  • Це не так. Термін з’явився ще тоді, коли люди вважали, що Земля є нерухомою, а Сонце обертається. Тому слово «сонцестояння» є свідченням того, як змінилися з тих пір наші уявлення про навколишній світ.
  • Як святкувати День зимового сонцестояння?
  • Зимовий сонцеворот в Україні має давні традиції. Звісно, з плином часу вони дещо змінилися та осучаснилися. Цього дня, як і раніше, можна загадувати найсміливіші бажання — сонце, що народжується, обов’язково допоможе у їх здійсненні. Також зазвичай люди прибирають у домі, наводять лад, позбавляються від старих та зіпсованих речей. Мабуть, найприємнішим заняттям дня буде встановити та прикрасити ялинку, адже до Нового року залишається зовсім небагато часу. До цього заняття із задоволенням долучаться й діти. Дівчата можуть погадати увечері на судженого, так як це робили їхні прабабусі, адже зимовий сонцеворот — магічний день, що спонукає до езотеричних практик. Варто провести вечір з родиною за приємною бесідою та смачною вечерею. Також  можна помедитувати, адже енергія цього дня як ніколи допомагає позбавитись від негативу.

 

Чому ми любимо цей день?

 

Незалежно від того, любимо ми зиму чи надаємо перевагу літньому теплу — зимовий сонцеворот є радістю для всіх. Любителі зимових розваг радіють тому, що сніжні та морозні дні ще попереду, а для прихильники літа  початок збільшення світлового дня означає, що до весни вже залишилось не так багато часу.

В цей час ми підбиваємо підсумки року та визначаємося у намірах на рік прийдешній.

Це свято більше, ніж будь-яке інше, нагадує нам, що після темряви завжди приходить світло. Воно доводить, що без періоду спокою не буває відновлення.

Як і все живе в природі, ми можемо використати зимовий сонцеворот для відпочинку та накопичення сил, щоб підготуватися до майбутнього процвітання. А енергетика цього зимового свята дарує нам гармонію та душевний баланс.

 

Фото – ілюстративне

За джерелом:

https://daytoday.com.ua/podiya/den-zymovoho-sontsestoiannia/

 

Переглядів: 328 | Додав: Admin
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 28.03.2024, 15:48
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024