Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2021 » Грудень » 24 » Святвечір за григоріанським календарем (ВІДЕО)
14:46
Святвечір за григоріанським календарем (ВІДЕО)

 

СВЯТА ВЕЧЕРЯ – У КАТОЛИКІВ

 

 

 

 

 

 

 

Різдво Христове — одна з небагатьох святкових подій, переддень якої теж вважається святковим днем.

 

 

Як відомо, 25 грудня настає Різдво за григоріанським календарем, а передує йому дуже романтичне, світле та багате на традиції свято. Воно має назву Святий Вечір (Святвечір, Свята Вечеря).

 

Християни західної традиції та більшість церков Східного обряду відзначають Святвечір 24 грудня. Цей день — останній у чотиритижневому періоді передріздвяного Адвенту, який допомагає налаштуватися та підготуватися до Різдва.

 

Як виникла ідея святкування Святвечір за григоріанським календарем?

 

Хоч у Біблії й не вказано точної години народження Христа, але традиційно вважається, що він народився опівночі. Можливо, це пішло від старовинної єврейської традиції, за якою день починається ввечері. Тож Святвечір у християнській релігії символізує  собою урочисте очікування народження Ісуса Христа.

Події, описані в євангельських книгах, відомі кожному християнину. Діва Марія з чоловіком Йосифом жили в місті Назарет та очікували на дитину. У Віфлеєм вони мусили приїхати за наказом імператора Августа, який вирішив провести перепис населення.

Йосиф та Марія не знайшли місця для ночівлі в місті, бо все було зайнято людьми, які встигли приїхати раніше. Подружжю довелося заночувати у хліву для овець. Там і народився Ісус, а першою колискою для нього стали ясла з сіном.  В момент народження Божого Сина на небі загорілася яскрава зірка.

Першими дізналися про народження Спасителя пастухи з околиць Віфлеєму, звістку яким приніс янгол. Згодом, побачивши на небі Вифлеємську зірку та слідуючи за нею, до новонародженого прийшли три вавілонські мудреці з дарами — золотом, ладаном та смирною. Золото символізувало данину цареві, ладан — подарунок Богу, а смирна — смертній людині.

 

Святкування народження Ісуса Христа

 

Пройшло багато часу, доки день народження Ісуса Христа став християнським святом. Спочатку святкували лише день його воскресіння. Лише в 336 році 25 грудня стало святом Різдва Христового. Спершу це  відбулося в Римській імперії, а згодом традиція розповсюдилася на інші країни. Відповідно, переддень Різдва святкували 24 грудня.

Перша згадка про Святвечір та Різдво в Русі належить до X століття, але лише з плином часу сформувалися традиції, які дійшли до наших часів, наприклад, вертеп та прикрашання ялинки.

 

Святкова ялинка та вертеп

 

 

 

 

 

Вертепом називали скриню чи коробку з фігурками, що відтворювали події у Віфлеємі, коли народився Ісус. Пізніше вертеп набув різноманітності — він міг бути ляльковим, з рухомими або статичними персонажами; а міг бути й живим, у якому ролі біблійних персонажів виконували актори. Вертеп вигадав у XIII столітті Святий Франциск — відомий проповідник християнства.

Ідея прикрашати різдвяне дерево має походження з Німеччини — ялинку там вбирали свічками, яблуками та шестикутною зіркою. Пізніше стали використовувати солодощі, горіхи та штучні прикраси. До початку XX століття ялинка та вертеп стали обов’язковим символами Святої Вечері. 

Переддень Різдва гармонійно сполучає в собі релігійні вірування з давніми народними традиціями. Відомо, що колядування — це відгомін поклоніння богу Сонця, яке саме в цей період — після зимового сонцевороту — починає набирати силу. Колядуючи, молоді люди вдягали маски, рядилися в хутро тварин та заходили до дворів, співаючи святкових пісень з побажаннями добробуту господарям. 

Церковні служителі вважали колядування язичницьким звичаєм та засуджували його. З часом колядування не зникло, але колядників стало менше і вони навідують лише друзів, родичів та близьких сусідів.

За часів Радянського Союзу Святий Вечір, так само, як і Різдво, був забороненим святом. Релігійна складова для влади була неприйнятною, тож її замінили на святкування Нового Року, яке мало в собі деякі різдвяні атрибути, наприклад, ялинку. Та народ все одно зберіг прадавні традиції, і Святвечір не переставав бути урочистою, важливою подією для людей і в селах, і в містах.

Після здобуття незалежності в нашій країні Різдво — офіційне свято, а Святий Вечір — важлива й незмінна частина цієї події.

 

 

 

 

 

 

Святвечір за григоріанським календарем в історії

 

  • 1818

Перше виконання напередодні Різдва колядки «Тиха ніч» у церкві Святого Миколая в місті Оберндорфі, що в Австрії. Відтоді ця колядка у всьому світі вважається найвідомішим різдвяним гімном.

  • 1882

Едвард Джонсон, помічник відомого винахідника Томаса Едісона, винайшов електричні гірлянди для різдвяних ялинок. З того часу святкові ялинки засяяли яскравими вогниками.

  • 1906

Перша пісня, яка прозвучала на радіо, була різдвяною. Напередодні Різдва канадський винахідник Реджинальд Фессенден зіграв на скрипці та заспівав куплет різдвяної пісні « O, Holy Night» у радіотрансляції в Масачусетсі.

  • 1914 24 грудня

Розпочалося різдвяне перемир’я на фронті Першої світової війни між англійцями та німцями. Вони співали колядки і навіть обмінювалися подарунками зі своїми супротивниками.

  • 1968 24 грудня

Американські астронавти у Святвечір на навколомісячній орбіті прочитали в прямому ефірі перший розділ з Книги Буття.

  • 2019

Згадка про Україну з вуст Папи Римського у різдвяній промові. Він закликав до встановлення миру та побажав, щоб Спаситель став світлом для України на цьому шляху. 

 

 

 

 

 

 

Типові питання та відповіді про Святвечір за григоріанським календарем

 

- Що не можна робити у Святвечір?

- На Святвечір не запрошують в дім чужих; заборонено спізнюватися до Святої Вечері, бо увесь рік пройде далеко від дому; не можна сваритися з рідними та виходити з-за столу, не скуштувавши всі 12 страв. На Святвечір не ворожать та не вживають спиртних напоїв.

- Де проходить найурочистіша різдвяна церковна служба?

- Найурочистішою вважається різдвяна служба у Ватикані. Вона проводиться очільником Католицької церкви — Папою Римським у соборі Святого Петра. Зазвичай на різдвяній месі увечері 24 грудня присутні тисячі людей.

- Різдвяний вінок — що це за символ? 

- Вінок на Різдво  символізує терновий вінок Ісуса Христа. З часом у нього додали різдвяні кольори — червоний, зелений та золотий. Червоний означає Христову кров, зелений — символ життя, а золотий колір символізує сонячне світло. Вічнозелені гілочки, з яких сплетено вінок, є символом того, що життя триває навіть у найтемніші зимові дні.

- Чи відомо, яка зірка загорілася в небі Віфлеєму в ніч народження Христа?

- Вчені схиляються до думки, що новий яскравий небесний об’єкт міг бути кометою або планетою Уран.

- Скільки ялинок вирощують у Європі, щоб продати до Різдва?

- Кожного року в Європі вирощують 60 мільйонів різдвяних ялинок. Зазвичай такі ялинки ростуть 15 років до того, як їх продадуть на різдвяні свята.

 

Різдвяна музика

 

 

 

 

Як святкувати Святвечір за григоріанським календарем?

 

Християни західного обряду мають довгу та серйозну підготовку до Святвечора. Важливою підготовчим періодом є Адвент — передріздвяні чотири тижні, які допомагають підготуватися до таїнства Христового народження.

Під час Адвенту священники проводять служби у рясах фіолетового кольору. Вважається, що цей колір символізує розкаяння в гріхах. Віряни займаються благодійністю, допомагають нужденним, ходять на церковні служби та прикрашають житло. 

Зазвичай прибиранням оселі до свята займається вся родина. Встановлюють ялинку, вішають різдвяні вінки з хвойних гілочок, готують святкові подарунки.

Надвечір 24 грудня родини збираються разом та очікують на появу першої зірки. Вона є символом власне Вифлеємської зірки, що вказала шлях до Ісуса мудрецям з подарунками.  Потім усі сідають за святковий стіл. 

Спершу читають Євангельський уривок та заспівують першу колядку. За тим всі родичі повинні скуштувати різдвяну облатку — прісний хлібець, який розділяють на частини. Цей хліб освячується в церкві під час Адвенту та є символом прийдешнього свята. На столі — дванадцять пісних страв, а під скатертиною – сіно, як символ ясел, де лежав новонароджений Ісус.

Подарунки дарують один одному саме у Святвечір — вони є символом дарів, що принесли немовляті Ісусу древні мудреці.

Коли годинник показує північ, люди відкривають вікна, щоб дух Різдва увійшов в оселю.

Під кінець Святвечора родини збираються до церкви на святкове богослужіння. Це означає, що Різдво нарешті настало.

 

 

Чому ми любимо цей день?

 

 

 

 

 

 

 

У християн західного обряду є така прикмета: як проведеш Святий  Вечір, так і пройде увесь новий рік. Тому 24 грудня церкви відкриваються з самого ранку, щоб усі охочі встигли до Різдва прийти до сповіді та отримати відпущення гріхів. 

Інколи приготування до свята є не менш приємними, ніж саме свято. Тому вдень 24 грудня ми з задоволенням прикрашаємо ялинку разом з дітьми, встановлюємо вертеп, вішаємо різдвяний вінок на двері будинку. А ввечері навіть нерелігійні люди поспішають додому, щоб провести Святвечір з рідними за сімейним столом. Цей вечір здатний об’єднувати родини та друзів і нагадує про те, що нам є за що бути вдячними Богу.

Святвечір — це ідеальний час для того, щоб дарувати і отримувати любов. І справа тут не тільки в подарунках рідним — цю любов ми  також демонструємо у  допомозі бідним людям, безпритульним тваринам, пожертвах у церквах та в інших добрих справах.

Вечір напередодні Різдва завжди світлий і теплий, незалежно від погоди за вікном. Його неможливо не любити за чудову, магічну атмосферу добра та очікування дива.

 

 

 

 

 

Фото – ілюстративні

За джерелом:

https://daytoday.com.ua/podiya/sviatvechir-za-hryhorianskym-kalendarem/

 

Переглядів: 300 | Додав: Admin
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 08:31
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024