Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2021 » Грудень » 29 » 145 років з Дня народження Миколи Стражеско – засновника української терапевтичної школи
19:14
145 років з Дня народження Миколи Стражеско – засновника української терапевтичної школи

 

СТРАЖЕСКО - ОДИН З ПРОТОТИПІВ КІНОФІЛЬМУ «СОБАЧЕ СЕРЦЕ»

 

 

 

 

 

 

 

Микола Стражеско (1876–1952), лікар-терапевт,

кардіолог, фундатор вітчизняної терапевтичної школи.

 

 

 

Походив зі старовинної румунської боярської династії та українського гетьманського роду, до якого належав Петро Конашевич-Сагайдачний.

 

Народився Микола Стражеско в Одесі, втім, майже все життя провів у Києві, так і не спокусившись на пропозиції поміняти його на Москву. Остап Вишня писав, що Стражеско своєю особою «прикрашає Київ», а ще називав ученого «красою медицини».

 

1936 року Стражеско заснував Український науково-дослідний інститут клінічної медицини (у 1952 році інституту було присвоєно його ім’я). Разом з Василем Образцовим уперше в світі описав клінічні ознаки тромбозу вінцевих артерій серця, що зробило діагностику інфаркту міокарда доступною практичним лікарям.

 

Так само, як офтальмолог Філатов, Микола Стражеско був одним із небагатьох медиків, з авторитетом яких змушена була рахуватися радянська партійна верхівка.

 

Про лікарський талант професора Стражеска ходили легенди. Він був блискучим діагностом – це зазначали всі – і хворі, і співробітники. Його пацієнтами були Михайло Коцюбинський, Марія Заньковецька, Павло Тичина.

 

Восени 1912 року Михайло Коцюбинський, виписавшись із клініки Образцова (нині Олександрівська лікарня), розповідав: «Там були хороші, приємні люди. Особливо подобався мені один молодий ще приват - доцент, учень і права рука Образцова, – серйозний, розумний і витриманий, з тих людей, про яких думаєш: вони входять у життя впевнено, і зоставляють по собі гарний і тривкий слід». Письменник мав на увазі Миколу Стражеска.

 

Шанувальники творчості киянина Булгакова знають, що прототипами героїв «Собачого серця» – професора Преображенського та його асистента Борменталя – стали кардіологи Образцов та його учень Стражеско.

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелом:

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3376793-29-grudna-pamatni-dati.html

 

Переглядів: 226 | Додав: Admin
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 17:54
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 5
Гостей: 4
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024