Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2021 » Грудень » 30 » Психологиня розповіла, чому виникає новорічна депресія: як із нею боротися
13:11
Психологиня розповіла, чому виникає новорічна депресія: як із нею боротися

 

ГЕТЬ  ІДІТЬ,  ДУМИ  СУМНІ!

 

 

 

 

 

 

 

Згідно соціологічних опитувань, половина українців вірять, що північний сусід піде на Україну справжньою війною. Звідси і депресивний стан перед цьогорічними новорічними святами. Потішати нікого не беремося, але і сумувати – занадто рано.

 

Крім цього, передноворічний клопіт завжди супроводжується святковим настроєм, чарівною атмосферою та очікуванням дива. Проте свято має і “зворотний бік медалі”. Новий рік — це підбиття підсумків, виконаних цілей та планів на наступний сезон. У деяких це може викликати гордість і бажання похвалити себе за виконану роботу. Інші — навпаки, засмучуються і "вганяють" себе у зневіру та депресію.

 

Про те, як боротися з новорічною депресією, УНН розбирався разом із психологинею Інною Сьомкіною.

 

Як визначити ознаки депресії

 

Насамперед важливо розуміти, які симптоми має депресія. З погляду психології — це вид психічного розладу, основними ознаками якого є пригнічений, тужливий, боязкий настрій, стан байдужості, неадекватне почуття провини, а також втрата здатності отримувати задоволення (ангедонія).

 

Академічний тлумачний словник української мови також згадує стан приголомшеності та скорботи в описі самого терміну.

 

Як зазначає психолог Інна Сьомкіна, прояв депресії у чоловіків та жінок відбувається на різному рівні.

 

“У чоловіків і жінок прояв депресії відбувається по-різному і через різні причини. У жінок депресія часто може виникати через незадоволеність своїм тілом, зовнішністю та внутрішнім станом. Чоловіки всю свою енергію спрямовують на матеріальне благополуччя та фінансовий достаток, бо це займає 80% поля їхньої реалізації. Жінка може ставати пасивною, і втрачає інтерес до всього, чоловік — вмикає агресію, і в нього саме вмикається неадекватне почуття провини”, — розповіла психолог.

 

Через що виникає новорічна депресія

 

Як зазначає психолог, синдром новорічної депресії існує, і він виникає через закінчення поточного року і переходу в наступний етап і новий сезон. Практично кожна людина підбиває підсумки, і пише цілі на наступний рік.

Фахівець зазначає, що для багатьох людей цей момент спричиняє багато стресу, з якого і починається депресивний стан, бо саме цього моменту розбиваються усі очікування.

 

“Новорічна депресія виникає на тлі підбиття підсумків року, який минає. Не всім людям вдається втілити все те, що вони планували, що спричиняє самокритику, і людина починає собі докоряти. Тут також важливу роль відіграла пандемія коронавірусу, яка заблокувала половину можливостей для людей через ізоляцію, карантинні обмеження. Як би цинічно це не прозвучало, але люди починають себе підсвідомо карати, і їм легше, коли вони страждають. Одні вважають за краще страждати довго, інші — через якийсь час повертаються до нормального стану”, — зазначає психолог.

 

Як боротися з новорічною депресією

 

Психолог називає одним із ефективним методом боротьби з новорічною депресією – прописати від руки топ-100 пунктів похвали самих себе. У цьому прийомі мозок починає зіставляти різні нейронні зв'язки, тобто розумову діяльність разом із фізичною.

 

“На аркуші паперу потрібно сфокусуватися та написати, обов'язково від руки, топ-100 пунктів — за що ви можете похвалити себе та подякувати за цей рік. До того ж цифри мають бути саме великими, бо тут доведеться напружитися. Під час фізичного руху - написання рукою мозок починає зіставляти різні нейронні зв'язки, не просто розумову діяльність, а фізичну разом із розумовою. І в цей момент людина витягає із себе ту енергію, якої їй не вистачало. І з позиції цієї енергії людина вже з іншого ракурсу дивиться на свою депресію”, — резюмувала фахівець.

 

Додамо

 

Професійний астролог Ксенія Базиленко розповіла про те, що наступний 2022 рік стане роком випробувань на міцність для чинної влади, а українців може очікувати спроба відродження фінансових пірамід і сект.

 

 

Фото – ілюстративне

За джерелом:

https://www.unn.com.ua/uk/news/1958357-psikholog-rozpoviv-chomu-vinikaye-novorichna-depresiya-yak-iz-neyu-borotisya

 

Переглядів: 201 | Додав: Admin
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 28.03.2024, 19:00
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 3
Гостей: 2
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024