Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2021 » Грудень » 31 » Музею хвороб людини Львівського національного медичного університету виповнилося 125 років
16:07
Музею хвороб людини Львівського національного медичного університету виповнилося 125 років

 

МУЗЕЙ, ЯК НАЦІОНАЛЬНЕ НАДБАННЯ

 

 

 

 

 

 

 

Музей хвороб людини у Львові - найбільший в Україні та один із трьох найбільших у Європі цього профілю.

 

 

Цього року минає 125 років від часу створення Музею хвороб людини Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького.

 

Про це йдеться на сайті університету.

 

Окрім Львова, подібні музеї функціонують на базі клініки Шаріте у Берліні (Німеччина) та Музей Дюпюітрена Паризького університету (Франція).

 

Першим експонатам Музею хвороб людини – близько півтори сотень років. Аналогів деяких експонатів у світі більше ніде немає. 

 

При вході до музею у Львівському медичному університеті відвідувачів зустрічає надпис “Мертві допомагають живим”.

 

Сьогодні в музеї діє 5 відділів, зокрема, експозиція макропрепаратів, що налічує понад 2 тисячі експонатів та близько 95 тисяч архівних протоколів розтинів за період з 1896 по 2020 роки. 

 

Окрім цього, в музеї є велика колекція патогістологічних препаратів, які демонструють мікроскопічний вигляд більшості відомих захворювань – майже 15 тис. одиниць, бібліотека, яка містить унікальні наукові часописи та монографії, а також 2,5 тисячі малюнків, створених на початку XX століття кафедральним художником з метою експозиції на лекціях та практичних заняттях.

 

 

 

 

 

 

Весь музей умовно розділений стендами, на яких згруповані хвороби окремих систем людини. Зокрема окремий стелаж виділений для демонстрації патологій розвитку плодів. Тут є надзвичайно рідкісні плоди: двоголові, циклопи, з різними вадами голови, кінцівок, тіла, органів.

Нещодавно у музеї з’явився ще один цікавий експонат. Оперуючи у Львові 12-річну дівчинку з проблемної сім’ї, канадські дитячі хірурги отримали унікальний операційний матеріал – шлунок з волоссям. Протягом багатьох років дівчинка смоктала кінчики свого волосся і воно накопичувалося в животику дитини. 

 

На стелажі з легенями представлено близько 20 розрізів, на яких наочно видно найпоширеніші хвороби, що вражають бронхи. Тут представлений рак легень на початковій стадії, коли чітко видно контури пухлини, а також четвертої стадії, коли легеня повністю пронизана метастазами. З-поміж інших в око відразу впадають червоні легені з великими чорними цятками – це так звані “легені шахтаря”, “антракозис пульмоно” – хвороба, що вражає людей, які працюють у шкідливих умовах. Є легеня із наскрізною діркою – каверною. На іншому зразку легеневої тканини майже немає – це відкрита форма туберкульозу.

 

Тут же зберігаються легені, вражені COVID-19, – одне з останніх поповнень колекції музею.

 

З 1998 року у музеї проводять екскурсії для студентів вищих навчальних закладів і учнів старших класів Львова, області та усієї України. Музей також відвідують туристи, які приїздять сюди з різних країн світу – Польщі, Німеччини, Австрії, США та ін.

 

 

 

 

 

 

З 2006 року з розпорядження Кабінету Міністрів України № 665-р, колекції та архів протоколів автопсій Музею хвороб людини Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького Міністерства охорони здоров’я України внесено до Державного реєстру наукових об’єктів, які є національним надбанням.

 

Фото – прес-служби ЛНМУ ім. Данила Галицького

За джерелом:

https://dilo.net.ua/novyny/muzeyu-hvorob-lyudyny-lvivskogo-natsionalnogo-medychnogo-universytetu-vypovnylosya-125-rokiv/

 

Переглядів: 252 | Додав: Admin
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Середа, 08.05.2024, 02:18
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024