Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2022 » Січень » 18 » Сьогодні – другий Святий вечір
16:57
Сьогодні – другий Святий вечір

РОДИННЕ СВЯТО

 

 

 

 

 

Другий Святий вечір, або “Голодна кутя” – це вечір 18 січня

напередодні Водохреща. Він і завершує всі різдвяні святки.

 

 

 

 

 

 

 

Про цю подію інформує Українська національна інформагенція – УНН.

 

Цей день —  надвечір’я перед завершальним святом різдвяно - новорічного циклу — Водохрещем.  Його щорічно святкують християни, щоб вшанувати Богоявлення та Хрещення Господнє.

 

 

 

 

 

Головна страва на вечері — кутя чи "сочиво" — відвар пшениці з медом та маком. В народі цей день ще називають "Голодною кутею".

Щороку 18 січня православна церква відзначає Навечір'я Богоявлення або Хрещенський святвечір. В цей день після літургії в храмах здійснюється велике освячення води. Водосвяття називається великим за особливої урочистості обряду, перейнятого спогадом євангельської події, яка стала не лише прототипом таємничого обмивання гріхів, але і дійсним освяченням самого єства води через занурення в неї Бога у плоті. 

Вода ця називається Агіасмою, або просто водохресною водою. Під впливом Єрусалимського статуту з XI-XII століття водосвяття відбувається два рази - і у Водохресний святвечір, і безпосередньо в свято Богоявлення. Освячення в обидва дні проходить однаковим чином, тому вода, освячена в ці дні, нічим не відрізняється.

Є благочестива традиція кропити в цей день водохресною водою своє житло зі співом тропаря Богоявлення. Водохресну воду весь рік вживають натщесерце в невеликих кількостях, зазвичай разом з шматочком просфори.

Не можна забувати, що освячена вода - це церковна святиня, з якою стикнулася благодать Божа і яка вимагає до себе побожного ставлення. При шанобливому ставленні свята вода не псується багато років. Зберігати її слід в окремому місці, краще поруч з домашнім іконостасом.

 

Обряди

 

Протягом цілого дня 18 січня, господині займаються прибиранням своїх осель. Це пов’язано з тим, що святкування Водохреща в неприбраному житлі – погана прикмета. В той самий час, в Хрещенський Святвечір не виконувалася важка робота та віталися гучні гуляння. Якщо вірити народним повір’ям, охрещені в цей день люди будуть щасливі протягом усього життя.

 

 

 

 

 

Традиційно у Святвечір напередодні Хрещення Господнього дівчата ворожили, а діти відправлялися на щедрування. Під час щедрування прийнято вручати по гілочці ліщини кожному господарю. Якщо щедрувальники – юні парубки, то вони зазвичай щедрували під вікнами дівчат, що на виданні. Якщо домівку з дівчиною обминали, це означало, що вона ще мала.

З давніх-давен вважалося, що на Голодну кутю тварини можуть розмовляти людською мовою. Однак підслухування такої розмови могло призвести до божого покарання.

 

Прикмети та повір’я

 

  • Якщо напередодні Водохреща випаде сніг – буде великий врожай гречки, пшениці, меду.
  • Щедрий ранковий снігопад – до ранньої гречки, сильний сніг в обідній час – врожай середньої гречки, сніг у вечірній час – вродить пізня гречка.
  • Хуртовина на Хрещенський Святвечір говорить про те, що таку ж погоду слід чекати на масницю. Потужні вітри з півдня на грозове літо.
  • Темна ніч без зірок – поганий врожай грибів наступної осені.
  • Народжений на Голодну кутю – спокійний та розсудливий чоловік.
  • Дерева погано вкриті снігом – не буде ягід. Сніг погнув гілки – великий врожай лісових ягід.
  • Повний місяць напередодні Водохреща – чекайте великих паводків навесні.
  • Яскраве небо, всипане зірками, вказує на плодовитість овець.
  • Собаки сильно гавкають ввечері 18 січня – хороша новина для риболовів та мисливців, адже для них рік буде вдалим.
  • Якщо в день Надвечір’я Богоявлення нагодувати домашню худобу снігом, то вона з легкістю переживе сильні морози, які лютують під час Водохреща.
  • Бажаєте, щоб кури добре неслися протягом року? Нагодуйте їх снігом на Голодну кутю.
  • Якщо хворого обкласти снігом 18 січня, то він незабаром одужає. Люди говорять, що в такий спосіб можна швидко позбутися головної болі.
  • Якщо у Хрещенський Святвечір людина сходила у лазню, вона буде красивою та здоровою увесь рік.

 

Чого не варто робити?

 

  • В день напередодні Водохреща Господнього забороняється влаштовувати лайки, чинити негідні вчинки та допускати погані думки.
  • Не варто робити важкі справи, споживати їжу до появи вечірньої зорі.
  • Посвячення води та приймання свяченої води з нечестивими думками недопустиме, оскільки від цього вода втрачає свої цілющі сили.

 

Чому ми любимо цей день?

 

 

 

 

 

 

Оскільки Хрещенський Святвечір відзначається напередодні Хрещення Господнього, він допомагає підготуватися до Великого Свята. Люди мають можливість прибратися в оселі та освятити її, готуючись до важливих спогадів, що записані в Євангелії. День напередодні Водохреща Господнього входить до переліку різдвяних свят та робить святкування народження та втілення Господнього повним.

Особливо важливим це свято є для православних вірян, які ретельно дотримуються всіх обрядів святкування Різдва та Водохрещення Господнього.

 

 

Фото – ілюстративні

За джерелами:

https://www.unn.com.ua/uk/news/1960459-18-sichnya-drugiy-svyatiy-vechir-1

https://celebratoday.com/uk/events/january/18/eve-of-the-epiphany-epiphany-christmas-eve

https://daytoday.com.ua/podiya/khreshchenskyy-sviatvechir/

 

 

 

 

Переглядів: 249 | Додав: Admin
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вівторок, 16.04.2024, 07:47
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024