Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2022 » Січень » 19 » Нині - Водохреща (Хрещення Господнє, Йордан)
12:12
Нині - Водохреща (Хрещення Господнє, Йордан)

ПІД ЗНАКОМ ОЧИЩЕННЯ

 

 

 

 

 

 

Водохрещасвято Хрещення Господнього, коли Іван Хреститель охрестив Господа Ісуса Христа в ріці Йордані.

 

 

 

 

 

 

 

Це третє свято, що завершує різдвяно-новорічний цикл, та називається в народі Йорданом. Деякі східні православні церкви (в тому числі, українська) та греко-католицька церква святкують його щороку 19 січня. Свято збігається з Богоявленням, хоча за змістом ці свята відрізняються.

 

Як виникла ідея святкування Йордану?

 

 

 

 

 

 

Водохреща – свято, яке символізує Хрещення Ісуса Христа у річці Йордані. Коли Сину Божому виповнилося 30 років він пішов до ріки, де обряд хрещення здійснював Предтеча Спасителя – Іван Хреститель. Зі Святого Писання також відомо, що під час обряду хрещення на Господа зійшов Святий дух, що мав вигляд голуба, а голос з неба проголосив Ісуса Сином Божим. Саме тому 19 січня святкується не тільки Хрещення, але й Богоявлення.

 

 

 

 

 

На думку греко-католицьких та православних християн, саме в цей день світові була явлена Свята Трійця, а саме, Син Господній явився в образі людини, Дух Святий – у вигляді голуба, а Бог Отець – у голосі. Так виявилася Свята Трійця.

Слово «баптисма» у перекладі з грецької означає – занурювати у воду. Під час хрещення відбувається таїнство очищення людини від зла та єднання з Богом. Водночас з хрещенням Господь освятив воду, тому одним з обрядів цього свята є водосвяття. Напередодні Водохреща у храмах відбувається обряд освячення води.

 

Як святкувати Хрещення Господнє?

 

На свято Святого Водохреща віряни дотримуються багатьох обрядів, які в основному пов’язані з водою. Обряди та традиції свята формувались протягом тисячоліть, тому деякі з них. З давніх-давен в цей день люди відвідували церкву, а після святкової Літургії малювали хрести над дверима та вікнами. Водою, освяченою під час молебні, окроплювався кожен член сім’ї. Також святили оселю та інші будівлі на подвір’ї. Трапезу також починали ковтком свяченої води. На вечерю подавали вареники з капустою, голубці з картоплею, грибну підливу, кутю та інші пісні страви.

 

 

 

 

 

Освячена вода

 

 

 

 

 

 

В деяких православних країнах, у тому числі і в Україні, на свято Водохреща здійснюється освячення води. Це може відбуватися у приміщенні церкви, чи безпосередньо на водоймах. Обряд проводять просто неба. Для цього у водах річок, струмків чи озер пробиваються ополонки на згадку про хрещення Господа Ісуса Христа у ріці Йордані, а сама вода освячується.

Під час великих морозів ополонку вирубували у вигляді хреста, а сам льодяний хрест ставили поруч, обливали буряковим соком чи прикрашали гілками сосни. Після проведення обряду люди шикувалися до черги, щоб набрати свяченої води, яка зберігалась до наступної Йордані, не псуючись. Люди вірили, що під час обряду водосвяття можна зцілитися від хвороби.

Освячення води на Богоявлення відбувається і в католицьких храмах. Однак, крім води священик святить ладан та крейду.

 

Купання в ополонці

 

 

 

 

 

 

Традиція купатись та пірнати в ополонку під час освячення води на Водохреща нині поширена в Україні. При цьому, Православна Церква України закликає не вважати її українською традицією, бо до дев’яностих років двадцятого століття подібні “зимові купання” не фіксувалися. Про занурення в крижану воду на свято Водохрещі не відомо ні історикам, ні етнографам. З точки зору церкви, крижана вода не змиває гріхи і не має нічого спільного зі святом.

Очевидно, що подібна псевдоцерковна обрядовість, пов’язана з шануванням води перейшла до християнства від язичництва. Наші пращури на святах народження сонця також купалися у воді, бо вірили у її чудодійні сили.

Воду, освячену на Богоявлення, використовують для окроплення житла, худоби та іншої домашньої живності, оскільки вона охороняє від хвороб та злих сил. Цілюща дія води не припиняється протягом року аж до наступного Водохреща.

 

Що не можна робити на свято Хрещення Господнього?

 

 

 

 

 

 

Як інші важливі церковні свята Водохреща мало цілу низку заборон. Зокрема на 19 січня заборонялося робити такі справи:

  • Розпивання спиртного. На свято не можна напиватися, оскільки це суперечить церковному обряду.
  • Погані думки, лайки, вживання нецензурних слів. Навіть священна вода втрачає свої цілющі сили, якщо людина мислить зле чи лається.
  • Лити сльози. Існує повір’я, якщо людина плаче на Водохреща, вона буде лити сльози протягом усього року.
  • Прати. Прання на свято Хрещення Господнього могло забруднити воду.
  • Забороняється прибирання оселі, шиття, в’язання, важка праця.

 

Прикмети на Водохреща

 

 

 

 

 

 

Зі святом Хрещення Господнього пов’язують безліч прикмет.

  • Якщо у вечері небо вкрите яскравими зірками, то ягнята будуть родитися.
  • Сильний снігопад на 19 січня передрікав щедрий врожай.
  • Великий місяць у Водохресну ніч – на великі весняні паводки.
  • Якщо день вдався ясним та сонячним, то врожаю цього року не очікувати.
  • Тепло та відлига на 19 січня – хороший врожай цього року.
  • Сильні пориви південного вітру віщували про дощове та грозове літо.
  • Якщо на Йордан у вікно б’ється птах, це душі покійників просять, щоб рідні молилися за їх прощення.
  • Молоді дівчата, у яких ще не було нареченого, виходили ввечері на вулиці та кликали своїх суджених. Молодий парубок назустріч – хороший знак, а зустріч зі старим дідусем віщувала біду.
  • Якщо вечір на Богоявлення вдався ясним та безхмарним, дівчата ходили до церкви та намагалися почути там звуки. Якщо вони чули дзвіночок або урочистий спів хору – чекати заміжжя, якщо ж причувалися співи заупокійної служби – слід готуватися до похорону. 
  • Людина, охрещена на день Хрещення Господнього, вважалася найщасливішою.

 

Довідково:

 

Червоний Хрест - на святі Водохреща

 

 

 

 

 

 

Волонтерам ЗШР Червоного Хреста сьогодні не всидіти вдома. При масових купання в ополонках можуть бути різні нещасні випадки. Тому їх місія - надавати першу допомогу тим, для кого крижана купіль виявилася непосильною.

 

 

 

 

 

Та і самі волонтери і волонтерки Червоного Хреста, при нагоді, не від того, щоб і самим спробувати пірнути у крижану воду в ополонці. Таке можливе тільки на Водохреща, і тільки 19 січня, коли вода цілюща і лікувальна, а небо відкрите для добрих справ. 

 

 

 

 

 

Тож вітаємо вас зі святом Водохреща, шановні друзі!

 

 

 

 

 

Нехай вам щастить під нинішнім знаком очищення і оновлення!

 

 

 

 

 

 

Христос хрещається!

У ріці Йордані!

 

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелом:

https://daytoday.com.ua/podiya/vodokhreshcha-khreshchennia-hospodnie-yordan/

 

Переглядів: 322 | Додав: Admin
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 19:30
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024