Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2022 » Січень » 27 » Львівська ОО ТЧХУ і Баденський Червоний Хрест (Німеччина) – колишнім в’язням фашистських КЦ і ГеТТо
16:54
Львівська ОО ТЧХУ і Баденський Червоний Хрест (Німеччина) – колишнім в’язням фашистських КЦ і ГеТТо

 

НІМЕЦЬКИЙ ФАШИЗМ – КРИВАВИЙ КАРБ МИНУВШИНИ

 

 

 

 

 

 

27 січня – знакова дата для колишніх в’язнів фашистських концтаборів і ГеТТо.

 

 

 

 

 

 

 

Саме в цей день, 27 січня, напередодні закінчення Другої світової війни у 1945 році війська одного з українських фронтів звільнили в’язнів з Аушвіц - Біркенау (також відомий як концтабір Освенцим). Це найбільший за розмірами табір смерті, що був заснований нацистами для масового фізичного знищення негідних, за переконаннями нацистської Німеччини, осіб. В наші дні цей табір уособлюють з найбільшими в історії землі злочинами.

 

 

 

 

 

У 2020 році світ відзначав 75 років з моменту звільнення ув’язнених. Посланці Львівської ОО ТЧХУ, як ми повідомляли, брали участь у цій визначній події.

 

 

 

 

 

 

Зазначимо, що з 1996 р. у Львові працює обласній організації Товариства Червоного Хреста України медико-соціальний центр, створений за спільним проектом Баденського Червоного Хреста (Німеччина) та Львівською ОО ТЧХУ, підопічними якого також є і колишні в’язні фашистських концтаборів та ГеТТо.

 

 

 

 

 

 

Колись у Львові проживало близько півтисячі колишніх в’язнів фашистських концтаборів та ГеТТо. Тепер же залишилося тільки 9 осіб. Між ними тільки одна особа - в’язень концтабору Освенцим. Це п. Зінаїда, котру фашисти утримували кілька років у похмурому 12 блоці цієї величезної  фабрики смерті.

 

Решта, на жаль, пішли в кращий світ, догоріли, як свічечки…Цей памՙятний день для людей, котрі пройшли катівні концтаборів, одночасно означає і радість життя, і великий душевний сум, адже там, за колючим дротом, у газових камерах, у печах крематоріїв, «медичних» катівнях назавжди залишилися їхні друзі, побратими, що так і не дочекалися довгожданої волі. Тож про це ті, хто вижив ніколи не забудуть.

 

Більше того, вони – не пасивні глядачі того, що відбувається, а мають активну громадянську позицію. Особливо, коли це торкається виховання шкільної молоді у дусі миру, свободи, незалежності, категоричного засудження диктаторських режимів.

 

Приємно, що вони брали участь у виховній Програмі для школярів Німеччини «Свідки Другої світової». Як живі свідки тих давно минулих подій, вони повсюдно були бажаними ораторами і пропагандистами миру. Несамохіть ставали також героями документальних стрічок і книг, як це трапилося, наприклад на творчому шляху Тілля Майєра, німецького фотожурналіста, котрий ввів їх дійовими особами у свою книгу «Червоний трикутник – важке життя».

 

Звичайно, подальші зустрічі зі школярами стають все рідші, і рідші. Вік не дозволяє. Тож приходять в МСЦ Львівської ОО ТЧХУ, щоб зустрітися одне з одним, випити горнятко чаю, зігріти теплом свою душу, отримати медикаменти, які надає Баденський Червоний Хрест.

 

 

 

 

 

Авторитетна у світі організація Максиміліан - Кольбе - Верк, яка опікується колишніми в’язнями фашистських концтаборів та ГеТТо по всій Європі, з нагоди відзначення Нового 2022 року та Різдва Христового надали нашим підопічним матеріальну підтримку та продуктові набори.

 

 

 

 

 

 

Працівники МСЦ стараються зігріти душевним теплом та увагою своїх підопічних, котрі приходять до нас за милосердям і добрим словом. Вони, у свою чергу, щиро вдячні Баденському Червоному Хресту, організації  Максиміліан – Кольбе - Верк, Львівській ОО ТЧХУ, - за опіку, моральну підтримку, які так необхідні у їхньому поважному віці.

 

Фото – прес-служби ЛОО ТЧХУ

Прес-служба Львівської ОО ТЧХУ

 

Переглядів: 238 | Додав: Admin
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 12:52
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024