Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2022 » Січень » 29 » Міжнародний день мобілізації проти загрози ядерної війни
16:21
Міжнародний день мобілізації проти загрози ядерної війни

НЕ ДОПУСТИТИ АТОМНОГО ПЕКЛА!

 

 

 

 

 

 

Міжнародний день мобілізації проти загрози ядерної війни відзначають щороку 29 січня.

 

 Головна мета події – проведення запобіжних заходів, спрямованих на попередження загрози ядерної війни. В цей день лунають заклики, пов’язані з припиненням ядерного озброєння. До керівництва держав, які мають в своїх запасах атомну зброю, лунають заклики з необхідності її ліквідації. Тільки так можна уникнути будь-яких загроз, пов’язаних з розгортанням воєнних дій.

Як виникла ідея відзначати Міжнародний день мобілізації проти загрози ядерної війни?

Передумовою для створення цього особливого для всього людства дня, стала так звана Делійська декларація. Дата святкування обрано на честь дня підписання цього документу, яке відбулося 29 січня 1985 року в столиці Індії – Нью-Делі. Серед перших держав, що стали підписантами цієї декларації , – Індія, Швеція, Аргентина, Мексика, Танзанія та Греція.

Однак перший документ, який повинен був стримувати небезпеку початку ядерної війни, став Договір 1963-го року, який забороняв випробовувати ядерну зброю не тільки в атмосфері нашої планети, а також під водою і в космосі. Країни, що підписали цей договір, брали на себе зобов’язання забороняти та не допускати створення будь-яких вибухів, що призводять до радіоактивних опадів за кордонами держави, що здійснює випробування.

Окрім міжнародного дня мобілізації проти загрози ядерної війни є додаткові визначні дати, спрямовані на боротьбу з ядерними випробуваннями та зброєю. Відзначаються вони 29 серпня на 26 вересня.

Хіросіма та Нагасакі

Сьогодні чимало держав мають на озброєнні безліч зброї, серед якої є і ядерна. Першим сумним випадком застосування ядерної зброї стали події, що відбулися у 1945 році, коли американські війська атакували два міста в Японії – Хіросіму та Нагасакі ядерними бомбами.

Використання ядерної зброї призвело до величезних жертв та жахливих наслідків. Наступні роки політики та військові стратеги провідних країн постійно залякували своїх супротивників використанням ядерної зброї. В свою чергу, не дрімали і дипломатичні місії, які в останні десятиліття доклали чимало зусиль задля того, щоб стримати використання нищівного виду озброєння.

Мораторій 1953 року

Після Другої світової війни наймогутніші держави світу – США та СРСР розпочали змагання з розвитку ядерного озброєння. Водночас в 1953 році було складено угоду про так званий мораторій, який забороняв випробування цієї зброї в атмосфері.

Проте згодом цей договір було порушено, а випробування як з боку Радянського Союзу, так і з боку Сполучних Штатів Америки, відновилися. Тому в 1963 році комісією ООН було створено нову угоду про заборону ядерних випробувань, яка була підписана представниками понад 100 країн. До списку країн, що підписали угоду увійшли США та СРСР.

Договір 1968 року

Через 5 років після підписання договору 1963 р. було підготовлено ще одну угоду, що забезпечувала нерозповсюдження ядерної зброї та відкривала новий курс на роззброєння, складений Організацією Об’єднаних Націй. Відповідно до тексту договору, володіння та випробування ядерної зброї заборонялося будь-якій країні окрім 5 світових держав – США, СРСР, Великобританія, Китайська Народна Республіка та Франція.

У 90-х роках дію договору було продовжено п’ятьма державами, що мають право на володіння ядерною зброєю, та 180 державами, що погоджуються з таким станом речей. Але низка країн відмовляються ставити підпис під цим документом. Серед них Ізраїль, Пакистан, Індія та Бразилія, КНДР. Занепокоєння викликає інтерес до ядерної зброї держав «третього світу», з огляду на те, що можливість купівлі цієї зброї повністю не виключене.

Як відзначати Міжнародний день мобілізації проти загрози ядерної війни?

Зазвичай в цей день проходять численні благодійні акції та різноманітні заходи.

  1. Представники благодійних фондів збирають пожертвування для людей, що постраждали від ядерних катастроф. 
  2. Проводиться ознайомча робота, під час якої населенню повідомляють небезпеку від застосування ядерної зброї.
  3. В інститутах проводяться конференції, на яких лунають доповіді про найважливіші проблеми галузі та шляхи їх розв’язання.
  4. Обговорюється питання на офіційному рівні, очільники та представники держав збираються для того, щоб розглянути різні варіанти уникнення застосування зброї.
  5. В цей день люди, що зробили певний внесок в розв’язання цієї проблеми, отримують відповідні нагороди.

Чому важлива ця подія? 

Вибух ядерної бомби – це жахлива катастрофа, що має незворотні наслідки як для країни, в якій відбувся цей вибух, та і для інших країн світу.

Вберегти планету від цих наслідків практично неможливо, радіація згубно діє на природний світ, а також негативно відбивається на здоров’ї людства. Наслідками таких катастроф є епідемії, голод та мародерства. Люди, що перебувають під дією радіації, страждають від онкологічних захворювань, генетичних порушень тощо.

Ядерна війна також може призвести до серйозних кліматичних зрушень та величезного негативного впливу на все людство на Землі. Міжнародний день мобілізації проти загрози ядерної війни дозволяє постійно пам’ятати про дану проблему та віднаходити ефективні шляхи для її розв’язання.

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелом:

https://daytoday.com.ua/podiya/mizhnarodnyy-den-mobilizatsii-proty-zahrozy-iadernoi-viyny/

 

Переглядів: 240 | Додав: Admin
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 09:57
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024