Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2022 » Січень » 31 » Всесвітній день ювеліра
13:32
Всесвітній день ювеліра

 

САМОЦВІТИ – КРАЩІ ДРУЗІ ЖІНОК

 

 

 

 

 

 

 

В останній день січня своє професійне свято відзначають майстри,котрі роблять

наше життя прекраснішим. Таку дату обрали тому, що у січні ювеліри реєструють тавра.

 

Дорогоцінні ювелірні вироби завжди означають більше, ніж просто прикраси. Як у давні часи, так і зараз, вони демонструють гарний смак людини і певний рівень її фінансової забезпеченості.

 

Та перед тим, як ці прикраси набули неперевершеного вигляду і потрапили на вітрину ювелірної крамниці, над ними чимало попрацювали ювеліри. 31 січня світ відзначає День ювеліра.

 

Професія є однією з найдавніших в історії, і вимагає від своїх представників одночасно досконалого художнього смаку і математичного складу розуму. Ювелірне мистецтво сьогодення — це результат поєднання сучасних технологій та досвіду, який налічує тисячі років.

 

Як виникла ідея відзначати Всесвітній день ювеліра?

 

Найдавніші за віком прикраси люди виготовляли з морських мушлів, кісток звірів, дорогих порід дерева, самоцвітів. Ставали в нагоді й самородки металів — міді, свинцю, олова та золота, адже це були, на відміну від каміння, більш податливі матеріали.

 

Найбільше в стародавньому світі було прикрас з міді, про що свідчать численні археологічні знахідки. Виготовляли їх шляхом механічної деформації самородків.

З часом люди навчилися розплавляти самородки – так виникло лиття. Новий метод дозволив робити сплави з різних металів. Так зі сплаву міді та олова люди створили бронзу. Довгий час бронза була основним матеріалом для виготовлення не лише прикрас, а й зброї та різних інструментів, предметів вжитку.

 

Золото

 

Та особливе місце серед усіх металів, завдяки прекрасному вигляду та унікальним властивостям, посіло золото. Ще в стародавні часи люди віддали йому роль загального грошового еквіваленту, яким воно залишається до цих пір. У всіх давніх цивілізаціях золото стало мірилом влади й багатства.

 

У Давньому Єгипті, відомому розкішним життям своїх фараонів, золото широко використовувалося для ювелірних виробів. Його добували в Нубійській пустелі та обробляли куванням. Також єгиптяни використовували для прикрас різні дорогоцінні камені. Давні греки, теж відомі пристрастю до виробів із золота, виробили свій особливий ювелірний стиль, який згодом розповсюдився по всьому світу.

 

За кількістю ювелірних виробів не було рівних Римській імперії. Наприклад, золоті фібули-застібки стали звичним функціональним аксесуаром, а ще римляни дуже полюбляли дорогоцінні камені — сапфіри, аквамарини, смарагди, перли. Перстені в Римі набули популярності як серед жінок, так і серед чоловіків. Їх гравіювання використовували для печаток на документах.

 

Срібло

 

Ще один благородний метал — срібло. Завдяки надзвичайній пластичності воно так само, як і золото, здавна слугувало для виробництва прикрас. Особливої майстерності в роботі зі сріблом досягли наші пращури в Київській Русі. Вишукані срібні вироби з використанням різних технік  збереглися до нашого часу.

 

Середні віки збагатили ювелірне мистецтво розвитком техніки емалі, а епоха Відродження відзначилася високою художньою цінністю та індивідуальністю ювелірних прикрас.

 

Наприкінці XVII століття в ювелірних виробах починають використовувати ограновані алмази — діаманти. Цінність прикрас стали визначати блиском та «грою» цього дорогоцінного каменя.

 

Новий стиль в дорогоцінних прикрасах, який назвали класицизмом, склався у XVIII столітті. Вироби в цьому стилі відрізнялися симетричністю та ретельною продуманістю деталей.

 

В XIX столітті популярності набули ювелірні комплекти, які складалися з кольє, брошки, сережок, браслету, а інколи до комплекту входила й діадема. Завдяки таким комплектам, демонструвати своє багатство представникам елітного класу стало дуже просто, воно ввійшло в моду.

 

ХХ століття

 

Початок XX століття ознаменувався появою стилю модерн, в якому діаманти відійшли на другий план, а головну роль отримали гранати, аквамарини й агати. З’явилися нові методи обробки та матеріали, які сприяли створенню фантазійних дизайнів.

 

З 1915 по 1935 рік в мистецтві ювелірів домінував стиль арт-деко, в якому об’єдналися підкреслена розкіш і технологічні досягнення. 

 

Для ювелірного стилю 1940-1950-х років характерною є відмова від коштовної платини, а також від рубінів, смарагдів та діамантів. Натомість широко використовували дешевші аквамарини та цитрини. В дизайні прикрас популярними були мотиви квітів та метеликів, а деякі дизайнери, наприклад, у компанії Тіффані, використовували зображення птахів і тварин.

 

1960-ті роки повернули в ювелірну моду платину й діаманти, а також комплекти прикрас, об’єднаних спільним дизайном. Відтоді й до нашого часу ювелірні вироби стало складно віднести до якогось одного стилю — майстри в своїй роботі вміло поєднують концепції різних епох, створюючи прикраси на будь-який смак.

 

Розвиток сучасних технологій допомагає створювати інноваційні дизайни справжніх шедеврів, які, без сумніву,  увійдуть в історію ювелірного мистецтва.

 

Всесвітній день ювеліра в історії

 

  • 1837

Чарльз Льюїс Тіффані заснував в США ювелірну компанію Tiffany&Co.

  • 1847

Луї-Франсуа Картьє у Франції відкрив ювелірний дім Cartier.

  • 1884

В Італії відкрилася перша ювелірна крамниця Bulgari.

  • 1919

Марсель Толковські детально вирахував співвідношення в огрануванні круглого діаманта. Це огранування вважається класичним – на сьогодні 75% діамантів мають саме такий вигляд.

  • 1946

Південноафриканська компанія з видобування алмазів De Beers представила культову рекламу діамантів зі слоганом «діаманти назавжди».

  • 1960

Компанією General Electric запатентовано технологію виробництва штучних алмазів.

 

Типові питання та відповіді про Всесвітній день ювеліра

 

  • Який вік мають найдавніші прикраси, знайдені археологами?
  • Донедавна вважалося, що найдавніші прикраси знайдені в Африці — з морських мушлів та шкаралупи яєць страусів. Науковці визначили, що вік цих виробів складає 75 тисяч років. Але в 2006 році на території Алжиру та Ізраїлю знайшли намистини з мушлів віком 100 тисяч років.
  • Якого кольору бувають діаманти?
  • За кольором ці дорогоцінні камені поділяються на два види: традиційні, тобто прозорі або жовтуватих відтінків, і фантазійні — блакитних, рожевих, зелених тонів.
  • Які ювеліри є найвідомішими в світі? 
  • Найвідомішими представниками ювелірної справи всіх часів вважають Карла Фаберже, Луї-Франсуа Картьє, Даніеля Сваровські, Чарльза Льюїса Тіффані та Фаваза Груозі. Груозі — відомий  сучасний ювелір, що вперше випустив колекцію з чорними діамантами.
  • В чому полягає різниця між штучними та природними дорогоцінними каменями?
  • Штучні камені за структурою та зовнішнім виглядом ідентичні натуральним, а відрізнити їх можуть лише ювеліри. Різниця тільки в тому, що вони вирощені в лабораторних умовах. 
  • Коли засновано Всесвітній день ювеліра?
  • Це професійне свято досить молоде. Його засновано на фестивалі молодих ювелірів, що відбувся в Ташкенті  2008 року.

 

Як відзначати Всесвітній день ювеліра?

 

Всесвітній день ювеліра святкується передусім у професійному середовищі. Майстри ювелірної справи приймають вітання та діляться досвідом. Влаштовуються виставки ювелірів-початківців, відомі й молоді компанії презентують свої нові колекції. Участь у відзначенні професійного свята дає можливість ювелірам встановити нові зв’язки, заявити про себе та розширити свої знання в професії.

 

До відзначення цієї події приєднуються мережі ювелірних крамниць, часто оголошуючи  в цей День знижки для покупців. До свята зазвичай приурочують рекламні кампанії та інформаційні акції, покликані розповісти клієнтам про можливість придбання якісних та унікальних ювелірних прикрас.

 

Приєднатися 31 січня до свята ювелірів досить просто. Досить відвідати ювелірну крамницю і придбати саме ту прикрасу, про яку давно мріялося. Порадувати когось з рідних таким подарунком — теж чудова ідея.

 

Цей день дарує шанс для того, щоб більше дізнатися про ювелірне мистецтво та його новітні досягнення. Додаткові знання з цієї теми допоможуть краще визначитися зі своїми бажаннями та смаками щодо дорогоцінних прикрас.

 

Також варто попіклуватися про свої ювелірні вироби: почистити їх, а в разі потреби в ремонті віднести до ювелірної майстерні.

 

Чому ми любимо цей день?

 

Це не лише професійне свято, а й позитивна для всіх подія. Адже купувати, отримувати в подарунок або дарувати ювелірні коштовності — це приємно й романтично. Нова ювелірна прикраса завжди піднімає настрій та викликає щиру усмішку і вдячність.

Такий подарунок ніколи не буває небажаним чи зайвим. У багатьох родинах існує поняття «родинних» коштовностей, які передаються в спадок від покоління до покоління.

 

Навіть просте переглядання своїх прикрас приносить особливе задоволення, адже кожна з них — це неповторний спогад, часто про найважливіші події у житті.

 

Ювелірні прикраси бувають різними, і в залежності від свого дизайну стають в пригоді не лише в святкові дні та урочисті події, а й в будні. Недарма слова Мерилін Монро про те, що діаманти — кращі друзі дівчат, перетворилися на безсмертну цитату.

 

В день ювеліра ми із задоволенням вітаємо всіх своїх знайомих майстрів – ювелірів, праця яких приносить справжню естетичну насолоду. Завжди дуже важливо шанувати справжній талант цих людей і здатність запропонувати індивідуальні рішення та варіанти прикрас для кожного їх поціновувача, на абсолютно різні смаки та фінансові можливості.

 

Ювеліри не тільки створюють дорогоцінні вироби, але й знають, як правильно їх чистити й ремонтувати, щоб вони завжди сяяли, як нові. Тому варто побажати творцям вишуканих шедеврів і надалі радувати нас своїми прекрасними творіннями, над якими не владний навіть час!

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелом:

https://daytoday.com.ua/podiya/vsesvitniy-den-iuvelira/

 

Переглядів: 208 | Додав: Admin
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 07:19
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024