Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2022 » Лютий » 2 » День бабака
16:02
День бабака

ВОРОЖІННЯ НАПЕРЕДОДНІ ВЕСНИ

 

 

 

 

 

 

 

Щороку 2 лютого настає веселе свято –  День бабака.

 

 

 

Ця традиція походить зі Сполучених Штатів Америки та Канади і є однією з найдивніших звичаїв у світі. Люди збираються разом, щоб спостерігати за бабаком, який виходить зі своєї зимової домівки. Всім цікаво знати – чи побачить великий пухнастий гризун свою тінь, бо на основі цього факту начебто можна спрогнозувати погоду.

Як виникла ідея святкування Дня бабака?

Попри те, що особливо довіряти прогнозу такого «синоптика» не варто, це кумедне свято має свою історію. Цікаво, що від самого початку бабаки не мали до неї жодного стосунку.

Вогняне свято кельтів

Ще в дохристиянські часи 2 лютого старовинні кельти святкували Імболк. Ця подія приурочувалася до моменту проходження Сонцем четвертої частини свого щорічного циклу, коли світило знаходилося рівно посередині між точками зимового сонцевороту та весняного рівнодення. Імболк був вогняним святом — люди запалювали смолоскипи та свічки, живий вогонь яких мав вказувати шлях майбутній весні. Також, саме цього дня за прикметами передбачали зміни в погоді.

В зв’язку з розповсюдженням християнства релігійна суть і назва Імболку змінилися, але народні традиції святкування залишились. 2 лютого, на 40-й день після Різдва Христового, у католиків стали відзначати Стрітення. Назва свята пішла від слова «зустріти» –  в цей день Марія з Йосифом принесли маленького Ісуса до храму в Єрусалимі, де зустрілися зі старцем-праведником Симеоном. Святий Дух сповістив Симеона про цю зустріч за багато років до самої події.

Натомість, в народній інтерпретації на Стрітення теж відбувається зустріч, але зустрічаються два сезони — зима й літо. Так як й у випадку з давніми кельтами, від наших предків-слов’ян збереглася традиція в цей день запалювати живий вогонь. Християнство перетворило цей звичай на традицію освячувати в церкві свічки «громовиці», що вважаються оберегами від усіляких бід.

Також 2 лютого уважно спостерігали за погодою – численні прикмети дозволяли робити досить точні прогнози. Зокрема, ясний сонячний день обіцяв багатий врожай, а похмура й волога погода – навпаки, недорід.

Розбуди їжачка

Що ж до провіщення погоди з допомогою тварин – це дуже давня традиція. Ще в Давньому Римі 2 лютого будили від зимової сплячки їжачка і за його поведінкою прогнозували, яким буде прихід весни. Звичай зберігся у західноєвропейських народів, зокрема, у німців.

Саме німці-переселенці, що оселилися в 1700-х роках у штаті Пенсильванія, привезли з собою звичай будити їжака, щоб дізнатися про зміни в погоді. Щоправда, їжаків у тих краях бракувало, зате жили бабаки, які зиму теж проводять у сплячці.

Пенсильванський бабак

Бабаки – родичі білок, ховрахів та бурундуків. Всі ці гризуни належать до родини вивіркових. Харчуються бабаки в основному рослинною їжею – корінням, травою, ягодами, хоча не відмовляються й від комах та черв’яків. Розповсюджений у США та Канаді вид бабаків – Marmota monax. На відміну від більшості інших видів, ці бабаки не надто соціальні тварини й зазвичай живуть на самоті.

Тож бабаку надали почесну роль провісника погоди саме в Пенсильванії, про що є документальне свідчення, датоване 4 лютого 1841 року, яке зберігається в Пенсильванському коледжі. В ньому вперше описується подія, що відбулася на два дні раніше – пробудження бабака та його прогноз. 

Офіційною датою виникнення Дня бабака вважається 2 лютого 1886 року. Тоді в місцевій газеті «Панксатоні», однойменного міста в штаті Пенсильванія, було розміщено новину про те, що в День бабака звір не побачив своєї тіні. Панксатонського бабака назвали Великим Філом, і відтоді всі його місцеві наступники мають таке саме ім’я.

Вже наступного року в Панксатоні було створено Клуб бабака та облаштовано Gobbler’s Knob – мальовничу територію на лісистому схилі, де збиралися всі охочі подивитися на Філа, який робить свій прогноз. Відтоді свято стало популярним, а жителі США та Канади щороку з нетерпінням чекають пробудження бабаків, щоб визначитися, чи довго ще доведеться мерзнути.

Іноді бабак прокидається сам, але зазвичай його доводиться будити. Якщо сонце світить яскраво – бабак бачить свою тінь, лякається й знову ховається у хатинку. Це означає, що в найближчі шість тижнів слід очікувати зимових холодів. Якщо похмуро й тіні немає, тварина залишається прогулятися надворі – отже, не за горами весняне тепло.

«День бабака»

Після виходу в прокат відомого фільму «День бабака» кількість людей, що приїжджають у Панксатоні 2 лютого, стрімко збільшилася. В 1997 році в гості до Великого Філа приїхали 35 тисяч туристів, що в п’ять разів перевищувало кількість місцевих жителів. На жаль, фільм знімали не в Панксатоні, але постановники постаралися якнайточніше відтворити впізнавані місця й традиції події. Бабаку на час зйомок облаштували комфортне житло з обігрівом, щоб «актор» часом не заснув.

В США та Канаді проживає ще кілька відомих бабаків-синоптиків, але Панксатонський Великий Філ є найпопулярнішим бабаком у світі. Він мешкає в зручному будиночку з системою клімат-контролю та навіть має свій сайт в Інтернеті. 

День бабака в історії

  • 1986

Великий Філ разом з президентом Клубу бабака поїхав до Вашингтону, щоб познайомитися з президентом Рональдом Рейганом.

  • 1993

Вихід на екрани картини студії Columbia Pictures «День бабака», головну роль в якій зіграв Білл Мюррей.

  • 1995

Бабак Філ з’явився на телебаченні як гість на шоу Опри Вінфрі.

  • 1996

Клуб Панксатонського бабака відкрив власний сайт.

  • 2001

На Дні бабака в Панксатоні був присутній губернатор штату Пенсильванія.

  • 2017

Вийшов документальний фільм Discovery Studios та Animal planet у співробітництві з Панксатонським клубом про історію Дня бабака.

Типові питання та відповіді про День бабака

Як часто збуваються прогнози погоди від бабаків?

Точність прогнозування бабаками невисока, зокрема, Панксатонський Філ «вгадує» в 40% випадків.

Якого розміру бувають бабаки?

Розмір цих гризунів коливається в залежності від виду. З голови до кінчика хвоста  їх зріст від 40 до 85 сантиметрів, а важать тварини від трьох до десяти кілограмів. 

Скільки років живуть бабаки та який вік найвідомішого бабака Філа?

В природі бабаки живуть близько 6 років, в неволі в хороших умовах – до 14 років. Вік Філа не оголошується – за легендою, він щороку споживає спеціальний еліксир, який кожного разу продовжує йому життя на сім років.

Скільки часу бабак проводить у сплячці?

Цей період складає близько 150 днів на рік, під час сну пульс тварини становить 5 ударів на хвилину. Завдяки уповільненню метаболічних процесів, у сплячці бабак втрачає не більше чверті своєї ваги.

Який вигляд має нора бабака?

Нори бабаків мають складну будову, вони складаються з кількох «кімнат» різного призначення – спальні, дитячої, комори, туалетної кімнати.

Як святкувати День бабака?

 

День бабака – дуже популярне свято в США, тому за його багаторічну історію до святкування додавалися які завгодно деталі – від кумедних заяв до демонстрації єдності нації у важкі часи. Наприклад, в один з років дії «сухого закону» бабаку Філу приписують обіцянку не шести, а шістдесяти тижнів зими, якщо йому не дозволять випити. А в 1981 році на знак підтримки іранських заручників Філ з’явився на публіці з символічною жовтою стрічкою.

Щорічне святкування в Панксатоні, маленькому містечку в глушині, збирає численну кількість охочих вшанувати бабака на ім’я Філ. Але прогнозом погоди свято не обмежується, оскільки напередодні відбуваються інші заходи – міський бенкет та вечірки у місцевих барах. На вулиці запалюють вогнища, і веселощі з піснями й танцями тривають до ранку. Вранці, о пів на сьому, феєрверк сигналізує про те, що скоро відбудеться кульмінація свята. Всі збираються там, де через годину Філ спрогнозує погоду на шість тижнів наперед.  Після того люди йдуть пити каву та роз’їжджаються по домівках.

Тимко та Маруся

В Україні День бабака святкується не з таким розмахом, як у США, але в нас теж є свої пухнасті «синоптики». Це – бабак Тимко, мешканець біологічної станції Харківського університету імені Каразіна, та  його колега – бабачиха на ім’я Маруся, що мешкає у Львівському еколого-натуралістичному центрі. Щороку 2 лютого українські бабаки роблять свій прогноз. Зазвичай, допитливі глядачі не обмежуються лише темою погоди, тому в останні роки бабакам доводилося відповідати й на інші цікаві запитання, наприклад, про курс долара чи безвіз.

Весна цього 2022 року прийде за розкладом, але буде досить нестабільною та прохолодною. Такий прогноз сьогодні дав бабак Тимко III на Харківщин. Новину оголосила одна з організаторів заходу Надія Токарська, пише УНН.

"Незважаючи на те, що Тимко не побачив свою тінь, весна буде досить нестабільною. Каже, що нас очікують температурні коливання. Весна прийде за розкладом, але буде досить прохолодною", — сказала Токарська.

 

Чому ми любимо цей день?

Хоч особливою точністю прогнози бабаків похвалитися не можуть, популярність цього свята в світі з року в рік зростає. Зацікавитися ним у великій мірі допомогла кінокомедія з елементами фентезі «День бабака», яка, крім веселої історії, має дещо глибший підтекст. Часова петля, до якої потрапляє головний герой, зрештою змушує його змінитися на краще. Картина чимось нагадує різдвяні фільми, але дивитися її можна будь-коли. Особливо рекомендується до перегляду тим, хто відчуває себе в пастці, де кожен день схожий на інший, та й просто людям у пригніченому стані. Фільм «День бабака» допомагає зрозуміти, що зміни в житті починаються зі змін всередині нас.

День бабака – чудовий привід для всіх порадіти наближенню весни. Адже навіть якщо звірятко наобіцяє холодну погоду – вірогідність його прогнозу невелика, а зима все одно закінчується. День бабака став веселою й приємною розвагою, його люблять і дорослі, й малі.

Деякі захисники тварин вже давно протестують проти проведення Дня бабака, мотивуючи це тим, що перебування на публіці є стресовою ситуацією для тварин, а силоміць пробуджувати від сну бабаків  шкідливо для їхнього здоров’я. Міжнародна Організація з боротьби за права тварин навіть пропонує використовувати для прогнозу погоди спеціальних роботів-бабаків зі штучним інтелектом.

Якщо колись так станеться, то це вже буде зовсім інше свято, а поки що люди не хочуть зраджувати традиціям. Тому головними героями 2 лютого залишаються справжні, живі й кумедні бабаки, яким під силу наблизити весну та покращити наш настрій.

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелом:

https://daytoday.com.ua/podiya/den-babaka/

 

Переглядів: 312 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 23:38
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024