Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2022 » Лютий » 3 » Вчені запропонували виробляти дезинфікуючий засіб з тирси
10:55
Вчені запропонували виробляти дезинфікуючий засіб з тирси

НЕВІДОМІ ВЛАСТИВОСТІ ТИРСИ

 

 

 

 

 

За словами дослідників, засіб може вбити смертельні мікроби.

 

 

Китайські вчені створили дезинфікуючий засіб з тирси та води, який може вбити 99% хвороботворних мікробів, а також сибірку та деякі штами грипу, повідомляє Science news.

 

Широке застосування дезинфікуючих засобів може завдати шкоди довкіллю. Наприклад, засоби, що містять хлор, можуть утворити небезпечні побічні продукти при взаємодії з іншими молекулами. Деякі інші потенційно більш екологічні засоби засновані на з'єднанні під назвою фенол або його аналогах, але їхнє виробництво є дорогим та енергоємним.

 

Фенольних сполук багато в деревині, але вони є частиною більших структур, що складають стінки рослинних клітин. Тому інженер-еколог Шічен Чжан з Університету Фудань у Шанхаї та його колеги поцікавилися, чи можуть відходи з тирси стати більш екологічним джерелом протимікробних сполук.

 

У ході дослідження вчені готували суміш води та тирси протягом години під тиском, а потім фільтрували її. Потім «відвар» з тирси перевірили на здатність вбивати Staphylococcus epidermis, шкірний мікроб, здатний викликати інфекції у людей з ослабленим імунітетом, та E. coli, кишкову паличку.

 

В результаті вчені з'ясували, що залежно від концентрації дезинфікуючий засіб може вбивати понад 99% мікробів. Виявилося також, що засіб здатний впоратися з сибіркою та грипом, а також ефективний проти спор, сплячих форм бактерії, які зазвичай важко вбити. Експерименти показали, що засіб може інактивувати спори типово нешкідливих бактерій Bacillus subtilis.

Хімічний аналіз показав, що суп на основі тирси містить високі концентрації фенолоподібних сполук. Термічна обробка, ймовірно, руйнує молекулярні ланцюги деревини, вивільняючи протимікробні фенольні молекули.

 

Під мікроскопом вчені побачили, що їхній дезінфікуючий засіб ушкоджує клітинні стінки E. coli та S. epidermis. За словами Чжана, фенольні сполуки можуть також пошкодити білки та генетичний матеріал бактерій та вірусів.

 

Раніше китайські вчені виявили у найглибших регіонах Маріанської западини нові види вірусів. За словами дослідників, їхня знахідка включає деякі гігантські види, які навіть більші за бактерії.

 

Фото – ілюстративне

За джерелом:

https://zn.ua/ukr/TECHNOLOGIES/vcheni-zaproponuvali-virobljati-dezinfikujuchij-zasib-z-tirsi.html

 

 

Читайте також: Вчені запропонували отримувати паливо з бананової шкірки

 

Переглядів: 266 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 28.03.2024, 15:40
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024