Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2022 » Лютий » 3 » День жінки-лікаря
20:08
День жінки-лікаря

ВШАНОВУЮЧИ ПАМՙЯТЬ ЕЛІЗАБЕТ БЛЕКВЕЛЛ

 

 

 

 

 

 

Історично в світі склалося так, що більшість професійних лікарів — це чоловіки,

а жінки в медицині здавна мали значно більше труднощів на професійному поприщі.

 

 

Однак жінки-медики не поступаються чоловікам компетентністю та успішними результатами лікування пацієнтів, при цьому відзначаються кращою здатністю до комунікації.

Жінки-лікарі відзначають своє свято 3 лютого, починаючи з 2016 року.  В цей день у 1821 році народилася легендарна Елізабет Блеквелл, яка першою серед жінок отримала вищу медичну освіту в Сполучених Штатах Америки. День жінки-лікаря створений для вшанування в її особі всіх жінок, яким вдалося нелегкою працею досягти професійних успіхів в галузі медицини.

Як виникла ідея святкування Дня жінки-лікаря?

Елізабет народилася в англійському місті Брістоль 3 лютого 1821 року. Родина була багатодітною, а  батько, Семюель Блеквелл, мав ліберальні погляди та був активістом руху за скасування рабства. За тодішніми англійськими традиціями, навчальна програма для дівчаток у державних школах була значно обмеженою в порівнянні з програмою, за якою навчали хлопчиків. Діти в родині Блеквеллів вчилися у приватних репетиторів, при цьому і дівчатка, й хлопчики нарівні вивчали всі шкільні предмети. Мати, Ханна Блеквелл, займалася з дітьми музикою та уроками літератури.

Коли Елізабет виповнилося одинадцять років, родина переїхала до Сполучених Штатів Америки та оселилася в Нью-Йорку. Батько відкрив свій цукровий завод, який давав непоганий прибуток, але в 1837 році через фінансову кризу завод збанкрутував. Втративши більшу частину своїх статків, Блеквелли перебралися до міста Цинциннаті, що в штаті Огайо. Там вони сподівалися відкрити новий бізнес, але в 1838 році Семюель Блеквелл помер, а дружина з дітьми залишилися в скрутному матеріальному становищі. Три старших доньки, в тому числі й Елізабет, кілька років утримували родину, працюючи викладачами в жіночій школі-інтернаті.

Якось одна з подруг Елізабет змушена була проходити курс лікування від гінекологічного захворювання і розповіла, як важко їй спілкуватися з лікарем-чоловіком, та як добре було б мати змогу лікуватися в жінки-лікаря. Елізабет дуже перейнялася проблемою подруги і відтоді замислилася над отриманням медичної освіти.

Женевський медичний коледж (Нью-Йорк)

В 1845 році Елізабет почала викладати в школі міста Ешвілл у Північній Кароліні. Там вона познайомилася з лікарем Джоном Діксоном та стала вивчати медицину у вільний від роботи час. Згодом Елізабет надіслала заяви про вступ до кількох медичних коледжів, але від кожного з них вона отримала відмову. Подальші спроби вступу теж були невдалими, доки Елізабет не написала до Женевського медичного коледжу в штаті Нью-Йорк. Там також ніколи раніше не навчали медицині жінок, але чомусь вирішили винести це питання на голосування і більшість студентів-чоловіків жартома проголосували «за». Так в 1847 році Елізабет Блеквелл стала студенткою медичного коледжу.

Навчання далося молодій жінці нелегко — вона відчувала дискримінацію, коли професори на лекціях змушували її сідати окремо від інших, а від деяких занять навіть намагалися відсторонити. Місцеві жителі також намагалися уникати її товариства, бо вважали заняття медициною непристойним для жінки.

Та зрештою Елізабет вдалося заслужити повагу професорів і студентів завдяки своїй старанності та захопленості медичною наукою і в 1849 році вона отримала диплом. На протязі наступних двох років Елізабет працювала в клініках Лондона та Парижа. У своїй роботі Елізабет намагалася привернути увагу до питань гігієни, бо на той час медики-чоловіки не мали звички мити руки після огляду кожного пацієнта.

Молода лікарка мріяла стати хірургом, але одного разу заразилася від пацієнта інфекцією та втратила зір на одне око. Тому мрії про хірургію не судилося здійснитися.

Приватна практика

В 1851 році Блеквелл повернулася до Нью-Йорка, але їй ніяк не вдавалося знайти роботу — попри наявність вакантних посад, лікарні не бажали приймати жінок. Тому Елізабет відкрила приватний кабінет в орендованому приміщенні, який згодом перетворився на Нью-Йоркський лазарет для жінок і дітей. Коли в 1860-х роках у США розгорілася громадянська війна між Північчю та Півднем, Блеквелл організувала жіночий загін польових медиків.

В 1869 році Елізабет відкрила практику в Лондоні, постійно продовжуючи боротьбу за права жінок у медичній професії. 1874 року їй вдалося заснувати медичну школу для жінок. Блеквелл є автором численних медичних статей та книг на тему профілактики, гігієни та санітарії. Вона також переймалася проблемою планування сім’ї, нормами медичної етики та християнської моралі в медицині.  Попри всі досягнення та передові для свого часу погляди, Елізабет не визнавала користі від щеплення та не довіряла вакцинам.

В кінці 1870-х років стан здоров’я Елізабет Блеквелл погіршився і вона припинила медичну практику, проте продовжувала виступати за реформи в медицині. Померла лікарка в 1910 році, залишивши після себе більш відкритий шлях у медицину для багатьох наступних поколінь жінок.

День жінки-лікаря в історії

  • 1857

Приватний кабінет Елізабет Блеквелл перетворився на лазарет Нью-Йорка для жінок і дітей.

  • 1868

Лікаркою Блеквелл засновано медичний коледж для жінок у Нью-Йорку.

  • 1871

Завдяки зусиллям Елізабет Блеквелл у Великобританії засновано Національне товариство охорони здоров’я.

  • 1874

Елізабет Блеквелл відкрила Лондонську медичну школу для жінок.

  • 1875-1907

Блеквелл викладала гінекологію в Лондонській жіночій медичній школі.

  • 1895

Вийшла автобіографічна книга Елізабет Блеквелл «Піонерська робота з відкриття медичної професії для жінок».

Часті Питання та відповіді про День жінки-лікаря

Які медичні університети першими офіційно стали навчати жінок?

В 1866 році Мічиганський університет в США здійснив перший набір студенток на медичний факультет. В  Росії в 1897 році відкрили Жіночий медичний інститут у Санкт-Петербурзі.

Які жінки-медики, крім Елізабет Блеквелл, є найвідомішими в світі?

Серед таких жінок — Маргарет Балклі, найперша відома жінка-хірург; Надія Суслова — перша жінка в Росії з науковим званням доктора медицини; Флоренс Найтінгейл — засновниця сестринської справи у Великобританії; Софія Іонеску — румунський нейрохірург; Вірджинія Апгар, винахідниця шкали оцінки здоров’я новонароджених.

Кого більше в світовій медицині – чоловіків чи жінок?

70% від загальної кількості людей, що працюють в медицині, складають жінки. Але найбільша частка від цієї кількості припадає на середній та молодший медичний персонал.

Які країни мають найбільшу та найменшу кількість жінок-лікарів?

Частка жінок серед лікарів найвища в Естонії та Латвії — більш ніж 70%. Найменша кількість жінок-лікарів в Японії — близько 20%.

Скільки жінок стали Нобелівськими лауреатами в сфері медицини?

За всю історію присудження Нобелівської премії в області медицини жінки отримували її 12 разів.  В порівнянні з іншими галузями, медицина принесла жінкам найбільшу кількість Нобелівських премій.

Як святкувати День жінки-лікаря?

3 лютого в світі відзначають не лише жінки-лікарі, а й усі, хто звертається до них за професійною допомогою. Цей день не проходить непоміченим в лікарнях, медичних університетах, соціальних мережах, родинах вдячних пацієнтів. Вітання приймають як жінки-лікарі, так і студентки вищих медичних навчальних закладів, які тільки готуються до лікарської кар’єри.

Попри те, що в Україні День жінки-лікаря — неофіційне свято, необхідно обов’язково привітати своїх знайомих жінок, які обрали для себе цю нелегку професію. Найчастіше ми звертаємося до сімейного лікаря, а більшість сімейних лікарів в Україні — жінки. Тому варто подякувати їм за увагу, терпіння й компетентність. Завдяки цим жінкам ми завжди можемо розраховувати на висококваліфіковану медичну допомогу, розуміння й співчуття, що є особливо цінним в сучасних непростих умовах для медицини та суспільства в цілому. 

Це свято можна відзначити переглядом фільму на тему дня, адже  кінематограф надає велику увагу професії медика. Хоч у більшості фільмів з медичною тематикою головними героями є чоловіки, проте можна знайти цікаві  фільми й про лікарів-жінок. Наприклад, переглянути кілька серій відомого серіалу «Dr. Quinn, Medicine Woman» з прекрасною Джейн Сеймур в головній ролі або зануритися в події більш сучасного серіалу «Grey’s Anatomy» («Анатомія пристрасті») з головною героїнею-лікарем Мередіт Грей.

Чому важливий цей день? 

Цей день важливий не тільки святковими привітаннями, а й тим, що він підіймає проблемні питання, пов’язані з гендерною дискримінацією лікарів-жінок. Попри однакову кваліфікацію та рівень навантаження жінки отримують меншу заробітну платню, ніж чоловіки. Також вони значно рідше займають високі посади в медицині — від головних лікарів у лікарнях до посад в міністерствах та інших керівних структурах.

Деякі галузі медицини, наприклад, хірургія, продовжують залишатися цариною чоловіків, а до жінок-хірургів часто буває упереджене ставлення. Опитування показують, що майже третина жінок-лікарів у світі страждають від  сексуальних домагань на роботі та знецінення своєї компетентності з боку колег-чоловіків. Тому дуже важливо вимагати адекватної оцінки праці, таланту та лідерського потенціалу жінок в медицині.

Вимоги до професії лікаря значно вищі, ніж до багатьох інших, вони включають як фізичну, так і емоційну складову. Жінкам, які є матерями й дружинами, непросто досягти балансу між професійним зростом та родиною. Тому в багатьох країнах жінки-лікарі борються за право мати гнучкий графік роботи та більш лояльне ставлення з боку керівників.

Це свято  вшановує всіх жінок-лікарів — від найперших, сміливих та наполегливих, до сучасних — добре освічених і захоплених своєю професією. Воно спонукає світову медицину до подальшого прогресу в наданні рівних можливостей жінкам для професійної лікарської діяльності та розвитку.  

 

 

Фото – ілюстративне

За джерелом:

https://daytoday.com.ua/podiya/den-zhinky-likaria/

 

Переглядів: 305 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 15:17
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024