Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2022 » Лютий » 6 » Всесвітній день без мобільного телефону
21:45
Всесвітній день без мобільного телефону

 

НОВІТНЄ НЕФОРМАЛЬНЕ СВЯТО

 

 

 

 

 

 

 

Щороку з 6 до 8 лютого світ починає відзначати День без мобільного телефону.

 

 

Акція, що триває впродовж трьох днів закликає людей проводити час без цього пристрою, щоб позбутися залежності від нього.

Сучасний світ без смартфонів – важко собі уявити і ці слова, зрозуміло, сьогодні для нас звучать доволі дивно. Та попри беззаперечну користь мобільного та Інтернет - зв’язку, користування ними створює певну залежність. Це відбувається тоді, коли людина не може обходитися без смартфону на психоемоційному рівні.

Всесвітній день без мобільного телефону закликає на певний час відмовитися від використання будь-яких гаджетів. А це означає спілкуватися з живими людьми, а не з аватарами; прокидатися під звуки будильника, а не під звук телефону тощо.

 

Як виникла ідея відзначати Всесвітній день без мобільного телефону?

 

Всесвітній день без мобільного телефону вперше відзначили 2001 лютого за ініціативою французького письменника Філа Марсо. Свою популярність він здобув через написання першого у світі роману мовою SMS-повідомлень. Літератор закликає людей виходити на вулиці без своїх мобільних пристроїв та поводити себе так, ніби їх взагалі не існує.

Святкування починається 6-го лютого недарма. В цей день католицькі віряни у всьому світі відзначають іменини Гастона. Це не тільки поширене французьке ім’я, у 1970-ті роки воно було згадане у хіті того часу «Le téléfon» (Телефон). Пісню виконує відомий французький співак Ніно Феррер. Там є дуже співзвучні до теми нашого свята слова: «Гастон, дзвонить телефон! Але знову ніхто не відповідає».

Таким чином, дата святкування Всесвітнього дня без мобільного телефону є досить символічною, особливо для французів.

Філ Марсо пропагує своє свято як добровільний захід. Він не примушує людей відмовлятися від своїх телефонів, а закликає до акції доброї волі, що допоможе людям серйозно задуматися над тим, яким чином сучасні технології впливають на звички та спілкування людей.

 

Книга на мові SMS

 

Розповідаючи про ініціатора Всесвітнього дня без мобільного телефону, неможливо обійти увагою його роман, написаний мовою повідомлень, які звикли відправляти власники мобільних пристроїв.

Книга, що побачила світ ще у 2004 році, – це детектив про нищівні наслідки тютюну. Вона так і називається «Pa sage a Taba» – скорочено від «Passage a Tabac» (Пасаж про тютюн).

Родзинка роману у тому, що всі слова у ньому записані скорочено так, як у смс-повідомленнях. Проте особливої уваги від звичайних читачів, навіть тих, що користуються мобільними телефонами для надсилання повідомлень, книга не отримала.

 

Адиктофонія

 

У 2013 році Філ Марсо вводить у вжиток нове слово «адиктофонія», що приходить на заміну терміну «новофобія». Воно означає психічний розлад чи захворювання, що пов’язане зі страхом розлучитися з мобільним телефоном.

Річ у тім, що сучасні люди не уявляють свого життя без цього гаджета. А опинившись на вулиці без «мобільника», відчувають панічний страх чи просто відчуття тривоги, оскільки втрачають контроль над ситуацією та стають відрізаними від світу. Звідси починаються різноманітні розлади психічного характеру.

 

Як позбутися залежності від мобільного телефону?

 

Фахівці пропонують низку вдалих порад, які допоможуть впоратися з адиктофонією, тобто зберігати незалежність від сучасного гаджета, не відмовляючись від його корисних функцій. Декілька з них ви можете прочитати нижче. 

  1. Запевніть себе, що з вами нічого не станеться, якщо ви не будете користуватися своїм смартфоном впродовж однієї години.
  2. Перше, що необхідно зробити, це відмовитися від носіння пристрою по домівці. Вас надзвичайно здивує той факт, що поки ви займаєтеся своїми хатніми справами чи навіть, коли вибігли до магазину, ви не пропустите сотні дзвінків чи цікавих постів в Інстаграмі.
  3. Не можна класти телефон поряд себе під час сну, також не кладіть його під подушку. Пристрій здійснює електромагнітне випромінення, яке може негативно впливати на систему нервових тканин.
  4. Беріть слухавку до вуха тільки в критичних ситуаціях. Наприклад, коли треба терміново когось покликати, викликати швидку тощо. Не розмовляйте годинами. Розкажіть тільки про важливі моменти. Якщо хочете порозмовляти з людиною довше, домовтеся з нею про зустріч.
  5. Під час нічного чи денного відпочинку відключайте телефон повністю. Також можна взяти собі за правило чи звичку виключати мобільний телефон під час важливих зустрічей (цього вимагає етикет), в години відпочинку, в колі сім’ї, під час перегляду цікавого фільму.
  6. Прогулянки на природі, у зонах відсутності покриття, не тільки збереже вас від адиктофонії, але й сповнить здоров’ям та наснагою для подальших звершень.
  7. Не варто купувати телефони малим дітям. Нехай малюки тішаться від активних ігор з однолітками. Залучайте їх до читання книг, інтелектуальних занять та до реального життя.

 

Як відзначати Всесвітній день без мобільного телефону?

 

З 6-го по 8-го лютого намагайтеся відмовитися від користування мобільним телефоном. Виходьте на вулицю: в магазин, на прогулянку без гаджета. Озирніться навколо і ви побачите, скільки дивовижних та цікавих речей вас оточує. Відмовтеся в цей день від спілкування з друзями через месенджери (Viber, WatsApp, Telegram). Натомість запросіть їх відвідати кав’ярню, ресторан чи якусь цікаву подію. Після насиченого дня з друзями та знайомими ви зрозумієте, що вам не вже й хочеться сидіти годинами у фейсбуці чи Інстаграмі.

Якщо у вас є діти, придумайте активні заняття в колі сім’ї, щоб дітям не було часу та бажання брати в руки мобільні телефони.

Поширюйте інформацію про шкідливий вплив мобільних телефонів серед своїх друзів та знайомих.

 

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелом:

https://daytoday.com.ua/podiya/vsesvitniy-den-bez-mobilnoho-telefonu/

 

Переглядів: 410 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 06:41
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024