Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2022 » Лютий » 12 » День Червоної Руки – Міжнародний день боротьби з використанням дітей-солдатів
21:20
День Червоної Руки – Міжнародний день боротьби з використанням дітей-солдатів

 

ЩЕ ОДИН ЗАКЛИК - ДО БЕЗПЕКИ ДІТЕЙ

 

 

 

 

 

 

 

Міжнародний день боротьби з використанням дітей-солдатів

є Днем пам’яті дітей, котрі змушені брати участь у війнах.

 

Метою Дня є припинення практики призову неповнолітніх до лав армій і збройних формувань, які через це позбавлені нормального дитинства. Цей день також називається Днем Червоної Руки. Така назва пов’язана з символом, який використовується 12 лютого для залучення уваги до проблеми дітей-солдатів.
        

У 2008 році діти і підлітки зі всього світу помістили його на папір, банери і використовували в особистих повідомленнях, які закликали до припинення використання дітей-солдатів.

 

А у 2009 році в 101 країні світу були зібрані і доставлені тодішньому генсеку Організації Об’єднаних Націй Пан Гі Муну понад 250 тисяч зображень «червоної руки». Доставку на себе символічно взяли колишні діти-солдати з Колумбії і Кот-д’Івуару, в супроводі молодих активістів Червоного Хреста з Німеччини.

 

Міжнародне співтовариство засуджує використання осіб до 18 років збройними силами чи збройними формуваннями. Причому мова йде не лише про участь у боях, але і готування їжі, перенесення поранених солдатів або боєприпасів чи інших речей, передавання послань, шпигування. Відповідний “гуманітарний імператив” закріплено у “Паризьких принципах”, які у 2007 році підписали 105 держав-членів ООН.

 

В “Паризьких принципах” зазначається, що використання дітей збройними силами та формуваннями “порушує їх права та завдає фізичної, емоційної, ментальної, духовної шкоди, а також шкоди їх розвитку”. Багато з таких дітей згодом ще протягом тривалого часу стикаються з психологічними наслідками.

 

“Навіть якщо діти напряму і не залучені у бій, сам їх зв’язок зі збройними формуваннями чи силами робить дітей більш уразливими. Вони можуть потрапити під перехресний вогонь, підірватися на міні чи зазнати каліцтва від нерозірваних боєприпасів або, особливо що стосується дівчат та жінок, стати жертвами сексуального насильства та експлуатації”, – пояснює Аннетте Ліс.

 

“Якщо діти є молодшими 15 років, то йдеться про воєнний злочин, який може переслідувати Міжнародний кримінальний суд у Гаазі”, – додає експертка.

 

Але День боротьби з використанням дітей-солдатів актуальний не тільки для зарубіжжя, але й особливо – для України. З початком війни на Донбасі противник ЗСУ почав вербувати до своїх рядів не тільки дорослих чоловіків, а й дітей.

В ЮНІСЕФ дуже занепокоєні трендом мілітаризації дітей в Україні. “Школи та інші освітні заклади мають бути територією миру, де діти можуть зосередитися на навчанні у спокійному та безпечному оточенні”, – наголошує Аннетте Ліс.

 

Зазначимо, цей день відзначають з моменту набрання чинності (12 лютого 2002 р.) Факультативним протоколом до Конвенції про права дитини щодо участі дітей у збройних конфліктах від 25 травня 2000 року, який Україною було ратифіковано Законом № 1845-IV від 23 червня 2004 року.

 

На жаль, світова правова проблема участі дітей у збройних конфліктах не оминула і України. Зокрема, за офіційними даними, було ідентифіковано 41 дитину як учасника відповідного конфлікту <https://jfp.org.ua/system/reports/files/80/uk/Justice_for_peace_in_Donbas_EUCCI_Children_in_armed_formations.pdf>.

 

Серед організацій, що беруть участь у боротьбі за права дітей та у світовій кампанії, спрямованій на популяризацію правових ідей, відображених у зазначених документах міжнародно-правового характеру, є Дитячий фонд Організації Об’єднаних Націй (ЮНІСЕФ), «Human Rights Watch», «Amnesty International», «Terre des Hommes», Молодіжний Червоний Хрест Німеччини, «Plan International».

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелами:

https://law.knu.ua/ua/pro-iurydychnyi-fakultet-statti/215-zaochne-viddilennia/prosto-oholoshennia/4769-den-chervonoi-ruky

http://kultura-pmr.com.ua/2022/02/11/%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%8C-%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D1%97-%D1%80%D1%83%D0%BA%D0%B8-%D0%BC%D1%96%D0%B6%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D0%B9-%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%8C-%D0%B1/

 

 

Переглядів: 261 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 01:01
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024