Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2022 » Лютий » 14 » Міжнародний день боротьби з епілепсією
16:59
Міжнародний день боротьби з епілепсією

ЕПІЛЕПСІЯ – ЗАГАДКОВА ХВОРОБА

 

 

 

 

 

 

Щороку в другий понеділок лютого світ відзначає Міжнародний день боротьби з епілепсією.

 

Епілепсія — це неінфекційне хронічне захворювання мозку, від якого страждають близько 50 мільйонів людей у світі. Для цієї хвороби характерними є періодичні напади з судомами та втратою свідомості. Вони пов’язані зі змінами у ритмі електричних імпульсів, які постійно генерує людський мозок.

 

Епілепсія здавна була для людей загадковим захворюванням, якому приписували містичний зміст. Цю хворобу супроводжували страх, нерозуміння, соціальна ізоляція. На жаль, в деяких країнах схожа ситуація зберігається й зараз, що знижує якість життя хворих та їхніх близьких.

 

ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ ВІДЗНАЧАТИ МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ З ЕПІЛЕПСІЄЮ?

 

Епілепсія згадується ще в кодексі царя Вавилону Хамурапі. Вже тоді відбувалася значна дискримінація людей, що страждали від цієї хвороби. Наприклад, їм заборонялося одружуватися та бути свідками в суді.

Люди в давнину були впевнені, що судомні напади викликають демони, які вселяються в людське тіло та отримують над ним владу. Людей, хворих на епілепсію, називали «одержимими». Згадка про це є в Євангелії від святих Марка та Луки, де описується випадок зцілення Ісусом Христом хлопчика з нападами шляхом вигнання з його тіла злого духа.

В роботах давньогрецького лікаря Гіппократа є описи недуги, схожої на епілепсію, яку цілитель називав «священною хворобою». Гіппократ намагався лікувати її трепанацією черепа, також застосовував мідь як протисудомний засіб.

Відомий лікар і алхімік Парацельс лікував хворих на епілепсію нітратом Відомий лікар і алхімік Парацельс лікував хворих на епілепсію нітратом срібла. Послідовники Парацельса використовували цинк, олово, ртуть та інші речовини, які, звісно, не могли бути ефективними ліками. Тому епілепсію вважали хворобою, що не піддається лікуванню.

В епоху середньовіччя ставлення до цього захворювання було неоднозначним. З одного боку, воно викликало страх, з іншого —  вважалося властивим для людей з пророчим даром та навіть святих. Цій думці посприяло те, що багато видатних людей давнини хворіли на епілепсію. Серед них були такі знані особи, як  філософи Платон і Сократ, римські імператори Юлій Цезар та Калігула, поет Петрарка. Ця хвороба досить часто вражала  європейських монархів — королів Франції, Англії та інших держав.

Згодом епілепсія втратила ауру «священної» хвороби, а хворих на неї стали вважати божевільними. Їх госпіталізували до лікарень як психічно хворих, і тільки в середині XIX століття в Європі з’явилися перші спеціальні лікувальні установи для хворих на епілепсію. В цей час лікарі почали проводити хірургічні операції на ділянках мозку, відповідальних за судомні стани.

 

ДОСЯГНЕННЯ У ЛІКУВАННІ

 

Першими ефективними протисудомними ліками від епілепсії стали препарати класу барбітуратів. Їх ввели в обіг на початку XX століття і використовували довгий час як основний лікарський засіб. Попри непогану ефективність, такі ліки викликали численні небажані  побічні дії. Тому роботи по створенню нових антиепілептичних препаратів тривали.

В 1940-х роках дослідження головного мозку людини довели, що ураження деяких його ділянок, зокрема, скроневої, є причиною епілептичних нападів.

1950-1960-ті роки стали періодом розвитку електроенцефалограми, яка дозволила визначити основні маркери в мозку, що призводять до епілепсії. Багато відкриттів вчені здійснили завдяки дослідам за участю тварин. Також було створено кілька нових видів лікарських препаратів, які мали менше побічних ефектів, ніж ліки від епілепсії першого покоління.

В кінці минулого століття в лікуванні епілепсії популярності набула кетогенна дієта, особливо у випадках, які погано піддаються медикаментозній терапії. Але такий метод теж не став панацеєю, до того ж він має свої протипоказання й обмеження.

Важливим досягненням став розвиток техніки стимуляції блукаючого нерва, особливо для пацієнтів, які стикаються з сильними побічними діями ліків. Процедура являє собою імплантацію спеціального електростимулятора, який впливає на блукаючий нерв та запобігає епілептичним нападам.

Останнім часом як доповнення до традиційних методів лікування епілепсії широко застосовують нетрадиційні — лікування травами, ароматерапію, масаж, голкотерапію, гомеопатію.

Використовують і психологічні методи, такі як аутогенні тренування чи музична терапія. Попри загальну позитивну дію, всі ці засоби ще потребують додаткових досліджень на предмет їхньої ефективності. Також вченими виявлено можливість застосування в лікуванні епілепсії медичної марихуани.

Багато століть в історії лікування епілепсії дозволили людству отримати досвід та глибокі знання як про медичний, так і про соціальний аспект цієї хвороби. Однак на сьогоднішній день у світі не припиняються дослідження епілепсії, створюються нові ліки, відкриваються нові методи в надії  назавжди побороти цю складну недугу.

 

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ З ЕПІЛЕПСІЄЮ В ІСТОРІЇ

  • 1849

В Англії відкрили першу лікарню для хворих на епілепсію.

  • 1912

Для лікування епілепсії почали використовувати фенобарбітал.

  • 1909

В Будапешті засновано Міжнародну Лігу проти епілепсії. Першими членами організації стали вісім країн Європи, США та Алжир.

  • 1921

Для немедикаментозного лікування вперше була випробувана кетодієта. Але цей метод не набув широкого визнання і відродився знову лише у 1980-х роках.

  • 1971

У Великобританії відмінили дію закону, який дозволяв анулювати шлюб з причини захворювання на епілепсію одного з подружжя.

  • 2015

Всесвітня асамблея охорони здоров’я прийняла резолюцію про глобальний тягар епілепсії, яка закликала держави вжити скоординовані заходи боротьби з цим захворюванням та його наслідками.

 

 

ТИПОВІ ПИТАННЯ ТА ВІДПОВІДІ ПРО МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ З ЕПІЛЕПСІЄЮ

 

Що може викликати епілепсію?

У 2-х випадках із 3-х причини хвороби встановити не вдається. Серед встановлених причин — інсульт, пухлина або травма головного мозку, деякі генетичні та неврологічні хвороби, бактеріальна, вірусна чи паразитарна інфекція.

Лікарі яких спеціальностей лікують хворих на епілепсію?

Лікуванням цього захворювання займаються неврологи — лікарі, спеціалізацією яких є головний мозок та центральна нервова система; а також неврологи більш вузької спеціалізації — епілептологи.

Чи можуть займатися спортом люди з епілепсією? 

Спортивні вправи не впливають на початок судом, навпаки, можуть покращити стан хворого. Але при цьому важливо уникати травмування та небезпечних щодо травм видів спорту.

Якими методами лікують епілепсію?

Найчастіше це вживання протисудомних препаратів, але буває й хірургічне лікування у вигляді операції на головному мозку. Також застосовують електричну стимуляцію блукаючого нерва. Деяким людям допомагає кетогенна дієта —  підвищення рівню жирів та зниження рівню вуглеводів у щоденному харчуванні.

Чи можливо вилікуватися від епілепсії?

Можливо, але, на жаль, не для всіх пацієнтів. У дітей епілепсія часто минає з віком, 70% дорослих за допомогою вживання ліків повністю позбавляються від нападів. Процес лікування зазвичай тривалий — від 4 до 10 років.

 

ЯК ВІДЗНАЧАТИ МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ З ЕПІЛЕПСІЄЮ?

 

Міжнародний день боротьби з епілепсією заснований в 2015 році за спільною ініціативою Міжнародного бюро епілепсії та Міжнародної ліги епілепсії. Відтоді до його проведення долучилися близько 120 країн. В цей день проводяться різноманітні заходи, спрямовані на отримання достовірної інформації про це захворювання, руйнування міфів, зміну ставлення суспільства до хворих на епілепсію.

Кожна людина може приєднатися до світової спільноти у проведенні Міжнародного дня боротьби з епілепсією, поширюючи інформацію про цю подію в соціальних мережах, використовуючи хештег #EpilepsyDay, зробивши пожертви до спеціальних фондів, що опікуються проблемами хворих на епілепсію.

В другий понеділок лютого можна більше дізнатися про такі проблеми з перших вуст — від людей, які мають діагноз «епілепсія» та сміливість ділитися своїми переживаннями, труднощами й досягненнями з навколишнім світом. Їхні розповіді про життя з цією недугою можна легко знайти у всесвітній мережі.

Незайвим буде розповісти в доступній формі про особливості цієї хвороби дітям. Слід пояснити, що дорослі люди й діти з епілепсією в періодах між нападами нічим не відрізняються від інших. Вони заслуговують на повагу, підтримку й розуміння від інших людей, адже жити з цим захворюванням дуже непросто.

ЧОМУ ВАЖЛИВИЙ ЦЕЙ ДЕНЬ?

Важливість цього дня полягає в тому, що він дає можливість людям у різних країнах одночасно звернути увагу на проблеми хворих на  епілепсію та дізнатися про способи їх подолання.

Необхідно знати, що існують країни, де люди з цим захворюванням не можуть знайти роботу, попри те, що хочуть і можуть ефективно працювати нарівні з іншими; часто вони не мають можливості створити сім’ю через хибні уявлення в суспільстві. Багатьом людям з епілепсією значно важче перебороти упереджене ставлення до себе, ніж контролювати свій стан за допомогою ліків.

На жаль, в Україні теж є багато невирішених проблем в цій сфері. В нашій країні живе близько 100 тисяч людей з діагнозом «епілепсія», і вони також є дуже залежними не тільки від наявності доступних ліків, а й від психосоціальних чинників.

Також усім слід пам’ятати про важливість фінансування подальшого вивчення епілепсії та пошуків нових методів її лікування, адже близько третини хворих на сьогодні живуть з неконтрольованим перебігом хвороби, тому що наявне лікування у їх випадку не допомагає.

Тому і держава, і громадяни мають багато працювати над недопущенням будь-якої дискримінації хворих на епілепсію та наданням їм вільного доступу до сучасного якісного лікування.

 

Фото – ілюстративне

За джерелом:

https://daytoday.com.ua/podiya/mizhnarodnyy-den-borotby-z-epilepsiieiu/

 

Переглядів: 278 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 20:30
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024