Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2022 » Лютий » 16 » Масляна в 2022 році: коли пекти млинці та яких традицій дотримуватися
16:13
Масляна в 2022 році: коли пекти млинці та яких традицій дотримуватися

МЛИНЦЕВЕ СВЯТО

 

 

 

 

 

 

Про цікаві традиції на Масляну в 2022 році, які допоможуть

отримати щастя та удачу на весь рік, на Korrespondent.net.

 

 

Масляна цього року почнеться наприкінці зими, за тиждень до початку Великого посту, який пройде з 7 березня по 23 квітня. Тобто, Масляна триватиме перший тиждень березня, починаючи з 28 лютого.

 

Масляна відзначається щоденними гуляннями, кожне з яких має свої традиції.

 

 

 

 

 

Перший день – Зустріч. Це заготівля продуктів та початок випікання млинців з різними начинками. Важливо віддати перший млинець жебракам, щоб вони згадали душі померлих родичів. Також у цей день роблять солом'яне опудало, яке одягають у жіночу сукню та встановлюють на головній площі до закінчення Масляної.

 

Другий день – Заграш. Це початок масових гулянь, катання на санках та каруселях, а також сватання. Молоді люди ходять на оглядини та обирають собі партнера.

 

Третій день – Ласун. У гості запрошують зятів та пригощають їх млинцями. Вважається, що це важливий день для того, щоб тещі та зяті могли порозумітися і подружитися.

 

Четвертий день – Розгуляй. Він відкриває Широку Масляну та вихідні. Всі важливі справи відкладаються, а розваги виходять на перший план – проводяться кулачні бої, конкурси, змагання, вечорами ведуть хороводи та співають пісні.

 

П'ятий день – Тещині вечірки. Запрошення від зятя до тещі, який кличе її в гості і пригощає млинцями власного приготування, щоб налагодити стосунки.

 

 

 

 

 

 

Шостий день - Посиденьки Золовки. Родичі чоловіка йдуть у гості до молодих. Тому невістка накриває стіл і на ньому обов'язково мають бути млинці. Також родичі чоловіка дарують подарунок жінці, щоб її задобрити.

 

Сьомий день – Прощена неділя. Цього дня прийнято просити пробачення та самим всіх прощати. Після цього ввечері проводжають Зиму та спалюють опудало, яке її символізує.

 

У народі вважається, що чим яскравіше і веселіше відсвяткуєш Масляну - тим багатшим і насиченішим буде весь наступний рік.

 

 

 

 

Довідково:

 

Вперше Міжнародне млинцеве свято відзначили в 1950 році. А ось в англійському містечку Олбі він проводиться уже років 500.

Почалося воно з того, що якось під час Великого посту одна з городянок потайки смажила млинці у себе на кухні. Раптово пролунав церковний дзвін. Бідна господиня так перелякалася, що, забувши про все на світі, помчала в церкву ... прямо зі сковорідкою у руках і з млинцями на ній, що ще шкварчали. Це було в 1445 році.

 

 

 

 


 

Млинцевий забіг зі сковорідками в руках з тих пір городяни влаштовують щорічний. Жінки, неодмінно в платтях і фартухах, повинні пробігти певну дистанцію, підкидаючи млинець на сковорідці.

Подібна традиція існує і в Westminster School в Лондоні — млинець, випечений з кінським волоссям, щоб він не розвалився, підкидають на сковороді, а потім учні намагаються відхопити шматок побільше.

Так що в Олбі і лібералів жінки щорічно бігають по вулицях зі сковорідками в руках, на бігу перевертаючи млинчики. А нагородою переможниці служить поцілунок дзвонаря, шана і повага від громади.

Ну, а млинчики, які не впали зі сковорідок під час змагань, потім дружно поїдаються глядачами.

 

 

 

 

 


Нагадаємо: на Заході товсті млинці називають pancakes, що на українську мову перекладається,  як оладки. А тоненькі млинці — crepes.

 

 

Фото pixabay.com та з відкритих джерел

За джерелами:

https://calendate.com.ua/holiday/207

https://ua.korrespondent.net/lifestyle/4447900-masliana-v-2022-rotsi-koly-pekty-mlyntsi-ta-yakykh-tradytsii-dotrymuvatysia

 

 

Переглядів: 333 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 12:05
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024