Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2022 » Березень » 23 » «Львів зустрічає» переселенців, - репортаж в газеті "Високий замок"
16:21
«Львів зустрічає» переселенців, - репортаж в газеті "Високий замок"

 

ПРОЕКТ  «ЛЬВІВ ЗУСТРІЧАЄ»

 

 

 

 

 

 

 

Безкоштовні екскурсії парками та мистецькими просторами у Львові

 

 

 

Львів прийняв кількасот тисяч переселенців з інших регіонів України, де тривають бойові дії. Чимало з них мешкають в орендованих квартирах, хтось – у школах, культурних закладах, спортивних установах... Усі потрохи звикають до життя у нових умовах, знайомляться з містом Лева, з традиціями Галичини.

Аби переселенці почувалися комфортніше, низка організацій і мистецьких установ організо­вують для них проєкт “Львів зустрічає”.

У рамках проєкту – безкоштовні екскурсії центром Львова. З такою ініціативою виступив артменеджер, ку­ратор «Я Галерея» Павло Гудімов. Каже, “Львів зустрічає” – це про мистецтво, колоритні прогу­лянки містом, спілкування й знайомство пересе­ленців з містом Лева.

На першу екскурсію Стрийським парком при­йшли аж 150 осіб, хоча очікували не більше 40. До програми приєдналася й журналістка “ВЗ”. Серед гостей – кияни, харків’яни, одесити, сумчани, за­поріжці... Більшість з них у Львові вперше. “Най­більше вражають історичні пам’ятки та вуличні скульптури. Шкода, що скульптури біля церков та історичних будинків замотані спеціальним мате­ріалом, щоб захистити їх від бомбардувань, – по­ділився враженням киянин Дмитро. – Я з роди­ною уже прогулювався центром, вивчав пам’ятки. Ми це зробили на другий день після переселення у львівське орендоване помешкання. Коли дізна­вся про безкоштовну екскурсію, не роздумував”.

Переселенці, з якими я спілкувалася, в один голос кажуть: галичани – дружні й гостинні. У Львові допомагають людям зі Східної України і в гуманітарних штабах, і на вулиці підказують, де знайти потрібні магазини, ринки, кнайпи... “Я із Запоріжжя. Враження від Львова справді теплі, – каже учасниця екскурсії Олександра. – Шкода, що раніше сюди не приїхала, і що тільки війна змуси­ла мене відвідати це прекрасне місто. Найбільше сподобалися Стрийський парк, Оперний театр, площа Ринок, проспект Свободи... А ще ми милу­валися пам’ятником Івасюку. Коли ходиш вулиця­ми старовинного міста, забуваєш, що ще вчора ті­кав від бомб”.

“Велика проблема – травмованість нашого суспільства, травмованість людей, які пережи­ли бомбардування й воєнні дії, – каже Павло Гуді­мов. – Львів зараз є містом-укриттям. Розуміємо, що багато людей потрапили сюди вперше. Тому виникла ідея зробити для них програму. Спочат­ку був тестовий режим. Коли провели прогулянку Стрийським парком, зрозуміли, що це працює до­бре. Прийшли понад сто переселенців і навіть ко­рінні львів’яни. Мистецька виставка у «Я Галерея» зібрала 55 людей, а це вже аншлаг”.

Серед організаторів екскурсій для переселен­ців – Управління екології та природних ресурсів Львівської міської ради. Його керівниця Олек­сандра Сладкова особисто показала гостям кілька парків міста Лева – Стрийський, імені Іва­на Франка, “На Валах”... “Відпочиваємо під час екскурсій парками, набираємось позитивних вра­жень, – каже пані Сладкова. – Екскурсії намагає­мось робити не історичні, а показати парки через наш особистий зв’язок із містом. За дві годи­ни мандрівок парками побачили стільки усмішок, скільки ми не бачили за ці страшні три тижні”.

Наступного тижня переселенці зможуть озна­йомитися з львівським музеєм “Територія теро­ру”.

На знімку: Олександра Сладкова показує переселенцям Меморіал Небесної Сотні.

 

Фото – автора

Автор - Марія Доротич

 

За джерелом:

https://wz.lviv.ua/life/454596-lviv-zustrichaie-pereselentsiv

 

 

Переглядів: 346 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 17:47
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024