Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2022 » Квітень » 3 » Приготування великої кількості їжі: відповіді на найпоширеніші питання
11:14
Приготування великої кількості їжі: відповіді на найпоширеніші питання

ТИПОВІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ВІД МЕДИКІВ

 

 

 

 

 

 

Готувати їжу – це велика відповідальність. Помилка може викликати

хворобу у того, хто споживає їжу. Нижче - типові рекомендації для кухарів.

 

 

 

Чим більше людей харчується – тим ризики вищі. Саме тому Львівський обласний центр контролю та профілактики хворіб Міністерства охорони здоров`я України розробив за сприяння благодійного фонду «Салюс» рекомендації для тих, хто готує їжу для великої кількості осіб.

 

Прості і перевірені правила, які слід виконувати:

 

•  Виходити на роботу лише здоровим. Якщо є розлади шлунково-кишкового тракту (нудота, пронос, біль в животі), біль в горлі, висипання або поранення на руках – готувати їжу категорично заборонено.

•  Слід одягнути спеціальний одяг (халат, шапочку). 

•  В цьому одязі не можна прибирати приміщення і ходити в туалет. Його слід знімати і після миття рук одягати знову. 

•  Слід часто мити руки.

•  Сиру і готову продукцію слід розробляти на окремих столах, якщо є можливість і 100% на окремих дошках. Дошки і ножі можуть бути або підписані: сирі овочі, варені овочі, сире м’ясо, варене м’ясо, сира риба, варена риба або різнокольоровими. Лише слід мати табличку, якій колір для чого призначений. Для чого – в процесі виготовлення страв мікроби гинуть, а на сирій продукції можуть бути

•  М’ясорубка має бути окрема для сирого і для вареного м’яса. 

•  Холодильник, де зберігаються продукти не повинен бути заповненим більше ніж на три чверті.

•  Яйця перед приготуванням страв обов’язково миють у 4-х ємностях: 1 – у воді; 2 – у 2% розчині соди; 3 – у дезрозчині; 4 – під проточною водою. Третій крок особливо важливий при харчуванні дітей.

•  Прибирати приміщення слід не менше 2 рази на добу.

•  Прибиральний інвентар повинен бути різним для приміщень, де готують їжу і для туалетів.

•  Приміщення для миття столового і кухонного посуду, повинно бути обладнане мийними ваннами та, бажано, посудомийною машиною.

•  Посудомийні машини миють предмети при високій температурі, тому це один з надійних методів обробки посуду. 

 

При митті ручним методом дотримуйтеся наступних правил:

 

1. Миття столового і кухонного посуду, чашок (склянки), столових приборів, зворотної тари має здійснюватися виключно в окремих ваннах гарячою проточною водою.

2. Перед миттям столового і кухонного посуду, зворотної тари залишки їжі вилучаються у контейнери для харчових відходів.

3. Столовий посуд миється в три етапи:

1) в першій ванні - водою, що має температуру не нижче +40 °С, з додаванням миючих засобів відповідно до рекомендацій, 

визначених виробником таких засобів;

2) в другій ванні - водою, що має температуру не нижче +40 °С, з додаванням миючих засобів, у кількості, що становить половину 

від кількості миючих засобів у першій ванні;

3) в третій ванні - ополіскується водою, що має температуру не нижче +65 °С із застосуванням решітки для посуду та гнучкого шлангу з душовою насадкою.

Сушиться столовий посуд на полицях з решітками на ребрі і зберігається в закритих шафах.

4. Кухонний посуд, чашки (склянки), столові прибори, зворотна тара і кухонний інвентар миються окремо, в два етапи:

1) в першій ванні - водою, що має температуру не нижче +40 °С, з додаванням миючих засобів відповідно до рекомендацій, визначених виробником таких засобів;

2) в другій ванні - ополіскується водою, що має температуру не нижче +65 °С із застосуванням гнучкого шлангу з душовою насадкою.

Чисті столові прибори ошпарюються окропом і просушуються, зберігаються в ящиках.

 

Також запрошують на безкоштовне обстеження для тих, хто готує їжу для наших захисників.

 

''Профілактичний загін створений з числа працівників ДУ “Львівський обласний центр контролю та профілактики хворіб МОЗ Україні”. Якщо Ви приватна особа та готуєте їжу для наших Захисників, зверніться за номером телефону +38 098 994 70 55 для безкоштовного обстеження на наявність збудників кишкових інфекцій та стафілокок'', - додали в медичній установі.

 

Скачати файл з рекомендаціями у форматі PDF можна за посиланням.

 

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелом:

https://loda.gov.ua/news?id=66815

 

 

Переглядів: 253 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вівторок, 23.04.2024, 16:45
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024