Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2022 » Травень » 12 » Міжнародний день запобігання синдрому хронічної втоми
21:51
Міжнародний день запобігання синдрому хронічної втоми

ЩО РОБИТИ У ЛЕЩАТАХ ВТОМИ, ЯКА НЕ МИНАЄ?

 

 

 

 

 

 

Щорічно 12 травня світ відзначає важливу подію – Міжнародний день

поінформованості про хронічні імунологічні і неврологічні захворювання

(до яких належить фіброміалгія, синдром хронічної втоми й таке інше).

 

Дата святкування обрана на честь дня народження Флоренс Найтінгейл – сестри милосердя, котра мала ці захворювання. Свято започаткували у 1992 році. Символом цього дня є блакитна стрічка.

 

Метою Дня запобігання синдрому хронічної втоми є підвищення обізнаності суспільства щодо існування подібних хронічних захворювань, залучення до профілактики та правильного лікування.

 

Варто відрізняти втому (нормальне і нетривале явище) від перевтоми (сукупність різних втом, негативні функціональні зрушення в організмі). Так, тривала звичайна втома зазвичай виникає у періоди, коли мало сонячного світла, коли рано темніє і пізно світає (найчастіше – восени і взимку). В цей період в організмі виробляється менше вітаміну D, і як наслідок – менше ендорфінів. Це є однією з основних причин, чому зі зміною біоритмів і похолоданням люди починають частіше відчувати втому, але слід пам’ятати, що не всім з них можна поставити діагноз «синдромом хронічної втоми».

 

 

 

 

 

 

Синдром хронічної втоми – це важкий стан, коли людина має патологічну втому, яка не проходить навіть після відпочинку і сну, відчуття втоми може супроводжуватися болем у м’язах і порушенням когнітивних функцій, наприклад, запам’ятовування, швидкого реагування (симптоми можуть зберігатися щонайменше 6 місяців).

На сьогоднішній день є декілька теорій щодо причин виникнення даного синдрому – даний стан може бути симптомом безлічі інших захворювань, наприклад, анемії, порушення функцій щитовидної залози, порушення імунітету, хронічні вірусні інфекції, депресивних розладів тощо.

 

У світі приблизно 17 млн. людей страждають синдромом хронічної втоми. Більшість з них, це жінки у віці від 20 до 40 років. Проте, будь-яка людина в будь-якому віці може захворіти на цю хворобу (зокрема діти і підлітки).

Оскільки остаточна причина синдрому хронічної втоми невідома, то для лікування використовують реабілітацію людини (покращення режиму дня та харчування, фізичні вправи) та призначають консультації психолога, можуть використовувати медикаментозне лікування синдрому вітамінами, біологічними добавками та антидепресантами (як пробне лікування). Лікування завжди залежить від конкретного випадку.

Таким чином, варто звернутися по професіональну допомогу, а також внести зміни до власного розпорядку життя і вимог до себе, якщо ви помічаєте такі симптоми, як:

  • серйозне зниження працездатності;
  • раптове виникнення виснажливої слабкості;
  • прогресуючу втому, що не проходить після відпочинку;
  • відсутність інших видимих причин або виснажуючих хвороб, які можуть спричинити неминущу втому.

 

Слід зазначити, що позитивні зміни у способі життя допомагають, особливо, якщо завчасно думати про це і проводити їх як профілактику. Якісні зміни поведінки неодмінно полегшать симптоми і допоможуть перемогти хворобу.

 

Таким чином, задля профілактики виникнення даного синдрому Вам необхідно, по-перше, знайти час у своєму розкладі для занять фізичними вправами (тренажерна зала, фітнес, йога, ранкові або вечірні пробіжки, їзда на велосипеді, або для початку просто ранкова зарядка)хоча б 150 хв. на тиждень, навіть у випадку, коли Ви відчуваєте себе втомленими, тому що якщо перетерпіти момент привикання до систематичних фізичних навантажень, то надалі Ви будете почувати себе значно краще: втома сама по собі проходить, покращується настрій, зміцнюється імунна система та покращується робота всіх органів і систем.

 

Це відбувається внаслідок того, що, по-перше, при роботі м’язів виділяються ендорфіни, які покращують настрій, по-друге, Ви розробляєте ті м’язи та суглоби, які у повсякденному житті мало працюють і поступово атрофуються, змінюючи Вашу поставу і зовнішній вигляд, і, нарешті, вправи поліпшують кровопостачання та лімфовідток від усіх органів і систем, що в свою чергу сприяє укріпленню й оновленню судин та стабілізації кров’яного тиску, прискоренню виведення токсинів з організму, поліпшує своєчасний доступ імунних клітин до всіх тканин організму.

 

Все це позитивно вплине на Ваше здоров’я, зовнішній вигляд, біологічний вік, і, відповідно, як наслідок, на Вашу самооцінку та сприяння Вас іншими людьми. Звісно, позитивні зміни в самопочутті можливі лише за умови, якщо мова йде не про виснажливі тренування (необхідно пам’ятати, що все хороше в міру).

 

Окрім того, треба уникати висококалорійної їжі навіть якщо на вулиці холодно і дуже хочеться. Кожного дня необхідно вживати щонайменше 400 г свіжих овочів та фруктів – це впливає позитивно не тільки на самопочуття, а й на кишкову мікрофлору.

 

Зверніть увагу на відповідність оточуючого середовища на роботі і вдома санітарно-гігієнічним вимогам, зокрема:

– організуйте робоче місце – слідкуйте за раціоналізацією трудового процесу, прийнятним ритмом роботи, правильною позою за робочим столом;

– нормалізуйте мікроклімат у приміщенні, позбавтесь можливих джерел забруднення повітря, шуму, вібрації;

– слідкуйте за раціональним і достатнім освітленням місць вашої роботи і відпочинку;

– поліпшіть інші санітарно-гігієнічні умови виробничого середовища (немає межі ідеалу);

– а також введіть використання емоційних стимулів і впроваджуйте раціональний режим праці та відпочинку.

 

Можливо поява у людини синдрому хронічного навантаження пов’язана з стресовим періодом в її житті, постійною працею по 12-13 годин на день або перевантаженням на роботі (за даними вчених навіть у відпустці багато хто продовжує працювати).

 

Тому, перш за все, варто переглянути робоче навантаження, також слід відпочивати ввечері, на вихідні, у відпустці (гуляти по парку, читати відкладені книги, дивитися фільми, займатися творчістю, або просто побути в тиші наодинці з собою, і таке інше).

 

Це зменшить стрес, розслабить мозок та зарядить тіло енергією. На думку американських вчених, повністю відключитись від роботи під час відпочинку можна, тільки якщо до кінця трудового дня скласти детальний план виконання незакінчених справ.

 

Слід пам’ятати, що згідно науковим даним люди, що стежать за  здоров’ям, але відпочивають менше 3-х тижнів на рік, вмирають на 37% частіше.

 

Спати необхідно 7-9 годин на добу, і, бажано, щоб процес засинання починався до півночі, а ще краще − до 23 години. Біоритми − це дуже важливо для імунної системи і комфортного самопочуття. А якщо людина вночі працює, а вдень спить, з часом це дуже негативно відображається на самопочутті та імунній системі.

 

Якщо все вище перелічене за 3-4 тижні не дасть позитивного результату, слід звернутися до лікаря, щоб виявити іншу причину втоми.

 

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелом:

http://oolc.od.ua/%D0%BC%D1%96%D0%B6%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D0%B9-%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%8C-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D0%B1%D1%96%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D1%8F-%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D1%80%D0%BE/

 

 

Переглядів: 225 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 01:07
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024