Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2022 » Травень » 15 » У Дрогобицькому районі на Львівщині напрацьовують механізм соціалізації вимушено переміщених осіб
18:47
У Дрогобицькому районі на Львівщині напрацьовують механізм соціалізації вимушено переміщених осіб

КООРДИНАЦІЙНА  НАРАДА 

 

 

 

 

 

 

13 травня у Дрогобицькій районній військовій адміністрації відбулась координаційна нарада щодо

актуальних питань внутрішньо переміщених осіб, які зараз проживають у Дрогобицькому районі.

 

 

Участь у нараді взяли Галина Бордун — радниця начальника обласної військової адміністрації, Роман Андрес — т.во. директора департаменту соціального захисту  населення ЛОВА, Ірина Гаврилюк  — директорка департаменту з питань культури, національностей та релігій ЛОВА, о.д-р Андрій Логін — директор благодійного фонду “Шпиталь ім. Андрея Шептицького”, Світлана Семчишин — представник  Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини. 

 

 

 

 

 

 

На зустріч були запрошені голови територіальних громад, керівники благодійний та громадських організацій, директори шкіл Дрогобицького району, а також усі ті, хто від початку повномасштабної агресії рф працює із внутрішньо переміщеними особами. 

 

Зокрема, під час спільної зустрічі йшлося про важливі питання подальшої інтеграції та соціалізації внутрішньо переміщених осіб, котрі зараз проживають на території Львівської області. 

 

Важливими аспектами обговорення було питання  соціального захисту, освіти, охорони здоров’я, захисту прав та свободи людини. 

 

За словами Романа Шлярпа — першого заступник начальника Дрогобицької РВА,  через російську агресію та військові дії рф, сьогодні у Дрогобицькому районі вимушено переміщених осіб мешкає понад 35 тисяч. Це, здебільшого діти, матері та літні люди.

 

Окрім того, обговорювалось питання психологічної підтримки, яке сьогодні гостро стоїться перед усіма та  є надважливим для тих, хто постраждав від війни.

 

“Маємо чітко розуміти важливість психологічного аспекту  у роботі із внутрішньо переміщеними особами. Це одне із найважливіших питань для нас, бо від ментального стану людини, залежить подальша фізична робота. Бо завдяки ситуації, в якій ми всі зараз опинились, ми також можемо побачити які є проблеми у медичній, освітній психологічний галузях та спільно подумати над реформами та змінами у цьому напрямку,” — сказав Орест Сувало,  координатор із розвитку послуг психологічного здоров'я у громадах  проєкту  “Психічне здоров’я для України”.

 

Водночас, під час наради обговорювались питання як далі інтегрувати внутрішньо переміщених  осіб та знайти способи їхньої соціалізації, не травмуючи їхнє ментальне та психічне здоров’я. Для цього, за словами одного зі спікерів, варто підходити комплексно та грунтовно. Спільно напрацювати план подальших довготривалих заходів.

 

 

 

 

 

 

Одна із проблем, яка була порушена під час офіційної наради — залучення ВПО до подальшої роботи у громадах. Їхнього соціального та культурологічного аспекту. Для цього було запропоновувати напрацювати спільний механізм роботи — кожен на своєму місті та безпосередньо у територіальних громадах. 

 

Ірина Гаврилюк — директорка департаменту з питань культури, національностей та релігій ЛОВА запропонувала налагодити локально та прицільно співпрацю із місцевим духовенством, церквами, відтак намагатись залучати священнослужителів не лише до духовної складової, але також як людей, з якими внутрішньо переміщені особи можуть у будь-який час  розмовляти на будь-які теми та навіть організувати спільні заходи для дітей чи дорослих. Таким чином місцеве духовенство має взяти на себе роль хороших організаторів, керівників та просто друзів для тих, хто сьогодні потребує нашої психологічної підтримки. 

 

Довідково:

 

 

 

 

 

Над проблемами соціалізації ВПО працюють також і в Червоному Хресті. Багато переселенців, наприклад, знайшли своє покликання в рядах Львівської ОО ТЧХУ в якості волонтерів.

 

 

 

 

 

 

Свою частку допомоги у підтримку вимушено переміщених осіб вносить Дрогобицька районна організація Товариства Червоного Хреста України.

 

 

 

 

 

 

Так, наприклад, 11 травня в гуманітарному хабі Львівської ОО ТЧХУ голова цієї організації Любов Михайлівна Климишин отримала для ВПО гуманітарну допомогу.

 

 

 

 

 

 

В гуманітарну допомогу ввійшли: матраци, подушки, пледи, продукти харчування, засоби гігієни та інше.

 

 

 

 

 

 

В подальшому ця допомога буде удосконалюватися, відповідно до потреб переселенців, і ставати більш регулярною.

 

 

Фото – Івана Семирака та Дрогобицької РВА

Прес – служба Львівської ОО ТЧХУ

 

Переглядів: 192 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 28.03.2024, 10:25
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024