Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2022 » Травень » 19 » Мирні і військові дні Львівської СЗШ-29 в аспекті взаємодії з Червоним Хрестом
18:22
Мирні і військові дні Львівської СЗШ-29 в аспекті взаємодії з Червоним Хрестом

РІКА ЖИТТЯ

 

 

 

 

 

 

Школа дає новому поколінню путівку в життя. І то незалежно від того,

 мирні, чи військові дні на календарі. Червоний Хрест – завжди сприяє цьому.

 

 

 

Школа №29, що у Винниках, займає особливе місце у моїй біографії. Річ у тім, що я прийшла у Червоний Хрест у той самий рік, як тут здали в експлуатацію нове приміщення школи на вул. Сухомлинського, 6, що мало три навчальних корпуси, 58 класних приміщень та навчальних кабінетів на 1600 місць, басейн. Було це у далекому нині 1991 році.

 

 

 

 

 

 

У 1996 році цьому навчальному закладу присвоєно статус «Школи естетичного профілю».

 

П'ять років Міністерство освіти проводило на базі школи (школа ввійшла до числа 11 пілотних шкіл України) психолого – педагогічний експеримент «Проєктування соціального розвитку особистості». Елементи цих досліджень вчителі і нині використовують у своїй роботі.

 

 

 

 

 

 

Шість років школа брала участь у програмі «Здоров'я школяра», до реалізації якої залучався і Червоний Хрест Личаківського району м. Львова.

 

 

 

 

Ми проводили тут заняття з надання першої допомоги, розповідали учням про міжнародне гуманітарне право, яке базується на Женевських конвенціях 1949 р. і Додатках до них 1977 р.

  

 

 

 

 

 

Успішною була участь вчителів школи у проекті, яким керував фонд «Салюс» (Велика Британія) «Статеве виховання дітей». Ця робота завершилась написанням підручника «Рекомендації з питань статевого виховання дітей», співавторами якого стали вчителі школи: О. Я. Стасів, Г. П. Літепло, Г. З. Нич та З. П. Білоус. І тут також була співпраця з Червоним Хрестом, працівники якого проводили співбесіди із старшокласниками про епідемію ВІЛ/СНІДУ ,та нагадував їм про профілактику інших захворювань, які передаються статевим шляхом.

 

 

 

 

 

Довелось мені також у 2015 р. робити репортаж з відкриття пам՚ятника батькові Мирона Маркевича, колишнього учня СЗШ-29, почесного громадянина м. Винники, автором якого є львівський скульптор Василь Гурмак, член президії Личаківської РО м. Львова ТЧХУ.

 

 

 

 

Було дуже приємно усвідомлювати,  що таких видатних людей, як Мирон Маркевич, ця школа випускає у світ.

 

…Мирні роки нашої взаємодії були схожі один на одного, хоч і з деякими відмінностями. І ось прийшло 24 лютого п.р. Війна з росією. Учнів переводять на дистанційне навчання, а в шкільні приміщення заселяють евакуйованих громадян України із зони бойових дій.

 

 

 

 

 

 

Тепер уже допомагати довелося не тільки словом, але і ділом. Тож у логістичному центрі Червоного Хреста Львівщини нині видають для ВПО, розквартированих у навчальному закладі, продуктові набори, матраци, подушки, пледи, засоби гігієни.

 

 

 

 

 

 

Життям переселенців зацікавилася Міжнародна Федерація Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця. Разом з представниками цієї організації беру участь у моніторинговій групі, якій доручено обстежити побутові умови проживання ВПО на Львівщині.

 

 

 

 

 

 

Дуже приємно, що цю групу зустріла і познайомила з проблемами особисто директор навчального закладу Оксана Верхівська. Так як вона досконало володіє англійською мовою, то делегати МФТЧХ і ЧП, - а це посланці Австрійського, Німецького, Іспанського Червоних Хрестів, - мали можливість спілкуватися з нею безпосередньо без перекладачів.

 

 

 

 

 

 

Через кілька днів всі побачили результати цього візиту. Ми з водієм 12 травня привезли у школу два містких холодильники, дві мікрохвильовки, дві пральні машини, дошки для сушіння білизни тощо.

 

 

 

 

 

 

Розвантажувати вантажівку нам допомагали не тільки педагоги, але і переселенці та їх старші діти. Вони раділи новій побутовій техніці, і ми відчували те саме разом з ними.

 

 

 

 

 

 

Бачачи, що незважаючи на кінець травня, все ще стоїть прохолодна погода, я завезла сьогодні, 19 травня, мікроавтобусом партію верхнього одягу для чоловіків, жінок, і підлітків. Це зовсім новий одяг. Передали його на Личаківську РО м. Львова ТЧХУ працівники фірми «ROLADA», за що ми їй дуже вдячні.  

 

 

 

 

 

Від імені школи і переселенців, котрі проживають тут, червонохрестівцям і жертводавцям подякував заступник директора з господарської частини Ігор Ярославович Чайка.

 

 

 

 

 

 

Співпраця між Червоним Хрестом і навчальним закладом перейшла нині на новий рівень. Але як би там не було, щоб не трапилося в житті, ми завжди знайдемо одне з одним шляхи для контактів і взаємодопомоги.

 

 

 

 

 

 

Разом – ми подолаємо всі негаразди!

Все буде Україна!

 

Фото – автора

Ірина Апостолюк,

голова Личаківської РО м. Львова ТЧХУ    

 

 

 

Переглядів: 217 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 17:35
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024