Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2022 » Червень » 18 » У Карпатах зацвіла легендарна «червона рута»
16:32
У Карпатах зацвіла легендарна «червона рута»

ТУРИСТИЧНА ПРИНАДА - РОЗКВІТЛА

 

 

 

На схилах Українських Карпатах зацвів рододендрон,

на червень припадає пік цвітіння "червоної рути".

 

Про це повідомили у Фейсбуці Карпатського біосферного заповідника, передає Укрінформ.

 

"Червень виправдовує свою назву цвітінням «червоної рути», а позаяк на схилах Чорногірського, Свидовецького та Марамороського масивів заповідника її зростає чимало, то видається, що всі гори полум’яніють. Червона рута – народна назва невеличкого чагарничка, знаного серед науковців та природоохоронців як рододендрон східнокарпатський (використовують також назви рододендрон миртолистий та рододендрон Кочі)." - повідомляють у заповіднику.

 

 

 

 

 

Цей чагарник - альпійська рослина, зустріти його можна тільки у високогір’ї, зустрічається в Карпатах та на Балканах (в Україні тільки в Карпатському регіоні). Рододендрон в Карпатах зростає масово, проте площі та кількість особин мають тенденцію до зменшення.

 

Пурпурові квіти зібрані в суцвіття на сланких гнучких пагонах, які ніби туляться до землі. Насправді така форма гілок пов’язана з природно-кліматичними умовами високогір’я – постійними вітрами, важким сніговим покривом узимку.

 

 

 

 

 

 

 

У КБЗ зазначають, що рододендрон наразі розпочав цвітіння, цим видовищем можна буде насолодитися у найближчі два тижні – саме стільки приблизно триває період цвітіння "червоної рути".

 

Побачити його можна на схилах Чорногірського та Свидовецького хребтів на маршрутах заповідника: «Чорногірськими пралісами на Говерлу» (початок у с. Луги, КПП «Білий»), на Говерлу через Козьмещик (поч. у с. Лазещина), "Полонинами Говерли і Петроса" (поч. КПП ,,Усть-Рогнеска”, через полонину Рогнеска), на Петрос (можна розпочати похід в с. Лазещина або у присілку сел. Ясіня Кевелеві), на Близниці (поч. КПП «Кевелів» або КПП «Свидовець» або КПП «Кісва» через полонину Флантус) та до озера Бребенескул (поч. у с. Луги, КПП «Білий»).

 

 

 

 

 

 

У КБЗ нагадують, що українсько-румунське прикордоння наразі закрите для туристичних мандрівок. У зв’язку із воєнним станом неможливе відвідування маршрутів в Марамароському гірському масиві.

 

 

 

 

 

 

Також в заповіднику нагадують, що рослина занесена до Червоної книги України, відтак, її заборонено зривати, викопувати чи вирубування, а також витоптувати, тому рухатися маршрутом варто стежками.

 

 

Фото: Карпатський біосферний заповідник/ Фейсбук

За джерелом:

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3509895-u-karpatah-zacvila-legendarna-cervona-ruta.html

 

 

 

Переглядів: 177 | Додав: alexapostolyuk777
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 22:24
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
«  Червень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024