Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2022 » Червень » 25 » Петер Маурер: "Ядерна зброя - одна з найсерйозніших загроз людству"
15:46
Петер Маурер: "Ядерна зброя - одна з найсерйозніших загроз людству"

НЕМИСЛИМЕ – ВЧОРА, МОЖЕ СТАТИ  РЕАЛЬНІСТЮ - СЬОГОДНІ

 

 

 

 

 

 

Промова Петера Маурера, президента МКЧХ, на Першій нараді держав —

 учасниць Договору про заборону ядерної зброї у Відні, 21 червня 2022 року.

 

 

Перша нарада держав-учасниць Договору про заборону ядерної зброї Відень, 21–23 червня 2022 р.

Ваші Превосходительства, пані та панове!

Сьогодні – знаменний день.

Ми зібралися тут, щоб втілити в життя положення Договору про заборону ядерної зброї (ДЗЯО) та задати тон подальшим зусиллям щодо ядерного роззброєння.

Десять років тому це могло здатися чимось нездійсненним. Сьогодні ж глобальна, беззаперечна, всеосяжна заборона ядерної зброї — це реальність.

Цим ми завдячуємо невпинним зусиллям багатьох сторін:

•держав, які впевнено та наполегливо виступали з ініціативами, покликаними просунути вперед серйозні багатосторонні переговори, розуміючи, що зважаючи на масштаб катастрофічних наслідків застосування ядерної зброї, гуманітарні міркування мають стояти на першому місці;

• національних товариств Червоного Хреста та Червоного Півмісяця, які разом із МКЧХ не перестаючи закликали до ліквідації ядерної зброї з того самого моменту, як перші атомні бомби були скинуті на Хіросіму та Нагасакі;

• рішучих і цілеспрямованих громадських організацій, які роками допомагали створювати необхідні умови та привертати увагу до цієї проблеми, що призвело до прийняття ДЗЯО;

• а також непохитну мужність і здатність не втрачати надію людей, котрі постраждали внаслідок застосування або випробувань ядерної зброї, котрі з самого початку були рушійною силою наших починань, не перестаючи нас надихати. Ухвалення цього договору — це їхня заслуга.

 

Ядерна зброя — одна із найсерйозніших загроз людству. Її застосування обернеться гуманітарною катастрофою, яка може унеможливити саме подальше існування нашої планети. Небезпека використання таких озброєнь зростає як з погляду ймовірності ядерної війни, так і з точки зору масштабів її наслідків.

На тлі конфлікту на території України теорії ядерного стримування, здається, знову набувають широкого поширення і починають здаватися обґрунтованими. Саме зараз вкрай важливо зробити головною темою обговорень питання про те, що означатиме застосування ядерної зброї — навіть так званих «тактичних» ядерних боєприпасів малої потужності — для цивільного населення та комбатантів, а також для довкілля, від якого ми залежимо.

У разі ядерного вибуху в населеному районі або поряд з ним жодна держава, жодна міжнародна організація не змогли б повною мірою впоратися ні з негайними гуманітарними наслідками такої надзвичайної ситуації, ні з довгостроковим впливом того, що сталося. Не змогли б вони й надати постраждалим допомогу у достатньому обсязі.

Чому так важливо приділяти першочергову увагу наслідкам застосування ядерної зброї? Тому що вони є тим критерієм, за яким треба оцінювати прийнятність, чи неприйнятність будь-якого виду озброєнь з моральної, етичної та правової точок зору, а також оцінювати з точки зору теорії стримування.

Стверджується, що мета ядерного стримування полягає у підтримці національної та регіональної безпеки, проте існування ядерної зброї наражає на велику загрозу безпеку людей, у тому числі здоров'я та благополуччя окремих осіб та населення в цілому, екологічну та продовольчу безпеку, а також клімат.

Саме катастрофічні гуманітарні наслідки, які можуть призвести до застосування ядерної зброї — для здоров'я людей, довкілля та життя наступних поколінь, — роблять її нелюдським, аморальним, а з моменту набуття чинності ДЗЯО ще й незаконним з точки зору договірного міжнародного права.

Зважаючи на ці наслідки, на думку МКЧХ, вкрай сумнівно, що застосування ядерної зброї може за будь-яких обставин відповідати нормам і принципам міжнародного гуманітарного права.

Більше того, будь-яке застосування ядерної зброї зовсім несумісне з гуманітарними принципами та вимогами суспільної свідомості. На думку МКЧХ, це справедливо і стосовно будь-якої погрози застосувати ці озброєння, оскільки вони мають на увазі реальну можливість їх втілення в реальне життя.

Ядерне роззброєння - настійний гуманітарний та правовий імператив.

Введення всеосяжної заборони на ядерну зброю з прийняттям ДЗЯО — найважливіший крок на шляху до його ліквідації, що є життєво важливим обов'язком усієї міжнародної спільноти. В очікуванні цього терміново необхідно вжити ефективних заходів щодо зниження ризиків. Насамперед, відповідальність за це лежить на плечах держав, які мають ядерні арсенали, та їх союзників.

Ваші Превосходительства, пані та панове!

Настав час перейти від слів до діла.

Перша нарада держав-учасниць Договору - важлива віха на шляху до досягнення його мети. Вона закладе основу для ефективної імплементації ДЗЯО та поступового надання їй універсального характеру, а також підкреслить її велике значення для ширших зусиль щодо ядерного роззброєння та архітектури нерозповсюдження. Цей захід наочно продемонструє, що Договір — це серйозний інструмент, за допомогою якого можна досягати реальних результатів.

Для цього важливо знайти золоту середину між амбітністю задумів та їхньою реалістичністю.

МКЧХ підготував робочий документ з конкретними рекомендаціями для держав-учасниць щодо імплементації договору та результатів, яких варто було би досягти в ході наради. Я закликаю вас приділити проекту цього документу увагу.

Співробітництво та відносини взаємодопомоги з державами, які не є учасниками ДЗЯО, також можуть бути великою підмогою у справі його ефективної імплементації. Тому важливо налагоджувати взаємодію, особливо в рамках Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, та вивчити те, як два ці договори доповнюють один одного, особливо у тому, що стосується надання допомоги жертвам застосування та випробування ядерної зброї, а також відновлення навколишнього середовища у постраждалих районах.

МКЧХ та Рух Червоного Хреста та Червоного Півмісяця загалом продовжать невпинно домагатися розширення кола учасників ДЗЯО та його більш ефективної імплементації, а також боротися за ядерне роззброєння — доти, доки світ, вільний від ядерної зброї, не стане реальністю.

Бажаю вам плідної роботи.

 

Фото – МКЧХ/офіційний сайт

Джерело:

https://www.icrc.org/ru/document/peter-maurer-yadernoe-oruzhie-odna-iz-serezneyshih-ugroz-chelovechestvu

Переглядів: 176 | Додав: alexapostolyuk777
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 16:25
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
«  Червень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024