Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2022 » Липень » 6 » Сьогодні, 6 липня, - відзначають Всесвітній день поцілунку
19:14
Сьогодні, 6 липня, - відзначають Всесвітній день поцілунку

 

ПОЦІЛУНОК - ПІДВИЩУЄ ТОНУС ОРГАНІЗМУ

 

 

 

 

 

 

 

Всесвітній день поцілунку – свято, яке офіційно затверджене в ООН.

 

Незалежно від того, яким поцілункам ви надаєте перевагу, Всесвітній день поцілунку, що відзначається у всьому світі щороку 6 липня – чудова можливість ще раз усвідомити надзвичайну важливість цього дотику для емоційного стану людини.

Це може бути пристрасний французький поцілунок чи дружній поцілунок у щоку, у будь-якому випадку він виявляє ваше ставлення до іншої людини та позитивно впливає на психоемоційний обох учасників поцілунків.

Окрім цього поцілунки сприятливо впливають на наше здоров’я. Вони  знімають стрес, спалюють калорії та приносять користь вашому імунітету.

У 2022 році світ відзначає Всесвітній день поцілунку 6 липня у середу.

 

ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ ВІДЗНАЧАТИ ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ПОЦІЛУНКУ?

 

Вперше це свято впровадили жителі Туманного Альбіону у середині XIX століття. Згодом день набув міжнародного значення через офіційне затвердження в ООН. 

 

Поцілунок – це процес під час якого людина дотикається губами до іншої людини чи навіть речі, щоб показати свої позитивні почуття. Коли ми цілуємо іншу людину, як правило, ми її обіймаємо.

 

Зазначимо, існує окрема наука, що займається вивченням психологічних та фізіологічних властивостей поцілунків. Вона називається  філематологією

 

Суперечки щодо походження людського поцілунку не вщухають у середовищі вчених дослідників вже століттями. Одні вважають, що дотик губами – це просто звичка, яку людина культивувала протягом тривалого часу історії. На думку ж інших – це інстинкт, який також притаманний тваринам. Наприклад, поцілунок, схожий на людський, демонструють мавпи. Своєрідним поцілунком вважається годування пташенят, коли птахи-батьки дзьобом передають їжу своїм дітям.

 

ЗНАЧЕННЯ ПОЦІЛУНКУ В ІСТОРІЇ

 

Історія та міфологія визначають поцілунок як певне ритуальне дійство, яке свідчить про соціальні, релігійні, міфічні відносини між людьми. У різних мовах навіть прижилися певні ідіоматичні вирази про поцілунок:

 

Поцілунок смерті – здатність вбити через дотик губами.

Поцілунок Юди – чи поцілунок зради. Вираз базується на історії про те, як Юда поцілунком вказав ворогам на Ісуса Христа.

 

Поцілунок може бути пристрасним, мати глибокий сексуальний зміст, а може мати соціальне значення, як наприклад:

•        Середньовічні поцілунки - серед членів королівської родини.

•        Поцілунки в християнстві – люди цілують руку священика, хрест, образ тощо.

•        Вітальні поцілунки.

•        Поцілунок руки – священика чи владноможця (короля, царя, пана). 

 

У фільмографії поцілунок вперше з’явився у 1896 році. Це був короткометражний фільм Вільяма Хейса зі сценою поцілунку між головними героями.

 

ЯКИМИ БУВАЮТЬ ПОЦІЛУНКИ?

 

Поцілунок можна здійснювати стосовно іншої людини, стосовно себе, а також стосовно будь-яких предметів. Та незважаючи на спрямування поцілунку, він завжди супроводжується з певним емоційним забарвленням. Питання можуть виникнути щодо дотику губами до неживого предмету.

 

Проте, ми також схильні виражати своє душевне ставлення до рідної землі, до хліба, до батьківської домівки. Тому, цілком природно, коли людина цілує поріг рідної хати після того, як повертається після тривалої відсутності.

 

А поцілунок герба чи прапора своєї країни – це ніщо інше, як прояв глибокої відданості та вірності своїй державі та її народу. Солдат, який цілує зброю, свідчить про те, що готовий у будь-який момент йти на захист своєї Батьківщини.

ЕМОЦІЇ ЧЕРЕЗ ПОЦІЛУНОК

 

Відомо, що через поцілунки можна висловлювати досить різні емоції. В залежності від цього вони підрозділяються на такі різновиди:

•        Пристрасний поцілунок, чи поцілунок кохання – відбувається між двома закоханими людьми губи в губи. Він не тільки виражає глибокі емоційні почуття ніжності, але викликає збуджуючі пристрасті.

•        Дружні поцілунки дозволяють показати людині, що ви її цінуєте, шануєте, дружите з нею. Зазвичай це поцілунок губами у щоку, деколи у тильну сторону руки. Часто зустрічається традиція подвійного чи потрійного поцілунку у різні щоки.

•        Поцілунок поваги – коли ви шануєте людину, поважаєте її, схиляєтеся перед її авторитетом, віком тощо. Зазвичай діти цілують руку батькам, прихожани – священику тощо.

•        Поцілунок захоплення, якщо вас розчулила людина, і ви прагнете її поцілувати. Такий жест також викликається почуттям радості, дуже часто виражається стосовно до маленької дитини чи милої тварини.

•        Повітряний поцілунок – ви можете відправляти другу чи коханій людині. Для цього необхідно поцілувати власну долоню, а потім спрямувати її до тієї людини, яку б ви хотіли поцілувати і подути на поцілунок. Повітряним також називають поцілунок, коли людина імітує поцілунок у бік іншої людини.

•        Поцілунок у вигляді смайлику – став популярним в останні роки з розвитком соціальних мереж та месенджерів.

 

ЦІКАВО ПРО ПОЦІЛУНКИ

 

•        На думку вчених, культура поцілунків існувала ще за дві тисячі років до народження Христа. Тоді люди спрямовували свої поцілунки у знак прихильності до богів.

•         У 1981 році виникла наука про поцілунок – філематологія, особливості та властивості цього жесту вивчаються комітетом охорони здоров’я.

•        Мовою імунологів поцілунок – це процес взаємного підвищення імунітету. Адже під час дотику вустами від однієї людини до іншої передається понад 200 різноманітних бактерій.

•        У Римській імперії діяв закон: якщо чоловік привселюдно поцілував дівчину, він повинен був взяти її в дружину. У середньовічній Італії за поцілунок на очах священика можна було потрапити у в’язницю та отримати серйозне покарання.

•        Представники деяких африканських племен цілують землю, по якій ступав їхній вождь. Так вони виявляють свою повагу та пошану до нього.

•        В результаті пристрасного поцілунку у мозку людини відбуваються хімічні реакції, подібні до тих, що мають місце під час стрільби зі зброї чи стрибка із парашутом.

•        Поцілунок позитивно впливає на стан здоров’я людини. Він сприяє збільшенню пульсу та поліпшенню кровообігу. В результаті це підвищує загальний тонус людини.

 

ЯК ВІДЗНАЧАТИ ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ПОЦІЛУНКУ?

 

Святкування цієї дати є надзвичайно приємним. Ще вранці ви можете поцілувати кохану людину, тим самим виявляючи їй свої найніжніші почуття. Також ви можете виявити свою турботу про близьку людину – дитину чи маму, обійнявши та поцілувавши її перед трудовим днем. Під час зустрічі з друзями не забудьте цьомкнути одне одного у щічку.

ДОВІДКОВО

І ще: у Всесвітній день поцілунку не вживайте у їжу часнику чи цибулі, інакше у вашого партнера пропаде будь-яке бажання цілуватися з вами.

 

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелом:

https://daytoday.ua/podiya/vsesvitniy-den-potsilunku/

 

Переглядів: 215 | Додав: alexapostolyuk777
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Середа, 24.04.2024, 02:57
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024