Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2022 » Липень » 10 » Надання першої допомоги при утопленні
19:05
Надання першої допомоги при утопленні

ТИПОВІ ПРАВИЛА

 

 

 

 

 

 

 

Ось і настала довгоочікувана багатьма тепла пора. Однак саме зараз на воді трапляються ситуації,

небезпека яких добре відома всім. Перша  допомога при утопленні може врятувати життя людині.

 

 

Перша допомога при утопленні:

 

Викликати «швидку», побачивши потопаючу людину.

Оцінити власні можливості щодо того, чи вистачить власних сил на те, щоб дістатися до потерпілого, а також на те, чи вистачить їх для повернення з ним на берег. При сумнівах не слід робити спроб врятувати потопаючого людини, в іншому випадку може знадобитися рятувати вас.

Порятунок потопаючого виключає ситуацію моментального стрибка в незнайомий вам водойму. Ризикувати власним життям рятувальник не повинен. Заходьте у воду повільно. У разі виникнення такої ситуації на річці, спробуйте триматися за довгу гілку або за канат, інший кінець повинен утримуватися вашим помічником з берега. По можливості заздалегідь визначте, де саме краще витягнути на берег потерпілого людини.

При знаходженні потерпілого людини у свідомості, потрібно його заспокоїти, для чого витримується певна дистанція – людина, будучи охоплена панікою, може ненавмисно, підкоряючись інстинкту самозбереження, затягти з собою на дно і того, хто намагається його врятувати.

Далі необхідно обхопити потопаючого людини так, щоб він при цьому не сковував ваших рухів і не чіплявся ногами і руками за вас. Для цього його потрібно підхопити під пахви, повернувши спиною до себе – так буде зручно плисти до берега. Єдине, про що потрібно подбати – це про положення голови постраждалого над поверхнею води.

У разі зупинки дихання потрібно вдихнути потерпілому повітря кілька разів, перебуваючи у воді (робиться це тільки якщо ви перебуваєте вже на невеликій глибині і є можливість встати – важлива кожна хвилина, тому чекати потрапляння на берег для цього не варто)

Огляньте потерпілого. Важливим дією є звільнення від води і твані порожнини рота: в рот вводиться палець, попередньо обмотаний тканиною. При міцному стисканні рота потрібно його розтиснути, використовуючи твердий предмет.

Далі потрібно перевернути постраждалого животом донизу і укласти на коліно так, щоб його голова була звисати вниз. Це дозволить видалити воду. Дія рятувальника передбачає натиснення при цьому на ребра і спину потерпілого.

Далі робиться штучне дихання. Для цього затискається ніс потерпілого, ви робите вдих і вдувати повітря в його рот. В даному випадку відбудеться наповнення грудної клітки повітрям, вже після цього потерпілий зможе видихнути.

Виконувати штучне дихання необхідно до 18 разів на хвилину або раз на кожні 4 секунди.

При відсутніх серцевих скороченнях дії штучного дихання необхідно комбінувати з непрямим масажем серця. Поверхня, на якій знаходиться постраждалий, повинна бути твердою, вам же потрібно зайняти позицію зліва від нього. Далі свої кисті рук потрібно укласти один на одного в області серця потерпілого, виконуючи сильні натискання (50-60 натисків/хв.). При комбінованому підході в комплексі з штучним диханням виконується близько 5 натискань на область серця, потім – вдихання в легені повітря.

При поверненні постраждалого до тями допомогу «швидкої» все також може знадобитися, тому, як не виключається ризик повторної зупинки серця.

Зігрійте хворого. Якщо є така можливість, укутайте його в ковдру, дайте солодкий гарячий чай.

Також показані до застосування в цій ситуації препарати для дихальної системи (кофеїн або камфора підшкірно, на ватці підноситься до носа нашатирний спирт).

 

 

 

Будьте обережні на воді та бережіть своє  життя!

 

Колаж – Львівської ОО ТЧХУ

За джерелом:

https://burshtyn-rada.if.gov.ua/novyny/nadannya-pershoyi-medychnoyi-dopomogy-pry-utoplenni/

 

 

Переглядів: 311 | Додав: alexapostolyuk777
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 27.04.2024, 00:52
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024