Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2022 » Липень » 15 » За кошти Товариства Червоного Хреста України у Львові звели тимчасове житло для вагітних жінок з родин ВПО
21:50
За кошти Товариства Червоного Хреста України у Львові звели тимчасове житло для вагітних жінок з родин ВПО

ТУРБОТА ПРО НАЩАДКІВ

 

 

 

 

 

 

У Львові для вагітних переселенок, що втекли від війни до нашого міста, збудували

Центр матері і дитини «Незламні матусі». Сьогодні майбутнім матерям презентували центр.

 

 

 

 

 

 

 

Нині, 15 липня, вагітним жінкам при надії презентували Центр та провели тематичні навчання із профільними фахівцями - медиками.

 

 

 

 

 

 

У відкритті новобудови взяли участь: Генеральний директор НК ТЧХУ Максим Доценко, Заступник генерального директора НК ТЧХУ Ілля Клецьковський, голова ЛОВА Максим Козицький, міський голова Львова Андрій Садовий, Міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко, делегати Австрійського Червоного Хреста, проектанти і будівельники містечка, майбутні матері, яким судилося привести тут на світ своїх нащадків.

“В часи війни дуже важливо робити правильні речі. Наші жінки, які очікують народження дітей, не мають часу чекати, коли війна закінчиться. Тому ми для них будуємо житло. Це повноцінне житло, яке дає нашим жінкам впевненість у завтрашньому дні. Це дуже важливо», - сказав міський голова Львова Андрій Садовий.

 

 

 

 

 

 

Центр матері і дитини «Незламні матусі» - це два будинки для вагітних жінок з родин ВПО, які ще тиждень тому мали такий вигляд, як на цьому знімку. Формат житла тут зовсім інший, чим у модульних містечках для ВПО у Львові.  Для жінок при надії будинки звели з дерев’яних конструкцій, які збирали на місці. За основу взятий досвід аналогічних будиночків у США. Загальна площа двох двоповерхових будинків – 1300 м2.

 

 

 

 

 

 

В кожному з них облаштували всі найнеобхідніші умови для комфортного тимчасового розселення вагітних жінок, які мають статус внутрішньо переміщених осіб: спальні кімнати, пральні, душові, вбиральні, кімнати відпочинку, дитячі зони, кухні, їдальні, котельні.

 

 

 

 

 

 

А поряд із житлом облаштовують благоустрій: хідники, оглядовий і дитячий майданчики та навіть штучне озеро. Одночасно тут зможе проживати 104 особи.

Присутні на церемонії відкриття підкреслювали, що народження та виховання дитини мають конкретні терміни і не можуть чекати на завершення війни. Допомога для таких жінок потрібна негайна. Саме тому перші будиночки для незламних матусь і відкрили свої двері сьогодні у Львові.

 

 

 

 

 

 

Тимчасові помешкання для жінок-переселенок, які щойно народили, або виношують дітей – це один з елементів екосистеми UNBROKEN Ukraine, яку  створюють у Львові. З цієї нагоди на великому ватмані паперу Максим Доценко, Андрій Садовий, Віктор Ляшко залишили побажання майбутнім мешканкам і свої автографи на добру згадку про цей визначний день.

 

 

 

 

 

Зазначимо, в містечку комфортно зможе жити понад 100 людей. Безпека і цілодобовий медичний супровід – це те, що повинна отримати тут кожна мама і новонароджена дитина.

 

 

 

 

 

 

«Будівництво тривало всього 3 місяці. Це неймовірно! Працюємо далі. Дякуємо Червоному Хресту за спонсорство і сприяння!» , - зазначив на своїй сторінці у соцмережі Фейсбук Андрій Садовий.

 

 

 

 

 

 

Для вагітних жінок з родин ВПО у Центрі матері і дитини «Незламні матусі» медики провели тематичні навчання. Фахівці розказали жінкам про вагітність, підготовку до пологів, догляд за дитиною та інше. Серед спікерів: лікар акушер-гінеколог, неонатологи, психологи.

 

 

 

 

 

Слово взяв керівник дитячої Лікарні Св. Миколая Іван Міськів, котрий повідомив: у Центрі матері і дитини «Незламні матусі» передбачено постійне перебування патронажної медмчної сестри, котра буде  піклуватися дітками.

“Тут буде середній акушерський персонал, який допомагатиме вагітним. Оскільки потрібно правильно підготуватись до пологів, з цим медичний персонал буде ознайомлювати вагітних: які вправи необхідно робити, як психологічно себе підготувати до майбутніх пологів тощо. За потреби, є можливість надання будь-якої медичної допомоги як матусям, так і діткам у досить близькій локації до містечка», - зазначив Іван Міськів.

 

 

 

 

 

 

Вагітних жінок та породіль ознайомили також із правилами та умовами проживання у центрі «Незламні матусі», де зможуть жити вагітні або породіллі з дітьми. З кожною матусею будуть підписувати індивідуальний договір, де буде визначено термін їхнього проживання в цих будинках.

 

 

 

 

 

 

Проєкт втілили за підтримки Червоного Хреста України, який, згідно Меморандуму, підписаному 1 травня у Львові, виділив на зведення будинків 26 млн грн. Як наголосив генеральний директор Червоного Хреста України Максим Доценко, спільно з містом випрацьовували концепт, архітектуру та безпосередню функціональність Центру матері і дитини «Незламні матусі» для вагітних жінок. А вже за три місяці проєкт реалізовано.

Також сьогодні було підписано меморандум про подальшу співпрацю між Товариством Червоного Хреста та Львівською міською радою.

“Сьогодні ми підписали меморандум в межах проєкту UNBROUKEN. Це про розвиток медичних спроможностей, розвиток великого реабілітаційного комплексу. І ми будемо долучатися максимально до цієї діяльності як експертизою, так і фінансово, так і можливостями розвитку саме цієї системи”, - зазначив Максим Доценко.

 

 

 

 

 

 

Мені вдалося поговорити з однією з майбутніх мешканок містечка: мамою Юлею, та її донечкою Наталочкою, котрі приїхали з Харкова. Обом тут сподобалося. Сподіваються, що маленькій Соломійці, котра незабаром має поповнити сім'ю, тут також сподобається.

 

 

 

 

 

 

Що й казати, тут кімнати - затишні, іграшок для дітей - вдосталь, до озера – рукою подати. Облаштували на днях зупинку громадського транспорту і пустили сюди з центра Львова автобус №3. До бомбосховища – 5 хвилин ходу. Звуки «Повітряної тривоги» з гучномовців сюди чути дуже добре. Так що кращого місця для породіль під час війни у Львові – ніяк не знайти.

 

 

 

 

 

 

Як ми уже писали, 14 липня, у селі Бортятин Яворівського району Львівської області відкрили модульне містечко для ВПО на 40 місць. Крім того, на Львівщині збудували ще чотири модульні містечка, три – у Львові, одне – у с. Хоросно Солонківської ТГ. Також будівництво модульного містечка триває у Стрийській громаді, є проєкти на житла для ВПО у Добротвірській та Дрогобицькій громадах. Червоний Хрест України підписав днями Меморандум на будівництво модульного містечка у м. Чернігові, де зруйновано 800 будинків. Допомагатимуть у цьому спонсори з національних товариств Червоного Хреста країн ЄС.

Нині у Львівській області офіційно зареєстровано понад 240 тисяч ВПО. Це число постійно змінюється, але скільки би не прибуло до нас вимушених переселенців, Червоний Хрест Львівщини разом зі спонсорами намагатиметься, у межах своїх можливостей, допомогти кожному з них, щоб гідно витримати важкий тягар евакуації.

 

Фото –  автора

Ірина Апостолюк,

голова Личаківської РО м. Львова ТЧХУ

 

Переглядів: 416 | Додав: alexapostolyuk777
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 08:09
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024