Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2022 » Серпень » 8 » Нині - День альпінізму
16:30
Нині - День альпінізму

 

СВЯТО НА ЧЕСТЬ ПЕРШИХ ПІДКОРЮВАЧІВ МОНБЛАНУ

 

 

 

 

 

 

 

Міжнародний день альпінізму або День альпініста відзначається щороку 8 Серпня

 

Щороку 8 серпня в багатьох країнах відзначають Міжнародний день альпінізму або День альпініста. Дата для цього чудового свята вибрана не випадково і дуже символічно. Саме в цей день в уже далекому 1786 році, двоє дуже сміливих і безстрашних людей підкорили найвищу точку Альп - вершину Монблан, висота якої становить 4810 метрів над рівнем моря.

Це були швейцарці - лікар Мішель-Габріель Паккард і місцевий гірський провідник Жак Бальм. І хоча, першим на вершину зійшов Паккард, першопрохідцем визнали Бальма, так як саме він отримав грошову винагороду, яку обіцяли підкорювачеві Монблану. А лікар, повернувшись на землю, вирішив описати сходження на вершину в книзі для нащадків.

Спортивна сутність альпінізму полягає в подоланні перешкод на шляху до вершини - висоти, рельєфу, погоди. Безумовно, що в горах ніхто не лазить наввипередки, але є сміливці, які хочуть бути і вище, і швидше.

На сьогоднішній день існує кілька різновидів альпінізму. Перший - це скелелазіння. Таке сходження зазвичай проходить на гори, де немає снігу і льоду. Як правило це невеликі висоти, і, що дуже важливо - немає кисневого голодування. Можна з собою не брати багато теплих речей і відправлятися в легкому скельному взутті.

Далі йде скельно-льодові сходження. Це комбіновані сходження, під час яких потрібно вміти пересуватися по скелях, снігу і льоду. У таких маршрутах є ночівлі, темп пересування невисокий через велику кількість спорядження, плюс при сходженні на п'ять і більше тисяч метрів організм починає адаптуватися до нових умов. Хто не зміг - отримує гірську хворобу.

Наступним видом альпінізму, яким займаються тільки професіонали є висотний альпінізм. Це підкорення вершин від 6500 метрів над рівнем моря. На висоті восьми кілометрів - перебувати довго без кисневого обладнання неможливо. Багато хто називає таку висоту - зоною смерті.

Ще деякі альпіністи можуть займатися льодолазінням, тобто змаганнями, суть яких полягає в подоланні крижаних стін. Хто швидше - той і переміг. До речі, міжнародна федерація альпінізму вже довгі роки домагається, щоб льодолазання включили в олімпійську програму.

Альпіністи повинні мати багато якостей, таких, як витривалість, сміливість, самостійність, миролюбність, стресостійкість. Обов'язковою ж якістю повинна бути готовність прийти на допомогу. І потрібно відзначити, що під час сходження людина долає не тільки зовнішні, але і внутрішні перешкоди.

Безумовно, для когось альпінізм - це спорт, для когось - романтика, для когось робота - тут кожен вирішує сам для себе. Але безперечно одне, альпінізм - це така штука, починаючи займатися якою ви повинні чітко розуміти, що в подальшому від ваших знань, навичок і досвіду будуть залежати ваше здоров'я і життя, адже альпінізм небезпечний з самого початку.

Вітаємо сьогодні всіх альпіністів з Міжнародним днем ​​альпінізму і бажаємо підкорювати все нові і нові висоти, завжди вірити в себе, і обов'язково мати надійну страховку від зривів з вершин і від бід в житті.

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелом:

https://celebratoday.com/uk/events/august/08/mountaineering-day

 

Переглядів: 184 | Додав: alexapostolyuk777
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 08:19
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024