Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2022 » Серпень » 19 » Львівська ОО ТЧХУ стала учасницею консультативно-координаційного центру для переселенців
16:54
Львівська ОО ТЧХУ стала учасницею консультативно-координаційного центру для переселенців

РАЗОМ – МИ ВЕЛИКА СИЛА

 

 

 

 

 

 

У всіх районах Львівщини запрацювали консультативно-

координаційні центри для вимушено переміщених осіб.

 

 

 

У цих центрах надаватимуть психологічну, юридичну допомогу, а також комунікуватимуть щодо грантів та інших послуг в громадах.

 

 

 

 

 

 

Сьогодні, 19 серпня, у Львівській ОВА дали старт роботі консультативно-координаційних центрів для переселенців. Їх створили при районних військово-цивільних адміністраціях нашої області. У Львівському районі попередньо такі центри діятимуть у трьох громадах.

 

Як розповів начальник Львівської ОВА Максим Козицький під час зустрічі з партнерами проєкту, зараз на Львівщині офіційно живе майже 250 тисяч переселенців. За неофіційними даними таких людей понад 400 тисяч.

 

 

 

 

 

 

«Один із ключових викликів, які стоять перед Львівщиною зараз: наша область – єдина область України, яка досі щодня приймає евакуаційні потяги. І ними щоразу прибувають все важчі категорії людей. Це люди похилого віку та з інвалідністю, вони потребують особливої підтримки та догляду. Допомогти усім їм ми можемо. Але лише у синергії. Другий виклик – до першого вересня ми маємо переселити ВПО з усіх навчальних закладів, щоб дошкільнята, учні та студенти могли навчатися повноцінно. Крім того – попереду, мабуть, найважча зима за роки незалежності. Прихистки, де будуть жити люди, потребують не лише ремонту, але й мають належно обігріватися. Вірю, що разом нам вдасться знайти вихід», – зазначив Максим Козицький.

 

Очільник області наголосив, що такі центри з ініціативи обласної військової адміністрації в Україні створюють вперше. Він наголосив, що вимушені переселенці, які живуть у районах, повинні мати доступ до медичної, юридичної, психологічної, соціальної допомоги, а також до консультацій з пошуку роботи, пенсій. 

 

Головною координаторкою цих центрів буде радниця начальника Львівської ОВА Галина Бордун. Також очільник області подякував за ефективні ІТ-рішення для цього проєкту своєму заступнику Олександру Кулепіну.

«Все це має бути в одному місці, максимально просто та наближено до потреб людини», – закцентував Максим Козицький. 

 

Відтак, внутрішньо переміщені особи можуть у будь-який час з понеділка по п’ятницю звернутись у консультаційно-координаційні центри. Організації-партнери скеровуватимуть туди фахівців відповідно до затверджених графіків. 

 

 

 

 

 

«Ми не втручаємось у види допомоги, які є чітко розписані і регламентовані партнерами, їхніми стандартами та напрямами діяльності, ми лише скоординовуємо за допомогою наших представників, які будуть супроводжувати цей процес в центрах. Це робиться для того, щоб людина могла зрозуміти коли і до якого фахівця їй підійти, як працюють психологи, коли є групова чи індивідуальна робота», – розповіла голова робочої групи «Медико-психосоціальна допомога», радниця начальника Львівської ОВА Галина Бордун.

 

 

 

 

 

 

Консультативно-координаційні центри виконуватимуть такі завдання:

-      надання юридичного супроводу;

-      психологічна підтримка;

-      майданчик комунікації та об'єднання послуг від грантових програм та інших послуг в громадах;

-     організація зустрічей з різними середовищами для вирішення питань ВПО;

-     впровадження стандарту комунікації в територіальних громадах Львівщини.

 

Що стосується  юридичного супроводу, то тут консультуватимуть з питань виготовлення документів, втрати майна та поширених питань отримання допомоги.

 

Послуги з психологічної підтримки надаватимуть як у форматі індивідуального супроводу, так і групової роботи. Передбачать також психологічний супровід ВПО в місцях тимчасового проживання на Львівщині.

 

 

 

 

 

 

На допомогу у самих центрах організації-партнери матимуть і відповідальних осіб в районах, і фахівців стратегічного центру. Це Галина Бордун, Тарас Грень, Анна Кузюта, Роман Андерс, Володимир Горак, Світлана Криштанович.

 

 

 

 

 

До роботи консультаційно-координаційних центрів наразі долучилися 27 партнерів. Сьогодні Львівська ОВА підписала із ними Меморандум про співпрацю.

Це такі організації: HelpAge International в Україні, Норвезька рада у справах біженців (NRC), Представництво Данської ради у справах біженців в Україні, БФ «Право на захист», Міжнародний Медичний Корпус, Triangle Generation Humanitaire, Благодійний Фонд Охорони Здоров’я і Навколишнього Середовища «Регіон Карпат» NEEKA, Благодійна організація «Благодійний фонд «ДіагноМЕД», Українсько-швейцарський проєкт «Психічне здоров’я для України» (MH4U), ГО Центр «Жіночі перспективи», ГО «Лісові ініціативи і суспільство», БО «БФ «Рокада»», Благодійна організація «Українська освітня платформа», БФ «Карітас СДЄ», БО БФ «Карітас-Львів УГКЦ», Самбірська РО Товариства Червоного Хреста України, ТОВ «Сімейна поліклініка Самбірського району» (Клініка сімейного здоров'я), Львівська обласна організація Товариства Червоного Хреста в Україні, Монодоктор, Київстар, Premiere Urgence Internationale, Благодійна організація Благодійний фонд «Карітас»-Сокаль, БФ «Карітас Жовква УГКЦ», БО МБФ «Карітас-Борислав», Центр здоров'я і розвитку «Коло сім'ї», Людина в біді, Благодійний фонд Карітас Стрийської єпархії УГКЦ, GIZ.

 

«Підписання цього Меморандуму дозволить нам ще ефективніше комунікувати та взаємодіяти з органами соціального захистку населення та органами міграційної служби, що допомагає у забезпеченні нашої юридичної програми», – зазначила представниця Данської Ради у справах біженців в Україні Інна Федорова.

 

Одним із партнерів є також організація HelpAge International в Україні. Цьогоріч у квітні відкрили представництво у Львові. Як розповіла її представниця Вікторія Панченко, наразі організація опікується внутрішньо переміщеними особами, зокрема людьми похилого віку та особами з інвалідністю.

 

«Ми вже завершили реалізацію певних ініціатив на рівні громад. Підтримали 13 місцевих організацій, які створили прихистки для ВПО, у наданні їм грантів, щоб вони продовжували цю справу, адже попереду важкий зимовий період. Наразі розпочинаємо новий проєкт, який буде спрямований на надання послуг людям 60+, які, можливо, самотні, перемістилися з центру чи сходу України і потребують особливого догляду. Ми будемо надавати психо-соціальну підтримку, інформаційну, розповсюджуватимемо предмети гігієни», – зазначила Вікторія Панченко.

 

Вже понад 40 тис осіб ВПО отримали різноманітну допомогу від львівської філії Благодійного фонду охорони здоров’я і навколишнього середовища «Регіон Карпат» NEEKA. Фонд також є партнером консультативно-координаційних центрів. Як зазначив його керівник Борис Фенюк, тепер допомога стане ще доступнішою для ВПО, особливо тих людей, які мешкають у приватному секторі.

 

 

«Як фонд ми маємо декілька програм. Так, ми розпочали вже другий етап санітарно-технічного покращення проживання ВПО у прихистках-шелтерах. Також запускаємо Програму з підготовки до зими: заміна вікон, дверей, утеплення будинків та прихистків», – розповів Борис Фенюк.

 

Усіх, хто має можливість і бажання допомогти вирішувати важливі питання для ВПО, запрошують доєднуватися до роботи консультаційно-координаційних центрів.

 

Відтак, якщо ви хочете стати волонтером у консультативно-координаційному центрі у своєму районі або ваша організація бажає долучитись до партнерства та стати агентом позитивних змін у громадах Львівщини – пишіть на електронну пошту: medpsysocial.aid@gmail.com

 

 

Фото – пресслужби ЛОВА

За джерелом:

https://loda.gov.ua/news/37956

 

 

 

 

Переглядів: 215 | Додав: alexapostolyuk777
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 23:45
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 5
Гостей: 4
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024