Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2022 » Вересень » 9 » Нині - Міжнародний день краси
15:41
Нині - Міжнародний день краси

КРАСА – ПІДКОРИТЬ  СВІТ

 

 

 

 

 

 

Краса — це певні особливості об’єктів або живих

істот, які роблять їх приємними для сприйняття.

 

 

Ми бачимо красу всюди — в людях, у квітах, в сході сонця, у витворах мистецтва. Краса є головним предметом естетики — одного з важливих розділів філософії, а ще вона входить до трьох фундаментальних людських цінностей, разом з добром та істиною. Над людською красою працюють косметологи, стилісти, перукарі та інші спеціалісти. Щороку 9 вересня всі вони відзначають своє професійне свято, адже цей день є Міжнародним днем краси. Подія не лише підкреслює важливу роль beauty-індустрії в сучасному світі, а й присвячена красі у всіх її проявах — від зовнішніх до внутрішніх. 

ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ СВЯТКУВАННЯ МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ КРАСИ?

Першість серед культур давнього світу щодо поширення концепції краси займає Єгипет. Як жінки, так і чоловіки там користувалися косметикою, парфумами, робили макіяж та старанно доглядали за тілом. Все це, на їхню думку, не тільки покращувало зовнішність, але й магічним чином впливало на долю. 

Єгиптяни робили депіляцію тіла, а з глини та оливкової олії виготовляли мильну пасту, яка разом з очищенням живила та зволожувала шкіру. Відомі також омолоджувальні молочні ванни легендарної цариці Клеопатри. В якості засобів для макіяжу виступали природні речовини та барвники, такі як охра чи хна, а в складі чорної підводки для повік був отруйний свинець.

У Давній Греції краса теж цінувалася, про що свідчать витвори мистецтва та філософські трактати на цю тему. Греки вважали, що фізична краса прямо пов’язана з внутрішньою, а отже, красиві люди мають моральні чесноти, натомість потворність і недоглянутість вважалися ознаками варварства. Саме в Греції винайшли формулу «золотого перетину», яка пов’язала будь-яку красу, в тому числі людських тіл та облич, з симетрією та балансом. 

Стандарти краси давніх греків можна побачити в зображеннях богинь та богів грецького пантеону, а серед земних жінок ідеалом красуні вважалася Єлена Троянська, яка мала золотаво-руде волосся й блакитні очі. В догляді за тілом і обличчям греки традиційно застосовували  оливкову олію, мед та віск, а також настоянки рослин. Серед засобів декоративної косметики були різноманітні фарби для волосся й повік, рум’яна та перуки. 

В Середні віки люди сприймали тіло лише як вмістилище душі, тому демонструвати тілесну красу вважалося гріхом. За умови закритого одягу головним критерієм краси було обличчя, яке мало бути худим, блідим і високочолим, тому косметика призначалася в основному для відбілювання шкіри, при цьому містила токсичні компоненти. Епоха Відродження принесла інші уявлення — красивими вважали передусім здорових людей, тож красуні тих часів мали середню статуру, здоровий рум’янець і білу шкіру. Основними центрами з виробництва косметики того часу стали Італія та  Франція.

ПЕРШИЙ САЛОН КРАСИ

До XIX століття турбота про красу була індивідуальною справою кожного, і лише заможні пані мали спеціальних служниць, які доглядали за їхнім волоссям. Але в результаті промислової революції жінки почали масово виходити на ринок праці, тож догляд за своїм тілом став одним з тих занять, які дозволяли їм мати власний бізнес. Перший в історії салон краси відкрила саме жінка — американка Марта Харпер. Це сталося у 1888 році, а згодом мережа розрослася до кількох сотень салонів та навчальних закладів «Harper Method».

CIDESKO

Індустрія краси в світі розвивалася доволі стрімко і в ній з’явилося багато справжніх професіоналів. В 1946 році спеціалісти з косметології та естетики зібралися в Брюсселі на свій 1-й Всесвітній конгрес, де було представлено 7 країн — Бельгію, Францію, Нідерланди, Швейцарію, Угорщину, Польщу та Швецію. Першим президентом новоствореного Міжнародного комітету естетики й косметології (CIDESKO) став Жак Пуарсон — вчитель естетики з Парижу, який і був автором ідеї цього професійного об’єднання. 

Вже наступного року відбувся 2-й Всесвітній конгрес, який затвердив перші філії організації, відкриті в Австрії, Бельгії, Франції, Нідерландах та Швейцарії. В 1950-му з’явилася філія в Італії, через 3 роки — в Німеччині, а в 1955 році перелік членів розширився за рахунок країн Північної Європи. 

ШКОЛИ КОСМЕТОЛОГІЇ

В 1957-му в кількох країнах відкрилися школи косметології і вже за рік в них почали видавати перші дипломи. З часом у школах CIDESKO додалися нові кваліфікації — SPA та менеджмент у сфері краси, а також було запроваджено програму сертифікації косметологічної продукції. Невдовзі CIDESKO започаткував конкурси для косметологів з професійним досвідом та молодих спеціалістів. 

31-й конгрес організації, який проходив у 1977 році в Монте-Карло, став особливим, бо його відкрила принцеса Монако Грейс, висловивши своє схвалення і зацікавленість діяльністю  CIDESKO. В 1993-му комітет представив своє друковане видання — журнал  «CIDESKO LINK». 

Основними цілями CIDESKO є встановлення й підтримка найвищих стандартів краси та догляду, просування естетики, сприяння обміну професійними знаннями та створення сертифікованих навчальних центрів. Щоб популяризувати серед населення свої принципи та привернути увагу людей до beauty-сфери, в 1995 році CIDESKO заснував щорічний Міжнародний день краси, обравши датою події 9 вересня. Зараз CIDESKO представлений в 40 країнах світу школами, салонами краси та SPA-центрами з визнаними всюди сертифікатами та кваліфікаціями. 

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ КРАСИ В ІСТОРІЇ

  • 1888

Американка Марта Харпер відкрила в місті Рочестер перший сучасний салон краси.

  • 1892

У США вийшов перший номер журналу «Vogue» — видання про красу, стиль та моду.

  • 1904

В Лос-Анджелесі створено компанію Max Factor, яка спеціалізувалася на виробництві косметики для акторів.

  • 1920

Популярними стали короткі жіночі стрижки типу «боб», і це призвело до того, що кількість відвідувачок салонів краси різко збільшилася.

  • 194627 грудня

В Брюсселі засновано Міжнародний комітет естетики й косметології — CIDESKO.

  • 1995

Міжнародний комітет естетики й косметології проголосив 9 вересня Міжнародним днем краси.

ТИПОВІ ПИТАННЯ ТА ВІДПОВІДІ ПРО МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ КРАСИ

- Які пропорції пов’язують з красою обличчя?

- Відстань по вертикалі між очима та губами і по горизонталі між очима — ключові фактори, якими визначається «ідеальність» обличчя. Існують різні формули, але на думку дослідників з університету Торонто, відстань між зіницями красивої жінки має складати 46% ширини всього обличчя, а відстань від очей до рота — 36%  відстані від лінії росту волосся до підборіддя.

- Чи справді краса людини впливає на її кар’єру?

- В 2005 року в Сполучених Штатах провели дослідження, яке показало, що красиві, стрункі й високі співробітники заробляють приблизно на 5% більше, ніж їхні колеги з середньою зовнішністю — психологи пов’язують це з впевненістю в собі, яка властива красеням та красуням.

- Який об’єм має світовий косметичний ринок?

- Станом на 2018 рік вартість світового косметичного ринку оцінювалася в 507,8 мільярдів доларів, а до 2025 року передбачається зростання цієї суми до 758,4 мільярдів.

-  Хто з відомих людей минулого входить до переліку найкрасивіших?

- Найкрасивішими серед відомих історичних персон вважають королеву Франції Марію-Антуанетту, королеву Австрії Єлизавету Баварську (більш відому як імператриця Сісі), поета Байрона, президента США Джона Кеннеді, акторок Грейс КелліОдрі Хепберн та Мерилін Монро.

- Які процедури в салонах краси користуються найбільшим попитом?

- Серед найпопулярніших процедур в салонах спеціалісти називають татуаж, тобто перманентний макіяж, нарощування вій, фарбування та випрямлення волосся, хімічний пілінг, антицелюлітні процедури, лазерну епіляцію та манікюр.

ЯК ВІДЗНАЧАТИ МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ КРАСИ?

В цей день слід звертати увагу на все красиве, що нас оточує, в тому числі й на красу природи. Тому доречно вибратися в парк, за місто або на берег річки чи моря, насолодитися прекрасними пейзажами і зробити кілька фотографій, враховуючи, що свіже повітря робить колір обличчя яскравішим. 

Але краса притаманна не тільки масштабним об’єктам — часто  ми зустрічаємо її, коли бачимо маленьке кошеня, усмішку близької людини, краплини роси на траві. Помічати красу в буденних дрібницях — дуже корисна звичка, яку варто виробити в собі, адже завдяки їй життя сприймається позитивніше.

Більш традиційний спосіб відзначити це свято — відвідати салон краси, зробити там нову зачіску, манікюр чи корисні процедури для тіла. Тим, хто не дуже полюбляє салони, можна влаштувати свято краси вдома — присвятити день догляду за собою, навчитися чомусь новому, наприклад, масажу обличчя, або випробувати на собі макіяж моделі з обкладинки журналу. До 9 вересня часто присвячуються конкурси краси на всіх рівнях, тож якщо такий проходить десь поблизу, можна відвідати його в якості глядача та вболівальника.

Міжнародний день краси також вважається професійним святом, тому треба обов’язково привітати знайомих перукарів, стилістів, косметологів, дизайнерів, інструкторів з фітнесу, пластичних хірургів, моделей, фотографів — всіх, хто допомагає людям ставати красивими або професійно демонструє красу. А ще цього дня прийнято робити компліменти знайомим людям і навіть незнайомцям, помічаючи гарний одяг, яскраву усмішку, гарне волосся — все, що робить образ людини гармонійним і привабливим.  

ЧОМУ ВАЖЛИВИЙ ЦЕЙ ДЕНЬ? 

Є люди, які вважають, що не обов’язково прагнути до зовнішньої краси, адже набагато більше вважить внутрішнє наповнення особистості. З цим важко не погодитися, але якщо перше враження від людини зіпсоване неохайністю, малосимпатичним виразом обличчя, некрасивими жестами, то виправити це буває складно, а часто навіть неможливо.

Тож Міжнародний день краси нагадує про те, що піклуватися про власну красу корисно — це дає більше шансів на успішну комунікацію, незалежно від того, особисті це стосунки чи ділові. До того ж, намагаючись бути красивими, ми таким чином ще й виявляємо взаємну повагу, адже всім приємно бачити поряд з собою доглянутих і симпатичних людей.

Також ця подія спонукає більше дізнаватися про нові тенденції в індустрії краси, яких останнім з’явилося чимало. Наприклад, зараз цей бізнес спрямовується на індивідуальні потреби кожного клієнта та персональні рекомендації відповідно до аналізу стану шкіри чи волосся. Деякі компанії вже запустили сервіси та додатки, які демонструють, як буде виглядати обличчя конкретної людини після правильного догляду. 

Зміни в сучасній beauty-індустрії стосуються й сприйняття віку — красу більше не вважають приналежністю лише молодих, асортимент косметичних засобів для старшого покоління зростає, а моделі віком 50+ все частіше з’являються на обкладинках модних журналів. Навіть сиве волосся перестало бути ознакою старості — навпаки, це модний тренд. «Красиве здоров’я», тобто популяризація здорового способу життя, правильного харчування та спортивних занять також належить до основних сучасних концепцій краси, яка допомагає людям не тільки гарно виглядати, а й чудово почуватися. 

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелом: 

https://daytoday.ua/podiya/mizhnarodnyy-den-krasy/

 

 

Переглядів: 192 | Додав: alexapostolyuk777
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 03:09
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024