Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2022 » Вересень » 21 » Різдво Пресвятої Богородиці: народні традиції
11:22
Різдво Пресвятої Богородиці: народні традиції

СВЯТО ПОРОДІЛЬ

 

 

 

 

 

 

Щороку 21 вересня християни східних церков відзначають Різдво Пресвятої Богородиці.

 

 

Одним із найважливіших свят у році є Різдво Пресвятої Богородиці. Воно є двонадесятим неперехідним святом, яке відзначають щороку 21 вересня. Попри чималу значущість для вірян, Різдво Пресвятої Богородиці не входить до списку державних свят та не є вихідним днем.

 

Історія свята Різдва Пресвятої Богородиці

 

Це давнє свято відзначається ще з IV століття. Народження Пресвятої Богородиці поклало початок ланцюгу тих подій, які пов’язані зі спасінням світу. Із Біблії відомо про родовід діви Марії. Її мати Анна була із високого роду священиків, а батько Йоаким – із Юдового царського родоводу.

 

За переказом, батьки Діви Марії були благочестивими людьми, але дітей довгий час не мали. Оскільки в ті часи вважалося, що бездітні сім’ї прокляті, пара дуже страждала. Вони були обмежені в правах і навіть не могли приносити жертви в храмі.

 

Відомо також, що народження Марії було дивом, бо батьки Богоматері були безплідними. У юдеїв це вважалося божою карою за гріхи та великим нещастям. Щоб зачати дитину, Йоаким хотів принести у церкві жертву, але першосвященик не захотів її приймати. Тоді майбутній батько пішов у пустелю та став поститися та молитися. Анна увесь час плакала, аж поки одного разу їй не з’явився янгол та пророкував народження дитини, яку необхідно було назвати Марією. Так і сталося. 

8 вересня (21 вересня за григоріанським календарем) у пари народилася дівчинка, яку назвали Марією — єврейським ім’ям, яке означає “пані”. У віці трьох років принесли її в храм, де вона і виховувалася до свого повноліття.

 

Народні традиції у Різдво Пресвятої Богородиці

 

Переважно у цей час люди закінчували працювати у полі та розпочинали підготовку до зими. У своїх молитвах люди дякували Пресвятій Діві за зібраний урожай і просили допомоги на наступний рік.

 

У народі свято ще називалося Друга Пречиста. У цю пору зустрічали осінь, проводили святкові гуляння, вшановували молодят, ходили одне до одного в гості, накривали багаті столи.

 

Селяни у цей день пекли короваї, жінки виходили на річку і водили хороводи навколо найстаршої за віком дівчини. Вважалося, що такий обряд забезпечить хороший урожай в наступному році.

 

У давні часи жінки, які не мали дітей, накривали пишний стіл і запрошували бідних, щоб “молилася Богородиця за їхніх дiтей”.

 

Також з цього дня вже можна було засилати сватів до дівчат. “Прийшла Пречиста — принесла старостів нечиста”, — говорить прислів’я.

 

Що не можна робити у цей день

 

  • Не можна прибирати у домі.
  • Не можна шити, в’язати.
  • Не можна виконувати важку фізичну та брудну працю: копати, пиляти, рубати, ремонтувати, будувати.
  • Не можна лаятися, скандалити, сваритися, бажати комусь зла.
  • Не варто сумувати, плакати і перебувати у смутку.
  • Не можна викидати залишки їжі після обіду — їх згодовують свійським тваринам.
  • Не можна бути байдужими до чужих прохань, особливо ця заборона стосується дівчат та жінок, бо вони можуть стати безплідними.

 

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелом:

https://lviv.media/rizdvo-presviatoi-borohodytsi-molytvy-tradytsii-lystivky-ta-pryvitannia/

 

 

Переглядів: 159 | Додав: alexapostolyuk777
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 10:40
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024