Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2022 » Вересень » 21 » День миру в Україні та Міжнародний день миру
19:03
День миру в Україні та Міжнародний день миру

 

МИР – ПЕРЕМОЖЕ ВІЙНУ!

 

 

 

Історію нашої цивілізації цілком можна назвати історією воєн — лише в минулому столітті людству

довелося пережити дві світові війни, а локальні збройні сутички в різних місцях планети виникають постійно.

 

На думку членів ООН, для припинення військових конфліктів у світі недостатньо урядових політичних угод — стійкий мир має базуватися на моральній та інтелектуальній солідарності людства. Саме цю ідею покладено в основу Міжнародного дня миру, який відзначається щороку 21 вересня і має на меті пропагувати мирні ініціативи та послаблювати військову напругу.

 

21 вересня національний День миру святкує й Україна — останнім часом це питання для нас є особливо актуальним, особливо після 24 лютого, коли війська рф вторглися в нашу країну. 

 

ЯК ВИНИКЛИ ДЕНЬ МИРУ В УКРАЇНІ І МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ МИРУ?

Рух за мир у світі постійно переживає періоди спадів та підйомів. Активізація зазвичай спостерігається в часи воєнних дій – і це не дивно, бо в ситуації реального кровопролиття або великої його вірогідності найбільшим бажанням людей стає попередження та припинення насильства.

 

ПАЦИФІЗМ

 

Пацифізм як ідеологія ненасильництва та антивоєнний рух з’явився лише на початку XX століття, однак його суть є дуже давньою. Ще за 500 років до нашої ери  Сіддхартха Гаутама, відомий як Будда, навчав, що не можна шкодити будь-якій живій істоті, а філософ Сократ стверджував, що хороша людина ніколи не зробить зла іншій людині. Незадовго до нашої ери релігійна громада есеїв у Палестині проповідувала ненасильництво, а у войовничій Римській імперії довгий час тривав мирний період, відомий як «Pax Romana».

 

РУХ ЗА МИР

 

Поширення християнства з його принципами загалом сприяло прагненню людей до мирного життя, тому в 975 році у Франції виник рух «Миру Божого» — «Pax Dei». Його метою був захист жінок, священників, паломників, торговців та інших мирних жителів шляхом угод між церковниками та світською владою.

 

Організований громадський рух за мир почався в 1815 році в США — тоді саме тривала англо- американська війна, яка отримала назву «Другої війни за незалежність». 1843 року в Лондоні відбувся  перший Міжнародний конгрес миру, а найбільш обнадійливими стали дві конференції, проведені у Гаазі в 1899-му та 1907-му роках. До 1914 року в світі налічувалося близько 160 організацій борців за мир, однак вони не змогли запобігти початку Першої світової війни.

 

Наслідком цієї війни стало створення Ліги Націй, до статуту якої було вписано збереження національного суверенітету держав. В 1920 році Ліга Націй заснувала Постійну палату міжнародного правосуддя в Гаазі, а на протязі 1928-1929 років 60 країн підписали пакт Бріана-Келлога, що за суттю був договором про відмову від воєнних дій як засобу вирішення політичних суперечок. 

Жахливі події Другої світової війни підштовхнули світ до чергових пошуків мирного порозуміння, тому 50 держав заснували нову всесвітню миротворчу організацію — ООН. З моменту її створення уряди зобов’язані не застосовувати силу проти інших країн, виключення становить тільки самооборона та повноваження, надані Радою Безпеки ООН.

«ХОЛОДНА ВІЙНА»

 

Проте післявоєнний світ розколовся на два табори — комуністичний та капіталістичний, після чого почалася так звана «холодна війна». Іноді вона мала всі шанси перейти в гарячу фазу — наприклад, під час Карибської кризи в 1962 році. Щоб отримати хоч якісь гарантії миру, в подальші роки було підписано чимало меморандумів та договорів, в тому числі про часткову заборону ядерних випробувань в атмосфері, океані та в космосі, а також встановлено лінію прямого зв’язку між очільниками СРСР та США. 

 

В той час у США, Канаді та Великобританії набула поширення субкультура хіппі з філософією мирного співіснування та любові до ближнього. Як активні противники війни США у В’єтнамі, хіппі часто проводили антивоєнні акції та марші. До них долучалися відомі персони — наприклад, Джон Леннон у 1969 році влаштував протест «За мир у ліжку», вісім днів не виходячи зі спальні.

 

Загалом холодна війна тривала 45 років, і хоча між двома головними антагоністами не було прямих воєнних сутичок, кожна з двох країн витратила на гонку озброєнь астрономічні суми, а через боротьбу за вплив на країни третього світу загинули мільйони людей.

 

Це протистояння нарешті завершилося в кінці 1980-х, і відтоді  рух за мир став перейматися не лише антивоєнними та антиядерними темами, а й расизмом, бідністю, сексизмом та деградацією навколишнього середовища.

 

ЗАСНУВАННЯ МІЖНАРОДНОГО ДНЯ МИРУ

 

Цікаво, що заснування Міжнародного дня миру не було пов’язане з жодною конкретною війною. Ідея цього свята належала двом країнам — Великобританії та Коста-Ріці, яка має особливу історію — з 1948 року там немає власної регулярної армії. Тож за ініціативою цих держав Генасамблея ООН в 1981 році проголосила день відкриття своєї сесії, тобто третій вівторок вересня, Міжнародним днем миру. 

 

Вперше свято відзначили у вересні 1982–го, а в 2001 році Генасамблея ООН мала розпочатися 11 вересня, в день сумнозвісних терактів у США. Тодішній генеральний секретар організації Кофі Аннан виступив із заявою, яка назавжди змінила характер Міжнародного дня миру — його було оголошено днем глобального припинення вогню та насилля. ООН закликала всі конфліктуючі сторони на планеті до 24-годинного перемир’я, аби подарувати надію людям, які змушені жити під пострілами, і продемонструвати, що досягти миру можливо. 

 

В лютому наступного року на підтримку рішення Генасамблеї ООН український президент підписав указ про встановлення в нашій країні Дня миру. Згідно з ним, відзначати це свято належить 21 вересня кожного року, в Міжнародний день миру.

 

ДЕНЬ МИРУ В УКРАЇНІ ТА МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ МИРУ В ІСТОРІЇ

 

  • 1901

Відбулося перше вручення Нобелівської премії миру. Її розділили швейцарець Жан Анрі Дюнан (громадський діяч і засновник Червоного Хреста) та француз Фредерік Пассі (науковець і борець за мир).

  • 1969

Джон Леннон влаштував 8-денну акцію протесту «За мир у ліжку». За цей час музикант написав пісню «Give peace a chance».

  • 1980

В Коста-Ріці під егідою ООН відкрито Університет миру.

  • 1981

ООН заснувала щорічний Міжнародний день миру, обравши датою події третій вівторок вересня.

  • 2001

Рішенням Генасамблеї ООН Міжнародний день миру отримав постійну дату святкування – з 2002 року свято відзначається 21 вересня.

  • 2002

На знак підтримки рішення Генасамблеї ООН президент України підписав указ про встановлення в нашій державі Дня миру, який має відзначатися в один день з Міжнародним днем миру, тобто 21 вересня.

 

ЯК ВІДЗНАЧАТИ ДНІ МИРУ В УКРАЇНІ ТА СВІТІ

 

Цього дня в штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку щороку звучить Дзвін миру — його в 1952 році подарувала влада Японії, а відлито цей дзвін з монет, зібраних дітьми з усіх континентів. Люди в різних країнах приймають участь у заходах, присвячених темі миру. Ці заходи варіюються від приватних зібрань до масштабних форумів та концертів для широкого загалу. 

Також відбуваються церемонії міжконфесійного порозуміння зі спільними молитвами за мир, автопробіги, акції з висаджування дерев, художні виставки та мирна хода. Молодь часто влаштовує флешмоби, а учасники екологічних об’єднань виготовляють макети «голубів миру» з матеріалів повторного використання, привертаючи увагу ще й до стану довкілля.

Невід’ємною традицією Міжнародного дня миру є хвилина мовчання, яка настає рівно опівдні за місцевим часом в усіх часових поясах. Це просте, але дуже символічне дійство, яке часто доповнюється запалюванням свічок,  демонструє єдність особистого миру та миру в планетарному вимірі, зв’язок між поколіннями та пам’ять про людські втрати у всіх війнах.

В нашій країні традиції Дня миру схожі з тими, які має решта країн світу. В містах відбуваються Марші миру, біля пам’ятників загиблим українським воїнам проходять урочисті мітинги, історичні музеї та бібліотеки готують тематичні виставки. Дуже важливо навчити жити в мирі дітей, тому цього дня в школах проводяться спеціальні уроки, а вдома варто розповісти малюкам про поняття мирного діалогу, тобто про шляхи вирішення будь-яких суперечок без фізичного чи морального насильства.

 

ЧОМУ ВАЖЛИВИЙ ЦЕЙ ДЕНЬ?

 

Ця подія нагадує людям з усіх куточків планети про те,  що насправді в них більше спільного, ніж того, що може розділяти, адже майже всім нам досі доводиться боротися з бідністю та хворобами, долати проблеми в економіці, освіті й медицині. Також в Міжнародний день миру ми можемо отримати більше інформації про безпечність життя в різних країнах, наприклад, з щорічного «Глобального індексу миру».

 

Існує думка, що немає кращого способу боротьби за мир, ніж нарощування військової сили. Проте в сучасному світі понад 1,5 мільярда людей живуть в країнах зі збройними конфліктами, і розрив у економічному та соціальному розвитку між такими державами та тими, що живуть у мирі, дедалі збільшується. І хоч озброєна армія може стати рішенням у протидії терористичній загрозі, вона не вирішує глибинні політичні або соціальні проблеми, а інколи навіть ускладнює їхнє подолання. Тому міжнародні миротворчі організації покладають найбільші надії на посередництво та  дипломатичний діалог.

 

Найбільш актуальною для українців на сьогодні є війна, яка з 2014 року триває в нашій країні. Ще гіршою стала ситуація після повномасштабного вторгнення військ рф на територію України після 24 лютого п.р. Ворогом розтоптано Міжнародне гуманітарне право, хранителем якого є МКЧХ. Здійснено наругу над Декларацією прав людини, яку у свій час було прийнято Генеральною Асамблеєю ООН. Тепер, коли відновилися погрози Кремля про застосування ядерної зброї у цій війні, відзначення Дня миру стає примарним, наче міраж. Воно в Україні в даний час поки що просто – не на часі.

 

Про це свято можна буде говорити згодом, - після перемоги України у цій кривавій колоніальній війні. Та в цьому немає жодного сумніву. Адже саме сьогодні, 21 вересня, відкрилася за традицією Генеральна Асамблея ООН в Нью-Йорку, де з її високої трибуни виступили провідні світові лідери зі словами підтримки нашого народу, що веде нерівну боротьбу з озброєним до зубів підступним ворогом.

 

Але попри все, щоб не трапилося у майбутньому, ми щиро бажаємо нині усім мирного неба! Мир – безцінний скарб людської цивілізації. Бережімо його! 

 

 

Фото – з відкритих джерел

Підготував Олександр Апостолюк,

волонтер Львівської ОО ТЧХУ

 

 

 

 

 

Переглядів: 160 | Додав: alexapostolyuk777
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 08:15
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024