Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2022 » Вересень » 23 » Міжнародний день жестових мов
20:28
Міжнародний день жестових мов

 

ЖЕСТИ – ПЕРША МОВА ЛЮДЕЙ КАМ'ЯНОГО ВІКУ

 

 

 

 

 

 

 

Міжнародний день же­стових мов ухвалено на 72-й сесії Генеральної Асамблеї ООН

 19 груд­ня 2017 року і відзначається щороку 23 вересня, починаючи з 2018 року.

 

 

 

Дата 23 вересня була обрана не випадково, адже саме у цей день 1951 року у Римі (Італія) була заснована Всесвітня фе­дерація глухих (ВФГ), яка об’єднує понад 70 мільйонів глухих людей у всьому світі та 135 національних асоціацій глухих.

Зазвичай здатність чути звуки, зокрема й людську мову, сприймається нами як належне, і саме завдяки слуху люди вчаться говорити ще в ранньому дитинстві. 

Проте поруч завжди є ті, хто позбавлений цієї можливості з різних причин, тому спілкуватися звичайним чином для людей з порушеннями слуху або голосових зв’язок буває проблематично або взагалі неможливо. Найкращим рішенням в такому випадку є вивчення та використання жестової мови — це надає можливість людям з вадами слуху або голосових зв’язок адаптуватися в суспільстві та жити повноцінним життям.

Великого значення цьому способу спілкування надає ООН. Адже саме ця світова організація заснувала Міжнародний день жестових мов, який світ щороку відзначає 23 вересня. 

 

 

ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ ВІДЗНАЧАТИ МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ЖЕСТОВИХ МОВ?

 

Використання жестів для спілкування настільки давнє явище, як і звичайна мова. Припускають, що таким способом подавали один одному знаки мисливці на відкритих рівнинах — це водночас зберігало тишу та координувало процес. Складну систему жестів мали індіанські племена, адже кожне з них говорило на своєму наріччі. Щоб налагодити комунікацію з сусідами, стандартизована і зрозуміла для всіх мова знаків була незамінною. Пізніше вона згодилася для контактів з європейцями — так розмовляли  між собою аборигени та члени експедиції Христофора Колумба.

Перші згадки про використання жестової мови людьми, які мають вади слуху або мовлення, прийшли з Давньої Греції. Трактат Платона «Кратил», написаний в V столітті до нашої ери,  свідчить про те, що в ті часи люди з подібними обмеженнями вже користувалися жестами замість слів. Згодом Арістотель висловив думку, що глухих неможливо чомусь навчити саме тому, що вони не чують мови. 

 

ПОМИЛКА АРІСТОТЕЛЯ

 

На жаль, ця теорія прижилася, і до глухих ставилися як до неповноцінних людей — їм відмовляли у праві власності та забороняли одружуватися, бо думали, що глухота передається дітям. Чимось таким, чого слід соромитися, стала й мова жестів, тому глухі люди були позбавлені можливості відкритого спілкування. 

Деякі сміливці все ж намагалися спростувати теорію про нездатність глухих вчитися. Серед таких був єпископ Йоркський Джон Беверлі, який у 685 році навчив розмовляти глухого хлопчика. Пізніше єпископа навіть канонізували за це «диво», а люди продовжували думати, що єдиний спосіб подолати глухоту — це навчитися розмовляти, як усі здорові люди. 

 

СИСТЕМА ДЖИРОЛАМО КАРДАНО

 

В XVI столітті власну жестову мову розробив італійський лікар і математик Джироламо Кардано — він намагався співставити значення окремих слів з жестами. Його система не стала поширеною, проте сам винахідник вдало застосував її для навчання свого глухого сина. 

 

ПЕРША КНИГА З МОВИ ЖЕСТІВ

 

Але найбільше досягнення в ранній історії жестової мови належить іспанському монаху — Хуану Пабло де Бонету. В 1620 році він опублікував першу книгу з мови жестів, яка містила алфавіт із зображенням рухів пальців та кистей рук, що означали певні звуки. Дякуючи цій книзі, жестову мову вперше було визнано гідною формою спілкування. 

 

ШКОЛИ ДЛЯ ЛЮДЕЙ З ВАДАМИ СЛУХУ

 

1760 року паризький священник Шарль Мішель де л’Епе відкрив безкоштовну школу мови жестів, яка отримала назву Королівського інституту глухонімих. Заклад став дуже популярним серед французів з вадами слуху,  зацікавилися ним і за кордоном — імператори Австрії та Росії відправили до інституту вчителів, аби вони перейняли новий метод. Відтоді де л’Епе вважають одним із засновників сурдопедагогіки.

У Великобританії популяризував жестову мову Томас Брейдвуд — він заснував Академію для глухонімих, де навчав унікальному дворучному методу знаків. Цей метод досі лежить в основі жестової мови, яку використовують сучасні британці.

Перша державна школа для глухих з’явилася в 1817 році в США, в місті Хартфорд. Її засновниками були священник Томас Галлоде та вчитель Лоран Клерк, який і сам був глухим. Разом вони створили систему знаків, що згодом стала офіційною американською жестовою мовою. До 1863 року в США було вже 22 подібні школи, згодом відкрився перший коледж та Колумбійський інститут для глухих. 

 

ПОСЛІДОВНИКИ АРІСТОТЕЛЯ

 

На жаль, багато викладачів того часу були противниками мови жестів і намагалися будь-що навчити глухих читати по губах і вимовляти слова. В 1880 році на Міланській конференції вчителів, що працювали з глухими учнями, було вирішено, що жестові мови слід заборонити в усіх навчальних закладах. Глухим дітям в школах почали навіть зв’язувати руки, щоб змусити їх говорити так, як більшість людей, а кількість глухих вчителів у таких класах скоротилася з 40% до 15%.

 

ВІДРОДЖЕННЯ МОВИ ЖЕСТІВ

 

Відродження мови жестів відбулося завдяки Вільяму Стоукі, викладачу та лінгвісту, який довів, що цей спосіб спілкування має всі ознаки повноцінної мови — від синтаксису до граматики. В 1960 році він опублікував свою монографію і склав перший словник жестової мови. Відтоді ставлення до методів освіти людей з вадами слуху або мовлення змінилося, а мову жестів визнали найкращим засобом для їхнього навчання та спілкування. 

Постійні перепони, з якими зустрічалися люди з вадами слуху на шляху до повноцінної участі в суспільному житті, призвели до створення Всесвітньої федерації глухих (ВФГ). Її було засновано 23 вересня 1951 року 25-ма національними асоціаціями. В 1958 році ЮНЕСКО надала ВФГ консультативний статус, також вперше відзначався Міжнародний день глухих.

В подальші роки федерація сприяла розробці нормативних документів щодо забезпечення рівних можливостей для людей з особливими потребами, зокрема, Конвенції ООН про права інвалідів. Міжнародний день жестових мов було встановлено Генасамблеєю ООН в 2017 році, а датою для нього обрано день заснування ВФГ — 23 вересня. 

 

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ЖЕСТОВИХ МОВ В ІСТОРІЇ

 

  •   1951 -  - 23 вересня

З метою захисту громадянських прав людей, які не чують, та для збереження й розвитку мов жестів у Римі було засновано Всесвітню федерацію глухих.

  • 1958 -  - вересень

Вперше було відзначено Міжнародний день глухих, який пізніше розширився до Міжнародного тижня глухих. Ця подія покликана інформувати суспільство про труднощі, які мають люди з порушеннями слуху в повсякденному житті.

  • 2017 -  - 19 грудня

23 вересня визнано резолюцією Генасамблеї ООН Міжнародним днем жестових мов. В документі зазначено, що якісна освіта на жестових мовах життєво важлива для людей з особливими потребами, а самі ці мови є частиною мовного й культурного різноманіття, тому їх неодмінно треба зберегти.

  •  2018 -  - 23 вересня

Світ вперше відзначав Міжнародний день жестових мов.

                                                                               2020

Всесвітньою федерацією глухих оголошено конкурс «Global Leaders Challenge» — щоб сприяти партнерству лідерів різного рівня з асоціаціями людей, які не чують, в питанні використання жестових мов.

 

ЧАСТІ ПИТАННЯ ТА ВІДПОВІДІ ПРО ЦЕЙ ДЕНЬ ЖЕСТОВИХ МОВ

 

  • Скільки мов жестів використовують у світі?
  • Зараз налічується близько трьох сотень жестових мов, адже, як і звичайні, вони різні в залежності від країни. Навіть в тих державах, які мають спільну мову, жестові системи різняться — наприклад, у США та Великобританії. Відмінності можна знайти і в регіональних варіантах таких мов, так само, як діалекти та акценти в звичайних мовах.
  • Чи можуть люди, які втратили змогу розмовляти внаслідок інсульту, спілкуватися мовою жестів?
  • Пошкодження мозку так само впливає на здатність говорити жестовою мовою, як і на звичайну мовну функцію. Тому люди після мозкового крововиливу або черепно-мозкової травми можуть показувати знаки, але не в змозі розташувати їх у правильному порядку.
  • Скільки людей на планеті користуються жестовими мовами?
  • В світі проживає приблизно 466 мільйонів глухих людей, з них поки що лише 72 мільйони  використовують для спілкування жестові мови. Завдяки цьому вони можуть вчитися, працювати та отримувати доступ до різних послуг нарівні з іншими.
  • Чи існує жестова мова міжнародного використання, зрозуміла для всіх людей з різних країн?
  • Така мова існує — це спрощена форма жестових мов. Вона виникла природним шляхом, а вперше потребу в універсальній жестовій мові відчули спортсмени на Міжнародних іграх глухих у 1924 році. Було обрано знаки, найбільш схожі в усіх мовах, і на їхній базі створено міжнародну мову жестів.
  • Чи мають власну організацію українці, які не чують?
  • Так, в нашій країні з 1930-х років діє Українське товариство глухих. Наразі це товариство є одним з членів Всесвітньої федерації глухих та об’єднує майже 40 тисяч людей з вадами слуху в Україні.

 

ЯК ВІДЗНАЧАТИ МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ЖЕСТОВИХ МОВ?

 

Це свято з’явилося зовсім нещодавно, тож традиції  його проведення в усіх країнах є схожими. До 23 вересня зазвичай приурочуються семінари та конференції, присвячені використанню жестової мови, а також вирішенню проблем із титрами, сурдоперекладом та супроводом звукових повідомлень текстовими. 

Варто в цей день приділити увагу і користувачам жестових мов — зазвичай вони є серед наших сусідів чи знайомих. Люди з вадами слуху або мовлення в українському суспільстві часто потерпають від нетактовності чи прямих образ, тому для них надзвичайно важливо відчувати підтримку і доброзичливе ставлення. Для цього може бути достатньо приязної посмішки, а може знадобитися й матеріальна допомога — кожен випадок є індивідуальним.

А ще доречно вивчити кілька найпростіших жестів і привітатися зі знайомим, який не чує, зрозумілою йому мовою попросити про щось або подякувати. Безумовно, людина  буде приємно здивована, крім того, вивчення жестових мов корисне й для тих, хто не має проблем зі слухом — це чудово розвиває мислення.

 

ЧОМУ ВАЖЛИВИЙ ЦЕЙ ДЕНЬ?

 

Звісно, найважливіша причина — це незамінність мови жестів у спілкуванні людей з вадами слуху або мовлення. Для них це рідна мова, яка забезпечує доступ до інформації та дозволяє брати участь в житті громади. Складно налагодити вербальне спілкування і деяким дітям з аутичними розладами, а ось мова жестів часто стає більш прийнятною. 

Привертає увагу ця подія й до труднощів, з якими зустрічаються люди у використанні жестових мов. Наприклад, в Україні недостатньо фахових сурдоперекладачів — немає навіть вищого навчального закладу для навчання за цією спеціальністю, доступні лише курси. 

В Міжнародний день жестових мов ми отримуємо більше інформації про них як про цікавий феномен.

  • Для багатьох є несподіванкою той факт, що жестова мова не менш виразна, ніж звичайна, адже в ній використовуються не лише руки, а й міміка. Наприклад, рухаючи бровами, можна визначати тип речень — стверджувальних чи запитальних.
  • Ще жестова мова підвищує увагу, бо на відміну від звичайної бесіди, при її використанні треба весь час стежити за руками та обличчям співрозмовника. Постійний зоровий контакт корисний для порозуміння — підсвідомо він сприймається людьми як щира зацікавленість та приязнь. 
  • Використовують жестові мови й здорові люди — тоді, коли промовляти або чути слова фізично неможливо, наприклад, під водою, спілкуючись через скляну перегородку, на відстані або навіть на гучному концерті.

 

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелом:

https://daytoday.ua/podiya/mizhnarodnyy-den-zhestovykh-mov/

 

 

Переглядів: 177 | Додав: alexapostolyuk777
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 14:42
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024