Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2022 » Вересень » 28 » Міжнародний день загального доступу до інформації
20:30
Міжнародний день загального доступу до інформації

ХТО ВОЛОДІЄ ІНФОРМАЦІЄЮ, ТОЙ ВОЛОДІЄ СВІТОМ

 

 

 

Міжнародний день загального доступу до інформації присвячений праву сучасників

 отримувати необхідні відомості, в т.ч. й від держави, відзначається щороку 28 вересня.

 

 

Зараз ми сприймаємо як належне, що інформація громадяни мають доступ до інформації з державних реєстрів, на упаковках продуктів вказано всі інгредієнти і навіть кількість калорій, а про стан довкілля може почути або прочитати кожен охочий. Без потрібної інформації важко зробити вибір та сформувати свою думку з будь-якого питання, проте гарантований законом доступ до неї — відносно нове явище в історії.

 

ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ ВІДЗНАЧАТИ ЦЕЙ ДЕНЬ?

 

Філософи вважають, що влада походить від знання, а оскільки інформація є базовим компонентом знань, то природно, що  в минулому людства вся повнота інформації належала лише панівній верхівці.  Разом з тим, інформація завжди була важливою для кожної особистості, тому поступово, під впливом гуманістичної філософії, спроби людей реалізувати своє «право знати» дедалі частішали.

 

ІНФОРМАЦІЙНА ВІДКРИТІСТЬ

 

Вперше на державному рівні подарував своїм підданим право на інформацію китайський імператор Тай-Цзун (Лі Шимінь), прихильник конфуціанства, який жив у VII столітті. За його наказом було створено відділ чиновників, в обов’язки яких входило викриття хабарів і недбалої роботи державних службовців та оприлюднення цих фактів. 

 

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

  • 1766

Швеція прийняла перший у світі закон про доступ до інформації.

  • 1992

Прийнято український Закон «Про інформацію».

  • 2001

Засновано програму ЮНЕСКО «Інформація для всіх» — платформу для участі всіх зацікавлених сторін в міжнародних обговореннях про доступ до інформації та знань.

  • 2011

В Україні прийнято Закон «Про доступ до публічної інформації».

  • 2015

Генеральна конференція ЮНЕСКО на 38- й сесії в Парижі прийняла резолюцію, згідно з якою 28 вересня оголошено Міжнародним днем загального доступу до інформації.

  • 2019

Міжнародний день загального доступу до інформації визнано на рівні ООН 74-ю Генеральною Асамблеєю.

 

ТИПОВІ ПИТАННЯ ТА ВІДПОВІДІ ПРО ЦЕЙ ДЕНЬ

 

  • Коли вперше з’явився термін «інформація»?
  • Цей термін почали вживати з 1700-х років, а походить він від латинського «informatio», що означає «поняття» чи «ідея». Проте до словників слово «інформація» потрапило лише на початку XX століття і означало відомості чи новини про будь-що.  
  • Яка країна першою прийняла сучасне ефективне законодавство про доступ до інформації?
  • Традиційно таке законодавство асоціюється з досвідом США, де в 1966 році прийняли Закон про свободу інформації з новими інтерпретаціями. Право на отримання інформації від федеральних органів влади здобули як громадяни країни, так і юридичні організації, навчальні заклади та іноземці. Згодом подібні норми було прийнято в більшості країн світу.
  • Чи багато людей користуються правом отримувати інформацію від органів державної влади?
  • Так, досить багато — наприклад, в перший тиждень після набуття чинності закону про доступ до інформації в Японії громадяни країни подали 4 тисячі запитів. Понад 500 тисяч мешканців Таїланду скористалися аналогічним законом за перші три роки його дії. В 2000 році федеральна влада США отримала 2 мільйони запитів від фізичних, юридичних осіб та іноземних громадян, витративши 253 мільйона $ для надання відповідей. 
  • Що представляє собою таємна інформація?
  • Якщо оприлюднення певної інформації загрожує національній безпеці, громадському порядку чи неупередженості правосуддя, вона вважається таємною і не підлягає розголосу. Таємна інформація належить до категорії інформації з обмеженим доступом, разом зі службовою та конфіденційною.
  • Чи мають громадяни України сплачувати за надання їм інформації державними органами?
  • Відповіді на запити громадян в Україні є безкоштовними, але якщо вони потребують обсягу понад 10 сторінок, то отримувач інформації  повинен сплатити за витрати з друку чи копіювання. 

 

ЯК ВІДЗНАЧАТИ ЦЕЙ ДЕНЬ?

 

В цей день у світі проводяться конференції, присвячені темі події, відбуваються інформаційні кампанії та спеціалізовані публікації у ЗМІ. Також до Міжнародного дня загального доступу до інформації приурочуються  відкриття нових веб-сайтів, театралізовані вистави й концерти, покликані сприяти поінформованості людей щодо їхнього права безперешкодно отримувати необхідну інформацію.

 

Долучитися до події може кожен, наприклад, державні службовці мають запитати себе, що вони роблять для відкритості своєї діяльності та яким чином можуть вдосконалити процес надання відповідей на запити населення, а також оновити інформацію на офіційних сайтах державних органів.

 

Вчителям та учням не завадить провести спеціальний урок для обговорення «права знати», адже бути поінформованим про громадянські права важливо з юного віку. Якщо ж у школярів виникнуть питання, можна  надіслати  запит до місцевого органу влади або до Міністерства освіти. 

 

Журналістам доречно написати статтю про Міжнародний день загального доступу до інформації та опублікувати її в місцевій газеті, аби якомога більше людей дізналися про цю подію. Подібне можуть зробити й блогери для своїх підписників, адже кому, як не їм, розуміти справжню цінність інформації.

 

ЧОМУ ВАЖЛИВИЙ ЦЕЙ ДЕНЬ?

 

На жаль, навіть в демократичних країнах вільний доступ до інформації не формується сам собою, адже соціологи стверджують, що будь-яка форма управління намагається уникати відповідальності та критики своїх дій, тому не схильна до добровільного оприлюднення деяких відомостей.

 

До того ж в багатьох державах існують реальні перепони в праві громадян на інформацію — наприклад, там, де політична система є недемократичною, або можливості державних органів у сфері накопичення та зберігання інформації недостатні. Та й самі громадяни можуть просто не знати про своє право на отримання інформації або боятися скористатися ним через можливі репресії. Недоступність Інтернету в бідних країнах теж додає труднощів у реалізації людьми свого «права знати».

  • Між тим, доступ до інформації вважається одним з ключових понять демократії, бо є інструментом боротьби з корупцією та підзвітності урядів своїм громадянам. Кожному громадянину важливо  розуміти, що інформація належить народу, а державні органи лише зберігають її відповідно до своїх функцій. Звісно, перетворити традиції закритості влади, які панували тисячі років, на прозору систему — складне завдання, вирішувати яке доводиться не одному поколінню.

  

Тому значення Міжнародного дня загального доступу до інформації важко переоцінити — ця подія передусім розповідає людям про те, що вони мають законне право запитати і отримати правдиву відповідь, а також сприяє поширенню цього права в світі та вдосконаленню способів його реалізації.

 

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелом:

https://daytoday.ua/podiya/mizhnarodnyy-den-zahalnoho-dostupu-do-informatsii/

289

Переглядів: 169 | Додав: alexapostolyuk777
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 21:34
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024