Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2022 » Жовтень » 10 » Всесвітній день психічного здоров'я (World Mental Health Day)
22:43
Всесвітній день психічного здоров'я (World Mental Health Day)

ДЕВІЗ ДНЯ: «ПСИХІЧНЕ ЗДОРОВ'Я ДОСТУПНЕ ВСІМ»

 

 

 

 

 

 

Щорічно 10 жовтня у всьому світі відзначають –

Всесвітній день психічного здоров'я (World Mental Health Day).

 

Ініціатором проведення цього дня є Всесвітня федерація психічного здоров'я (World Federation for Mental Health). Вперше заходи з нагоди Всесвітнього дня психічного здоров'я пройшли в 1992 році. Потрібно відзначити, що в деяких країнах цей день становить частину більш широкого тижня поінформованості про психічні захворювання.

Однією з головних цілей Всесвітнього дня психічного здоров'я є підвищення обізнаності про проблеми психічного здоров'я, а також підвищення рівня інформованості по цій темі.

Мета свята – привернути увагу кожної людини на важливість психічного здоров’я. Воно в першу чергу залежить від кожного з нас та наших рідних. Ми повинні навчитися зберігати стійкість та душевну рівновагу в найскладніших ситуаціях, а при необхідності – звертатися за допомогою до відповідних фахівців.

Не секрет, що в сучасному світі проблеми психічного здоров'я, починаючи від депресії і тривожних розладів до шизофренії або біполярного розладу, зачіпають мільйони людей в усьому світі. У багатьох психічні захворювання набувають затяжного, важкого характеру. Наприклад, депресія з кожним роком стає все більш поширеною і вже зустрічається більше, ніж у 20% населення, доставляючи страждання пацієнтам та їхнім близьким.

На тлі психічних захворювань у людей різко знижується соціальна адаптація, здатність до навчання і працездатність, знижується інтерес до життя. Людина, що страждає психічним захворюванням не може переживати позитивні емоції. Важливо відзначити, що особлива небезпека таких захворювань в суїцидальних схильностях хворого. Ці хвороби однозначно вимагають негайного лікування.

З психічними хворобами необхідно обов'язково боротися, так як через них, безумовно, погіршується якість життя, людина втрачає друзів, нерідко втрачає роботу, а іноді і сім'ю.

Психічні захворювання є дуже небезпечним станом і самостійно майже ніколи не проходять, а часто переходять у запущені форми. Справитися з ними можуть допомогти такі фахівці, як психолог, психотерапевт, невропатолог, психіатр. Підтримка близьких людей і родичів в цей період теж дуже важлива.

Щорічно свято проходить під новою темою. Однією з тем останніх років була - запобігання самогубств. Згідно сумної статистики, щорічно майже 800 тисяч осіб закінчують життя самогубством і набагато більше людей роблять спроби суїциду. Це жахливі цифри, адже кожне самогубство - це трагедія, що приносить горе сім'ям, суспільству і цілим країнам. Потрібно сказати, самогубства відбуваються в самих різних вікових групах і є другою провідною причиною смерті людей у ​​віці 15-29 років у всьому світі.

В цьому році Всесвітній день психічного здоров’я проходить під девізом: «Психічне здоров’я доступне всім». Ніхто не повинен залишитися без доступу до інформації, можливості попросити про допомогу і бути почутим. Незалежно від статусу та рівня життя людини, нікому не може бути відмовлено в психіатричній допомозі і підтримці.

Нині ВООЗ проводить глобальну акцію, присвячену проблемі року. В режимі онлайн-трансляції працівники ВООЗ будуть звітувати про роботу медичних працівників з різними психічними захворюваннями в усьому світі. Слово буде надано найкращим експертам з питань психічного здоров’я. Відомі люди будуть ділитися своїм досвідом про те, як вони подолали депресію. Також під егідою ВООЗ буде проведено перший в історії кінофестиваль під назвою «Здоров’я для всіх». Одна з номінацій цього заходу – найкращий фільм про психічне здоров’я. 

Через масові ракетні удари в Україні, зокрема і в м. Львові, заплановані акції Червоного Хреста до Всесвітнього дня психічного здоров'я на 10 жовтня були скасовані. Волонтери і працівники ТЧХУ були зайняті на виїздах у місця руйнувань від ворожих ударів по житлових кварталах, щоб надати першу психологічну допомогу, допомогу у перев'язуванні ран і транспортуванні постраждалих до лікувальних закладів.

(Докладніше про це можна подивитися за посиланням у Фейсбуці від Товариства Червоного Хреста України - https://www.facebook.com/RedCrossUkraine/photos/pcb.4723905954312509/4723905847645853/).

 

Червоний Хрест України - поруч.

Бережіть себе!

Не нехтуйте сигнали повітряної тривоги, а убезпечуйте себе і рідних - в укриттях!

 

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелом:

https://celebratoday.com/uk/events/october/10/world-mental-health-day

 

Переглядів: 157 | Додав: alexapostolyuk777
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 00:00
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024